Työturvallisuusopas

Metsätehon opas

  • Etusivu
  • Metsä työympäristönä
  • Turvallinen työskentely
  • Vaaratekijät
    • Työn kuormittavuus
    • Altistuminen vierasaineille ja epäpuhtauksille
    • Lämpöolot
    • Valaistus
    • Melu
    • Tärinä
  • Riskitilanteet
    • Huolto- ja korjaustyöt
    • Liikkuminen metsäteillä ja -työmailla
    • Sähkölinjat ja -kaapelit
    • Metsäpalot
    • Myrskytuhoalueet
    • Suurpedot
  • Laki ja ohjeet tutuiksi
  • Videot
Olet täällä: Alkuun / Laki ja ohjeet tutuiksi
Edellinen - Suurpedot
Seuraava - Työturvallisuusvideot

Laki ja ohjeet tutuiksi

Lainsäädäntö

Työturvallisuutta koskevan lainsäädännön tarkoituksena on ehkäistä tapaturmia, turvata ja taata työntekijän oikeudet sekä selventää kaikkien osapuolien velvollisuuksia. Työturvallisuuteen liittyvien lakien tavoitteena on myös parantaa työympäristöä ja työolosuhteita.

Jos työntekijä työskentelee tietoisesti lainvastaisesti ja tapaturma sattuu, tilanteella voi olla vakavia seurauksia, esimerkiksi oikeudellisia seuraamuksia tai vakuutus ei korvaa vahinkoja.

Seuraavana on esitelty keskeisiä työturvallisuuteen liittyvät lait. Lakien sisältöön on syytä tutustua tarkemmin.

Lainsäädännön avulla työntekijät ja työnantaja voivat perehtyä siihen, mitä saa, pitää ja on hyvä tehdä tai huomioida työskennellessä. Vaikka lainsäädäntö nähdään usein byrokraattisina kiemuroina, on omaa työtä koskevien säädösten tuntemisella merkitystä päivittäisessä konkreettisessa työssä. (kuva: Metsäteho Oy)

Työturvallisuuslaki

Työturvallisuuslaki (738/2002) ohjaa laajasti turvallisen työn toteutumista. Lain tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää turvallisen työnteon lisäksi myös kykyä ennaltaehkäistä tapaturmia sekä ammattitauteja.

Lain lähtökohtana on, että työpaikoilla kehitetään työturvallisuutta oma-aloitteisesti. Työturvallisuuslain perusteella säädetään mm.  koneturvallisuudesta, melusta, tärinästä ja henkilösuojaimista.

Työturvallisuuslain 22 §:ssä säädetään, että koneeseen, työvälineeseen tai muuhun laitteeseen asennettua turvallisuus- tai suojalaitetta ei saa ilman erityistä lupaa poistaa tai kytkeä pois päältä.

Tutustu lakiin

Työturvallisuuslaki (Finlex)

Työterveyshuoltolaki

Jokaiselle työntekijälle, toimii hän määräaikaisena tai vakituisena, on tarjottava ennaltaehkäisevä työterveyshuolto työterveyshuoltolain (1383/2001) mukaisesti.

Lain avulla työntekijän terveyttä ja toimintakykyä edistetään työuran eri vaiheissa. Säännöllisten terveystarkastusten järjestämisen avulla voidaan ylläpitää seurantaa ja puuttua työntekijän heikkenevään terveyteen tai jaksamiseen.

Tutustu lakiin

Työterveyshuoltolaki (Finlex)

Työtapaturma- ja ammattitautilaki

Työtapaturma- ja ammattitautilaissa (459/2015) säädetään työntekijän oikeudesta saada korvausta työtapaturmasta ja ammattitaudista.

Tutustu lakiin

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (Finlex)

Kemikaali- ja kasvinsuojeluainelaki

Kemikaalilain (599/2013) tarkoituksena on suojella sekä työntekijän terveyttä että ympäristöä kemikaalien vaaroilta. Kasvinsuojeluaineille on säädetty samankaltainen laki (1563/2011), jonka tavoitteena on varmistaa aineiden kestävä ja asianmukainen käyttö.

