Sähkölinjat eivät ole aina selkeästi havaittavissa metsän peitteisyyden takia, minkä vuoksi niiden sijainnit tulee selvittää etukäteen ja merkitä työmaakarttaan. Myös maanalaisten kaapeleiden ja putkien sijainnit pitää selvittää ennen työn aloittamista.
Niin metsäkoneen- kuin puutavara-autonkuljettajan pitää pystyä tekemään työtä joutumatta liian lähelle sähköjohtoja, joten pinojen sijoittelussa pitää olla tarkkana. Älä sijoita pinoa sähkölinjan alle missään tilanteessa.
Vahingon sattuessa
Kaikesta varovaisuudesta huolimatta puu voi kaatua sähköjohdon päälle tai metsäkoneen kuormain osua linjoihin. Tällöin noudatetaan seuraavia ohjeita, eikä vaurioitunutta kaapelia saa mennä itse tutkimaan tai korjaamaan.
Jos kaadettava puu tai kuormain osuu linjoihin:
- Työt pitää keskeyttää välittömästi. Jos koneen jokin osa on kosketuksessa sähköjohdon kanssa, voi koneen yrittää ajaa siitä irti. Jos näkyy tulta tai renkaat savuavat, ajaminen pitää lopettaa.
- Poistu vauriokohdasta hyppien siten, että vain yksi jalka kerrallaan osuu maahan askeljännitteen vaaran välttämiseksi.
- Kun olet päässyt vähintään 20 metrin päähän vauriokohdasta, soita sähköyhtiölle ja ilmoita vahinko, vaikka mitään näkyvää vauriota ei olisi havaittavissa.
- Työnantajalle pitää myös ilmoittaa tai toimia muuten etukäteen sovitulla tavalla.
- Puuta ei tule yrittää irrottaa johdoista ennen kuin siihen saa sähköyhtiöltä luvan.
- Paikalla on huolehdittava myös muiden turvallisuudesta merkitsemällä vaurioalue ja estämällä pääsy alueelle sekä pysyttelemällä onnettomuuspaikan lähettyvillä, kunnes vaaratilanne on ohi.
- TUKES: Tiedä ennen kuin toimit sähköverkon läheisyydessä (pdf, 1,8 Mt)
- Suurjännitejohtojen reunametsien hoito -esite (pdf 3 Mt)
- Raivaajan käsikirja -esite (pdf 7,6 Mt)
- Voimajohtoalueiden raivaukset (pdf 3,7 Mt)
- Työskentele turvallisesti voimajohdon läheisyydessä (pdf 1,2 Mt)
- Keskijännitteisten ilmajohtolinjan vierimetsän hoitoprojektin suunnittelu ja toteutus (Tapio 2013) (pdf 1,7 Mt)