Puutavaranmittauslainsäädännön mukainen termistö poikkeaa erityisesti kalibroinnin ja mittalaitteen virittämisen osalta kentällä vakiintuneesta käytännöstä. Uudet termit on syytä ottaa tämän suosituksen myötä jokapäiväiseen käyttöön.
- Kalibrointi
Hakkuukonemittauksen ja oikeana pidettävän vertailuarvon (saksimittauksen) välisen mittaeron todentaminen. HUOM! Ei sisällä mittalaitteen viritystä (kts. viritys).
- Kalibrointimittaus
Työn suorittajan tekemä näyte-erän mittaaminen kalibrointia (mittaeron todentamista) varten esim. satunnaisotannan perusteella (kts. kohta 5.1 Hakkuukoneen mittaustarkkuuden ylläpito -suositus) mittausolosuhteiden jyrkästi muuttuessa tai mittauslaitteen huollon yhteydessä. Toteutetaan mittauslaitevalmistajan ohjeiden mukaisesti.
- Mittausosapuoli
Mittausosapuolella tarkoitetaan tahoja, joita hakkukonemittauksella määritetty mittaustulos koskee, kuten myyjä, ostaja, urakanantaja, urakoitsija, työnantaja tai työn suorittaja.
- Mittaustarkkuus
Mitatun arvon ja todellisen (oikeana pidettävän) arvon yhtäpitävyys.
- Oikaisuprosentti
Tarkastusmittauksessa mittaustuloksen oikaisuprosentti lasketaan seuraavasti:
(saksimittaus – hakkuukonemittaus ) / hakkuukonemittaus *100.
(Huom! On eri asia, kun tarkastusmittauksessa laskettava tilavuuden mittaero!) - Omavalvonta
Työn suorittajan tekemät toimenpiteet, joihin kuuluvat jatkuva mittauksen seuranta, kalibrointimittaukset, mittauslaitteen viritys ja edellisten dokumentointi.
- Omavalvontaraportti
Yhteenveto hakkuukoneella ja mittasaksilla mitattujen pölkkyjen mittaeroista ja mittaerojen vaihtelusta sekä tehdyistä mittauslaitteen virityksistä.
- Puutavaralajiryhmä
Usean puutavaralajin yhdistelmä, johon on koottu esim. kaikki yhden puulajin järeät tukkipuutavaralajit (kuten esim. tyvitukit, sorvitukit, välitukit, latvatukit ect.). Tyypillinen puutavaralajien ryhmittely: MäT/KuT/KoT/MäK/KuK/ LeK/Laho. Pikkutukki ja parru yhdistetään yleensä ko. puulajin kuitupuuhun tai tukkiin. Pylväät tarkastellaan tarvittaessa erikseen. Sekapuustossa voi olla tarpeen yhdistää havupuulajien tai jopa kaikkien puulajien puutavaralajiryhmät keskenään, silloin käytetään termiä rungonosaluokka, esim: HaT/LeT/HaK/LeK tai vain Tukki/Kuitupuu. Huom! Tässä suosituksessa käytetään vain termiä puutavaralajiryhmä, koska se on tavanomaisin tarkasteluyksikkö hakkuukonemittauksessa.
- Satunnainen näyterunko
Mittauslaitteen satunnaisesti arpoma näyterunko mittaustarkkuuden valvontaa varten.
- Satunnainen virhe
Mittausta toistettaessa suunnaltaan ja tasoltaan vaihteleva virhe. Virheen on pysyttävä mittausmenetelmälle tyypillisissä rajoissa eli pienempänä kuin suurin sallittu poikkeama.
- Satunnaisotanta näyterungolle
Jokaisella hakkuukoneella hakatulla rungolla on sama todennäköisyys tulla valituksi näyterungoksi.
- Suurin sallittu poikkeama
Mittauksen tarkkuusvaatimus, mittauserän mittaustuloksen suurin sallittu tilavuuden mittaero oikeana pidettävään vertailuarvoon nähden. Jotta mittaustarkkuus pysyisi aina lain asettamissa vaatimuksissa (± 4 %), kts. kohta 3.2 Mittauksen suurimmat sallitut poikkeamat, Maa- ja metsätalousministeriön asetus puutavaran mittauksen mittausmenetelmäryhmien ja mittausmenetelmien tarkemmasta sisällöstä sekä mittauslaitteiden käytöstä, on tässä suosituksessa asetettu käytön aikaiselle seurannalle tiukempi mittaustarkkuusvaatimus (± 3 %).
- Systemaattinen virhe
Mittausta toistettaessa samansuuntaisena pysyvä virhe. Mittauksessa ei sallita systemaattista virhettä. Mikäli jollakin läpimitta-alueella tai pituudessa havaitaan systemaattista virhettä, mittauslaite viritetään.
- Tarkastelukerta
Yhdellä tarkastelukerralla tarkastellaan juuri mitattuja (vähintään 6 pölkkyä) ja edellisellä mittauskerralla mitattuja (vähintään 6 pölkkyä) näyterunkoja yhdessä. Mikäli ko. hakkuulohkon pääpuulajiin ei kerry näyterunkoja riittävästi kahden viimeisen tarkastelukerran aikana, kasvatetaan tarkastelujaksoa taaksepäin aina niin pitkälle, että pääpuulajiin kertyy vähintään 12 näytepölkkyä. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun pääpuulaji vaihtuu tarkastelukertojen välillä.
- Tarkastusmittaus
Tarkastusmittaus on ulkopuolisen tahon tekemä mittaustarkkuuden seuranta vähintään puolivuosittain.
- Tilavuuden mittaero
(hakkuukonemittaus – saksimittaus) / saksimittaus * 100
- Työn suorittaja
Hakkuukoneen kuljettaja
- Ulkopuolinen valvonta
Muun kuin työn suorittajan tekemä valvonta. Esimerkiksi urakanantajan suorittama tarkastusmittaus.
- Viritys
Mittauslaitteen toiminnan asettaminen käyttöolosuhteisiin sopivaksi ja tuottamaan oikea mittaustulos.