Lainsäädännöllä halutaan vähentää kemikaalien käytöstä johtuvien riskien määrää, minkä takia työntekijän on noudatettava vaarallisten aineiden käytöstä ja käsittelystä annettuja turvallisuusohjeistuksia.

Tutustu lakiin

Kemikaalilaki (Finlex)
Laki kasvinsuojeluaineista (Finlex)

Asetus puunkorjuutyön turvallisuudesta

Asetuksessa puunkorjuutyön turvallisuudesta (749/2001) on paljon yksityiskohtaisia säädöksiä liittyen työturvallisuuteen, metsätöihin ja puunkorjuuseen. Asetuksessa edellytetään, että jokaiselle työmaalle on tehtävä erikseen oma suunnitelma.

Asetuksen mukaan myös mm. yksin moottorisahan kanssa työskentelevän pitää olla yhteydessä työnantajaan kerran päivän aikana ja sen lisäksi työpäivän jälkeen.

Tutustu asetukseen

Valtioneuvoston asetus puunkorjuutyön turvallisuudesta (Finlex)

Työaikalaki

Työaikalain (872/2019) tarkoituksena on säätää työaikaan liittyvistä asioista. Työaikaa on työhön käytetty aika sekä aika, jolloin työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä. Yleisesti matkustamiseen käytettyä aikaa ei lueta työajaksi, ellei siitä erikseen sovita.

Tutustu lakiin

Työaikalaki (Finlex)

Tutustu päätökseen

Päätös moottorisahojen tarkastuksesta (Finlex)

Syvennä osaamista

Metsäalan keskeiset työsuojelusäännökset (Työturvallisuuskeskus)

Tutustu myös

Metsää koskevia säädöksiä (Suomen metsäkeskus)

Ohjeistukset

Työturvallisuusosaaminen on osa ammattitaitoa, ja ohjeet sekä niihin perehtyminen antavat tähän valmiudet. Lain ja muiden säädösten lisäksi on huomioitava myös muut ohjeistukset. Esimerkiksi yrityksillä on omia toimintaohjeita, jotka on kohdistettu kyseisen yrityksen työtehtäviin ja toimintatapoihin sopiviksi. Myös koneiden ja kemiallisten aineiden käyttöön liittyy valmistajien ohjeita, jotka tulevat koneen tai tuotteen mukana.

Metsäkoneen käyttöä ja mm. puun kaatamista voi harjoitella myös simulaattorin avulla. Erilaisia simulaatioita voi hyödyntää koulutustilanteissa ja uuden tekniikan kokeilemisessa tai opettelemisessa. (kuva: Metsäteho Oy)

Toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti ja parannat osaamistasi:

  • Varmista, että ymmärrät ohjeiden sisällön ja osaat toimia niiden edellyttämällä tavalla.
  • Epäselvissä ja ristiriitaisissa tilanteissa kysy tarkennusta työnantajalta.
  • Käytä aikaa ohjeiden sisäistämiseen.
  • Kertaa ohjeita säännöllisesti sekä aina uuden ohjeistuksen tullessa käyttöön.

Koulutukset

Työtehtäviin perehdytyksen lisäksi osaamista syvennetään ja päivitetään erilaisilla koulutuksilla. Yleisiä koulutuksia ovat esimerkiksi työturvallisuuskoulutus, ensiapukoulutus ja erilaisten koneiden tai järjestelmien käyttökoulutukset.

Ulkopuolisten palveluntarjoajien koulutukset sopivat usein pienemmille yrityksille tai jos tarve koulutukselle on vain satunnainen. Suuremmat yritykset järjestävät usein yleiset koulutukset omille työntekijöilleen itse.

Tutustu tutkintoon

Kasvinsuojelututkinto

Ensiapu-osaaminen

Työpaikalla pitää olla riittävä määrä ensiaputaitoisia työntekijöitä sekä ensiapuvälineitä suhteessa työntekijöiden määrään ja työn luonteeseen. Työnantaja huolehtii käytännöstä ja työterveyshuolto arvioi toteutusta.

