Kuormaus
Puutavaran kuormaus on suoritettava muuta liikennettä vaarantamatta. Maanteillä on noudatettava Väyläviraston ohjetta, joka koskee mm:
- Kuormauspaikan sallittua sijaintia
- Haketusta
- Muun liikenteen varoittamista (ks. myös kohta Liikenneturvallisuus)
- Tien siivoamista ja vaurioiden korjaamista
- Kuormauslupien hakemista.
Väylävirasto: Puun käsittely maantiellä
Kuljettajan on huolehdittava myös omasta työturvallisuudestaan ja vahinkojen välttämisestä. Työssä on käytettävä huomioliivejä ja kypärän käyttöä suositellaan.
Jos puutavaraa on varastoitu vastoin ohjeita johtolinjojen alle, kuormauksessa on otettava huomioon sähköjohtojen edellyttämät turvaetäisyydet. Turhia riskejä ei pidä tällöin ottaa, vaan tilanteesta on ilmoitettava kuljetuksenantajalle puutavaran siirtämiseksi sopivaan kuormauspaikkaan. Myös ilmajohtojen läheisyydessä työskentelyssä on otettava huomioon turvaetäisyydet koko ajoneuvoyhdistelmän pituudelta ja kuormaimen ulottumalta. Sähkönsiirrossa ja teleyhteyksissä käytettäviä maakaapeleita ja niihin liittyviä maanpäällisiä rakenteita tulee varoa.
Tutustu myös: TUKES: Tiedä ennen kuin toimit sähköverkon läheisyydessä
Vahinkotapauksessa on tehtävä ilmoitus esim. yleiseen hätänumeroon 112

Ilmajohtojen läheisyydessä työskentelyssä on otettava huomioon turvaetäisyydet koko ajoneuvoyhdistelmän pituudelta, kuormaimen ulottumalta ja käsiteltävän puun pituudelta.
Puupinot on merkitty pinolapuilla, jonka tiedot kuljettaja vertaa kuljetustilaukseen. Kuormauspaikalla (ml. ohuesti päällystetyt tiet) puutavarakuormaimen tukijalkojen alla tulee käyttää kantavia levyjä tievaurioiden välttämiseksi. Mäkisessä kuormauspaikassa renkaiden alle laitetaan varmistuspalat. On myös huolehdittava siitä, että kuormauspaikalle ei jää hakkuutähteitä tai roskia.
Ajoneuvo tulee kuormata akseli- ja kokonaispainorajoja ylittämättä (TLL 155 § – 122 §). Kuormainvaaka on hyvänä apuvälineenä oikean kuormituksen varmistamiseksi. Kuorma saa ylittää takana ajoneuvon uloimman osan enintään kahdella metrillä, mutta yhdistelmän sallittu kokonaispituus ei saa ylittyä (TLL 107 §). Yli metrin pituinen ylitys on merkittävä punaisella tai punakeltaisella merkkilipulla. Pimeällä pitkässä kuormassa on käytettävä punaista valoa näyttävää valaisinta ja heijastinta. (TLL 110 §)
Energiapuuautojen kuormaamisessa pätevät pitkälti samat työ- ja turvallisuusohjeet kuin puutavara-autojenkin kuormaamisessa. Erityishuomiota tulee kiinnittää kuormauspaikan siisteyteen: pinon pohja tulee saada mahdollisimman tyhjäksi kuormattavasta bioenergiasta, ja auton ympäristö tulee siistiä kuormauksen jälkeen, koska kuormattavaa materiaalia varisee helposti kuormaimesta.
Lisäksi tulee kiinnittää huomiota siihen, että kuormattu materiaali on kokonaan kuormatilan laitojen sisäpuolella. Tällöin sen putoamisvaara tielle kuljetuksen aikana pienenee. Energiapuukuormien kohdalla auton kokonaispaino jää usein saavuttamatta materiaalin keveyden takia, joten kuorman tiivistämistoimenpiteet kouraa apuna käyttäen ovat oleellinen osa energiapuun kuormaamista.
Työterveyslaitos: Työympäristöriskien hallinta tienvarsihaketuksessa
Työmalli pienikokoisen kantomateriaalin kuormaukseen
Työmalli normaalikokoisen kantomateriaalin kuormaukseen
Työmalli keskikokoisen kantokuorman kuormaukseen lyhyellä kuormausajalla
Työmalli hakkuutähteen kuormaukseen
Kuorman sitominen
Osio päivitetään, kun kuorman sitomista koskevat lisämääräykset astuvat voimaan 1.7.2022.