Klikkaa alla olevia palkkeja ja lue tarkemmin koneellisen hakkuun eri työvaiheista.
Siirtyminen
Siirtymisellä tarkoitetaan koneen siirtymistä työpisteeltä toiselle. Siirtymisaika on aika, jolloin kone liikkuu eteen- tai taaksepäin. Tämä työvaihe sisältää usein poistettavien puiden valintaa ja muuta työn suunnittelua.
Hakkuulaitteen vienti puulle
Viennillä tarkoitetaan hakkuulaitteen vientiä poistettavan puun luo. Vientiaika alkaa välittömästi edellisen prosessoidun (karsitun ja katkotun) rungon käsittelyn lopettamisesta, ellei kuljettaja tee aputyövaiheita rungon käsittelyn lopettamisen jälkeen.
Siirtymisen jälkeinen vientiaika alkaa heti, kun siirtyminen loppuu ja hakkuulaite liikahtaa kohden kaadettavaa puuta. Vienti päättyy hakkuupäällä runkoon tarttumisen jälkeisen kaatosahauksen alkamiseen.
Kaato
Rungon kaatovaiheeseen kuuluvat rungon kaatosahaus sekä varsinainen rungon kaato mahdollisine rungon siirtoineen. Kaatovaihe alkaa rungon kaatosahauksesta ja päättyy rungon prosessoinnin aloitukseen, toisin sanoen hetkeen, kun rungon karsintasyöttö alkaa.
Prosessointi (karsinta ja katkonta)
Prosessointi alkaa karsintasyötön käynnistymisestä ja päättyy rungon viimeisen pölkyn katkaisusahaukseen.
Hakkuulaitteen tuonti eteen
Ennen siirtymistä seuraavalle työpisteelle kuljettaja taittaa puomin ja tuo hakkuulaitteen koneen eteen. Hakkuulaitteen tuontiaika alkaa prosessoinnin päättymisestä ja päättyy useimmiten hetkeen, kun kone liikahtaa eteen- tai taaksepäin. Työvaihe voi loppua myös apuaikaan (ks. apuajat).
Apuajat
Apuajoilla tarkoitetaan yleisesti työhön liittyviä aputoimia, kuten työn suunnittelua, hakkuutähteiden siirtelyä, häiriöitä mittalaitteessa, raivausta yms. Apuaika kuuluu siis teholliseen työaikaan. Tässä tapauksessa apuaika on määritelty yhdeksi työvaiheeksi.