Puutavaran lähikuljetus tapahtuu pääsääntöisesti hakkuukoneen ajouria pitkin. Puiden ajojärjestykseen – kuten koko kuormatraktorityön suunnitteluun – ei ole olemassa yhtä yleispätevää ohjetta, vaan oma toiminta tulee osata mukauttaa kunkin työmaan olosuhteiden vaatimusten mukaiseksi. Joitain yleissääntöjä kuitenkin on, joiden on todettu johtavan hyvään lopputulokseen.
- Aja pääsääntöisesti keula edellä.
Keula edellä ajettaessa sermi tai kuorma eivät rajoita näkyvyyttä maastoon. Erikoistapauksissa, kuten pehmeiköiden läheisyydessä voidaan ajaa myös kuormatila edellä. Lisäksi koneen voi joskus peruuttaa edellisen kuorman täyttymiskohtaan ja jatkaa siitä uuden kuorman keräämistä keula edellä. Tämä pätee etenkin kasvatushakkuulla. - Aloita kuorman keruu leimikon taimmaisesta nurkasta.
Menomatkalla saat ennakkotiedon tueksi lisätietoa esimerkiksi eri puutavaralajien sijoittumisesta leimikolla. Työtä on hyvä suunnitella etukäteen heti ensimmäisestä kuormasta lähtien. Ennakkoon voi päättää esimerkiksi mitä puutavaralajia tai -lajeja tuodaan seuraavassa kuormassa, mitä sitä seuraavassa ja niin edelleen. Monilajikuormien kohdalla kannattaa pohtia kuinka ne tulisi tehdä, jotta kuorman purku olisi myöhemmin helppoa. - Kerää kuorma varastolle päin ajaen.
Vajaat kuormat jäävät lähelle varastoa ja monilajikuormien teon tarve vähenee. Yksittäiset vähemmistöpuutavaralajin pölkyt voi kuitenkin kerätä kuorman pohjalle ajettaessa varastolta poispäin. Kuormattuna-ajo on hitaampaa kuin ajo tyhjänä. Kuorman kanssa koneeseen kohdistuu myös suurempia rasituksia. Näin ollen kuormattuna-ajomatkaa kannattaa minimoida. - Kuljeta ensin kiireisin puutavaralaji. Tuo sitten enemmistöpuutavaralajit (ellei myös kiireisin) yhden puutavaralajin kuormilla.
Työmaaohjeissa kerrotaan, mikäli jokin puutavaralaji on ajettava ensin tienvarsivarastolle. Ilman erillistä mainintaa ajetaan yleensä ensin arvokkain puutavaralaji – useimmiten tukit. Enemmistöpuutavaralajeille tarvitaan eniten tilaa varastopaikalla. Yhtä puutavaralajia on kannattavaa ajaa etenkin silloin, kun ajomatka on lyhyt ja uralla on runsaasti kutakin ajettavaa puutavaralajia. Tällainen tilanne on usein päätehakkuulla. Vastaavasti mikäli puutavaraa on vain vähän ja ne sijaitsevat kaukana varastosta, puut on järkevä tuoda monilajikuormassa. - Pyri tuomaan varastolle täysiä kuormia.
Kuormatila tulee hyödynnettyä täysimääräisesti. - Aja urat tyhjiksi yksi kerrallaan kohdan neljä (4) ohjeita noudattaen.
Tyhjentämällä urat yksi kerrallaan puutavaralajien ja puumäärien muistaminen helpottuu. Mikäli ajettavalle uralle jää hieman puita, voi ne kerätä kuorman pohjalle metsään päin ajaessa ja täydentää kuorman seuraavalta ajouralta. Uran tyhjentämisen jälkeen voi nostaa yhden kourallisen puuta uran alkuun poikittain. Näin toimien toiseen vuoroon saapuva kuljettaja tietää automaattisesti tämän uran olevan tyhjä, ja turha ajo tyhjillä urilla jää pois. - Kerää monilajikuormiin ulkomuodoltaan erilaisia pölkkyjä, jotka on helppo erottaa toisistaan.
Esimerkiksi kuusi- ja mäntykuitua voi olla vaikea erottaa toisistaan – vältä siis tällaisten monilajikuormien tekoa. - Kuormaa puut rinnemaastossa alamäkeen ajettaessa, ja nouse loivimmasta kohdasta kuorman kanssa ylös.
Alamäkeen kuormattaessa puut pysyvät paremmin kyydissä, kone ei rasitu turhaan, ja polttoainetta säästyy. Kaikkein jyrkimmät rinteet on noustava kuormatila edellä, jotta puut pysyvät kyydissä. Tämä sääntö pätee etenkin silloin, kun puut ovat jäisiä ja liukkaita. - Kerää pahasti sivukaltevilta ajourilta pohjakuorma, ja täydennä kuorma tasaisemmalta.
Pohjakuorma parantaa koneen tasapainoa sivukaltevassa maastossa. Tasaisella ja kantavalla ajouralla kuormatraktorit kestävät sivukaltevuutta kuormattunakin noin 10–15 %. - Vältä useita ajokertoja heikosti kantavilla ajourilla. ”Keula edellä ja kaikki kerralla pois”.
Monilaji- tai sekakuormien tekeminen helpottuu, jos kuormatilaan on asennettu lajittelukarikat.
