Runko jaetaan ja ryhmitellään eri mitta- ja laatuluokkiin hakkuukoneenkuljettajan toimesta jo hakkuuvaiheessa. Kuormatraktorinkuljettaja noudattaa pääsääntöisesti tätä jakoa, ja poikkeaa siitä ainoastaan, mikäli on selvästi havaittavissa, että jokin pölkky ei noudata sille asetettuja puutavaran mitta- ja laatuvaatimuksia. Työohjeissa kerrotaan myös erikseen, jos kuormatraktorinkuljettaja ei missään nimessä saa muuttaa hakkuukoneenkuljettajan tekemää puutavaralajijakoa. Puutavaran lähikuljetuksessa puutavaralajit tunnistetaan ja lajitellaan joko värimerkintään, kasamuodostelmiin tai laatumääreisiin perustuen.
Värimerkintään perustuvassa lajittelussa puutavaralajit erotellaan työohjeessa annettujen värikoodien perusteella. Hakkuukone suihkuttaa katkonnassa pölkkyjen päihin värimerkin.
Puutavaralajien tunnistus värimerkintään perustuen. Kuvassa kuusitukit on eroteltu punaisella ja mäntytukit sinisellä värillä kuusi- ja mäntykuitupölkyistä.


Laatumääreisiin perustuvassa lajittelussa puutavaralajien tunnistus tapahtuu korjuuohjeen sisältämien pituus-, läpimitta- ja laatutietojen perusteella. Esimerkiksi tietyn pituiset, läpimittaiset, ja laatuiset pölkyt ovat tukkeja, tietyn mittaiset pikkutukkeja ja niin edelleen. Vastaavasti tietyn näköiset pölkyt ovat lahoja, lenkoja tai muuten vikaisia.
Puutavaralajien tunnistus laatumääreisiin perustuen. Kuvassa tukki– ja kuitupuupölkkyjen erottaminen toisistaan on tehtävä puiden pituus-, läpimitta-, ja laatutietojen perusteella. Myös kasamuodostelmiin perustuvaa tunnistusta voi käyttää.