Metsässä työskennellessä apu on usein kaukana eikä paikalla aina ole muita henkilöitä, jolloin pitää osata antaa ensiapua itselle tai muille. Esimerkiksi metsureiden pitää suorittaa ensiapukoulutus työn vaarallisuuden takia. Tästä määrätään asetuksessa puunkorjuutyön turvallisuudesta (749/2001).

Tutustu oppaaseen

Yrittäjille tarkoitettu opas: Työterveys kuntoon. Opas työterveyshuoltopalvelujen hankkimiseen metsäalalle. (Työterveyslaitos) (pdf 1,8 Mt)

Suojavarusteiden käyttö

Yleisimmin käytettyjä suojaimia ovat kuulon-, pään-, silmien-, kasvojen-, hengityksen-, käsien- ja jalkojen suojaimet. Suojavaatteet ovat myös henkilösuojaimia silloin, kun ne suojaavat mekaanisilta, kemiallisilta tai lämpöolosuhteiden luomilta tekijöiltä tai lisäävät työntekijän näkyvyyttä maastossa.

Työvaatetuksessa kannattaa suosia kevyitä, näkyviä ja erilaisia sääolosuhteita sekä kulutusta kestäviä materiaaleja. Vaatetuksen sopiva määrä ja laatu on ohjeistettu, tai ne muotoutuvat omaan tarpeeseen kokemuksen perusteella.

Työvaatteiden erityisominaisuuksia

Moottorisahatyössä metsurilla on oltava metsurinvaatteet ja -kengät, joista housujen ja kenkien pitää olla viiltosuojattu. Viiltosuojakerroksen läpi sahattuja housuja ei saa käyttää eikä korjata, vaan ne on poistettava käytöstä. Käytettävien turvakenkien tulee olla myös kärkivahvistetut. Vaatteiden ja kenkien on oltava CE-hyväksyttyjä. CE-hyväksytty merkintä tarkoittaa, että varuste täyttää EU:n kyseistä tuotetta koskevien direktiivien ja asetusten vaatimukset, ja että ne ovat sertifioituja.

Henkilösuojaimen näkyvyys ja heijastavuus on myös standardoitu niin, että tiellä työskentelevä kuljettaja ja toimihenkilö näkyvät varmasti muille tienkäyttäjille.

Näynköhän riittävän hyvin?

  • Heijastava materiaali haalistuu herkästi auringonvalossa.
  • Lika heikentää vaatteen näkyvyyttä.  

Muista huolehtia suojavarusteiden kunnosta: Pidä vaatteet puhtaana, ja säilytä ne poissa auringonvalosta, myös ajoneuvossa. Vaihda suojavarusteet säännöllisesti uusiin oman turvallisuutesi takia.

Syvennä osaamista

Heijastimet ja hyvin näkyvä vaatetus (Työterveyslaitos)

Tutustu myös

Henkilösuojainten vaatimukset (Tukes)

Tutustu oppaaseen

Näkyvä varoitusvaatetus (Työsuojeluhallinto) (pdf 450 Kt)

Työvälinekohtaiset ohjeet

Eri työlajeille ja työvälineiden turvalliseen käyttöön on saatavilla kohdennettuja oppaita, esimerkiksi:
Raivaussahalla tuottavasti ja turvallisesti (Työturvallisuuskeskus)

Edellinen - Suurpedot
Seuraava - Työturvallisuusvideot

Työturvallisuusopas

Toimittanut
Mia Viitanen
Laura Kammonen
Heikki Ovaskainen
Metsäteho Oy

Julkaistu
8.4.2020

Puuhuolto.fi

Tietosuojaseloste
Lisätietoa evästeistä
Muut puuhuolto-oppaat löydät pääsivulta:
puuhuolto.fi

Kaikki tämän oppaan testit on tehty h5p.org työkalulla.

Yhteystiedot

Oppaaseen liittyen ota yhteyttä:

Heikki Ovaskainen
Metsäteho Oy
050 300 6188
etunimi.sukunimi@metsateho.fi

Copyright© 2025 METSÄTEHO OY