Tarkastusmittaus on tehtävä hakkuukonekohtaisesti vähintään 6 kk välein ja silloin, kun joku mittausosapuoli tai heidän edustajansa sitä perustellusti vaatii. Urakanantaja, työnantaja tai heidän valtuuttamansa henkilö (esim. alueurakoitsija eli muu henkilö kuin tarkastettavan hakkuukoneen kuljettaja) suorittaa tarkastusmittauksen.
Tarkastusmittaus on tehtävä muilla kuin kyseisen hakkuukoneen omilla mittasaksilla. Mittasaksien ohjelmistot on oltava ajan tasalla. Ennen mittauksen suoritusta tehdään mittasaksien kalibrointi ja tarvittaessa viritys valmistajan ohjeen mukaan. Kalibroinnissa käytetään mittasaksien mukana toimitettua mittanormaalia tai muuta mittasaksien valmistajan ohjeistamaa tapaa. Myös pituusmittavälineen oikea käyttöperiaate (esim. 0-kohta) on tarkistettava. Tarkastusmittaus on tehtävä erityisen huolellisesti ottaen huomioon mm. oikeat mittauskohdat, ristimittaus, pölkkyjen mittausjärjestys sekä mittasaksien puristusvoima (kts. Käytännön mittausohjeet).
Tarkastuserän koko on vähintään 30 pölkkyä/pääpuulaji siten, että pääpuulajin tukki- ja kuitupuutavaralajiryhmään kertyy vähintään 10 pölkkyä. Jos vähimmäismäärää ei saada täyttymään kohtuullisella työllä (runkomäärää lisäämällä tai runkoja valikoimalla) voidaan ko. puutavaralajiryhmä jättää pois tarkastusmittauksesta. Mittauslaitetta ei saa virittää kesken tarkastusmittauksen.
Mittaustulos on tarkastusmittauksessa hyväksyttävä ja mittaustuloksen oikaisua ei edellytetä, jos hakkuukoneen tilavuusmittaustulos poikkeaa tarkastusmittauksesta sekä tukki- että kuitupuutavaralajiryhmässä enintään ± 4 %. Mittauslaite on kuitenkin tarvittaessa kalibroitava ja viritettävä (kts. mittauslaitteen kalibrointi ja viritys).
Suurimman sallitun poikkeaman (± 4 %) ylittyessä tarkastusmittauksessa mittaero varmistetaan kohdistamalla lisätarkastus siihen puutavaralajiryhmään, jonka mittaustulos ei ole hyväksyttävä. Hakattavan lisätarkastuserän koko on vähintään 10 pölkkyä. Valitut lisäpölkyt yhdistetään ko. puutavaralajiryhmän alkuperäiseen tarkastuserään, ja näiden yhteistilavuuden perusteella tehdään päätelmät mittaustarkkuudesta ja mahdollisesta oikaisutarpeesta. Tarkastuserän koko voidaan myös laskea tarkastusmittauksen aikana (MMM asetus12/13, Dnro1323/13/2013 kts. kohta 3.1.8).
Mittaustuloksen oikaisu tarkastusmittauksessa
Jos yhdistetyn tarkastuserän tilavuusero jää suurinta sallittua poikkeamaa suuremmaksi, hakkuukonemittauksen tulos oikaistaan puutavaralajiryhmän sisällä todetun määräeron mukaisesti. Oikaisu kohdistetaan siihen puumäärään, joka on hakattu kyseisessä leimikossa ja kyseisessä puutavaralajiryhmässä sekä viimeisimmän mittauslaitteen rekisteröidyn kalibroinnin jälkeen (MMM asetus 1323/13/2013). Oikaisuun johtaneesta tarkastusmittauksen tuloksesta on ilmoitettava viipymättä kaikille mittausosapuolille.
Mittaustuloksen oikaisu voidaan tehdä ainoastaan välittömästi hakkuukonemittauksen yhteydessä suoritettavan tarkastusmittauksen perusteella.
Esimerkki mittaustuloksen oikaisusta tarkastusmittauksessa
Tarkastusmittauksessa on todettu koivukuitupuulla tilavuusero puutavaralajiryhmään tehdyn lisätarkastuksen jälkeen. Hakkuukonemittauksella mittauserän tilavuudeksi on saatu 2,900 m3 ja mittasaksilla tehdyssä tarkastusmittauksessa 2,750 m3. Koivukuitupuuta on hakattu kyseisessä leimikossa ja kyseisessä puutavaralajiryhmässä viimeisimmän mittauslaitteen rekisteröidyn kalibroinnin jälkeen yhteensä 125 m3. Mikä on oikaistu mittaustulos koivukuitupuun osalta?
Oikaisu
Hakkuukoneen mittaaman tarkastuserän mittaustulos = 2,900 m3
Mittasaksilla mitattu tarkastuserän mittaustulos = 2,750 m3
Tilavuusero tarkastusmittauksessa lasketaan kaavalla:
(hakkuukonemittaus – saksimittaus) / saksimittaus *100 eli
(2,900 m3 – 2,750 m3) / 2,750 m3 * 100 = 5,455 %
Oikaisuprosentti tarkastusmittauksessa lasketaan kaavalla:
(saksimittaus – hakkuukonemittaus ) / hakkuukonemittaus *100 eli
(2,750 m3 – 2,900 m3) / 2,900 m3 * 100 = -5,172 %
Laskelman tarkistus:
Oikaistu mittaustulos kyseisen tarkastuserän osalta = (1 + oikaisuprosentti/100) * hakkuukoneen mittaama tarkastuserän tulos eli:
(1 + (-5,172 / 100) * 2,900 m3 = 2,750 m3
Oikaisu kohdistetaan siihen puumäärään, joka on hakattu kyseisessä leimikossa ja kyseisessä puutavaralajiryhmässä sekä viimeisimmän mittauslaitteen rekisteröidyn kalibroinnin jälkeen.
Oikaisu oheisessa esimerkissä olevalle mittauserälle lasketaan siis seuraavasti:
(1+ (-5,172 / 100) * 125 m3 = 118,535 m3
Oikaistu mittaustulos koivukuitupuun osalta kyseisessä leimikossa on 118,535 m3.