Selkeiden terveysriskien torjunnan ohella työhyvinvointi ja työssä viihtyminen ovat nousseet keskeisiksi tekijöiksi työolojen kehittämisessä viime vuosina. Karkeasti määriteltynä työhyvinvointi tarkoittaa, että työnteko on mielekästä ja sujuvaa, ja että työympäristö on turvallinen ja terveyttä edistävä. Hyvin voiva työympäristö tukee myös työuraa työympäristössä ja työyhteisössä.
Metsäkonetyö on luonteeltaan yksinäistä, itsenäistä ja luonnonläheistä. Aikojen saatossa moottorisaha-mies -yhdistelmä on vaihtunut tietokoneistetuksi metsäkone-ihminen -yhdistelmäksi, ja metsäkoneiden kehittymisen myötä kuljettajaan kohdistuva fyysinen rasitus on vähentynyt. Puunkorjuun koneellistuminen on vähentänyt myös metsätyössä tapahtuvien tapaturmien määrää.
Informaation lisääntymisen myötä fyysisen kuormittumisen rinnalle ja osittain ohi on työn tuottavuutta rajoittavaksi tekijäksi muodostunut kuljettajan psyykkinen kuormittuminen. On tutkittu, että ennakointi-, suunnittelu- ja päätöksentekotaidot eli kognitiiviset prosessit ovat keskiössä kuljettajan hyvinvoinnin kannalta. Kehittämällä ja noudattamalla hallittuja työmalleja kuljettajaan kohdistuvia rasituksia on mahdollista minimoida, ja parantaa täten työssä viihtymistä ja kuljettajien hyvinvointia. Toimiva työympäristö houkuttelee myös uusia osaajia alalle.
