Sen lisäksi, että työpaikalla noudatetaan turvallisuuteen liittyviä ohjeita ja työlainsäädäntöä, on työntekijällä monia mahdollisuuksia vaikuttaa tekemänsä työn ja käyttämiensä työtapojen turvallisuuteen. Kun vaara- tai muu häiriötilanne tapahtuu, pysähdy ja mieti, mitä perehdytyksessä on opetettu ja miten tilanteessa pitää toimia.
Turvallisuusajattelu
Turvallisuusajattelun sisäistäminen ja sen mukaisesti toimiminen ovat riippumattomia työtehtävästä ja työympäristöstä. Työntekijän positiivinen ja vastuullinen toiminta on osa sujuvaa työturvallisuuden hallintaa. Vaaratilanteiden ja turvallisuushavaintojen ilmoittaminen osoittaa, että työntekijä on sisäistänyt työturvallisuusajattelun sekä tarkkailee ja ottaa vastuuta ympäristöstään.
Turvallisen työnteon muistilista:
- Perehdy turvallisuusohjeistukseen
- Tiedosta työtehtäviesi vaara- ja haittatekijät
- Käytä tarvittavia huomio-, turva- ja suojavarusteita
- Havainnoi ympäristöäsi ja poista huomaamasi vaara- ja häiriötekijät, jos se on mahdollista (jos se on mahdotonta, älä työskentele – se ei ole turvallista)
- Aloita työ rauhallisesti ja keskittyneesti
- Keskeytä työ havaittuasi jotain turvallisuutta vaarantavaa
- Puutu myös toisten työtapoihin, jos ne eivät ole turvallisia
- Ilmoita havaitsemasi vaaratekijät ja -tilanteet esimiehellesi tai muulla sovitulla tavalla
Voi ei, kompastuin selaillessani puhelinta! Miten olisi pitänyt toimia oikein?
- Puhelimen selailu kävellessä vie huomion ympäristön tarkkailusta.
- Kompastumisen tai nilkan nyrjähtämisen voi välttää valppaudella ja oikeanlaisilla jalkineilla.
- Älä aliarvioi fyysisen kunnon vaikutusta tasapainoosi.
- Virkeänä ympäristön ennakoiminen on helpompaa.
Havainnoi jatkuvasti ympäristöäsi. Käytä tukevia ja ympäristöön ja sääoloihin sopivia jalkineita. Pidä mukanasi puhelinta ja ensiapuvälineitä.
Työhön perehtyminen
Perehdyttämisellä tarkoitetaan työntekijän opastusta turvalliseen työntekoon eri työtehtävissä sekä erilaisten laitteiden käytössä. Perehdyttäminen on työnantajan vastuulla, ja sen voi hoitaa esimies yksin tai yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Työtehtävistä riippuen perehdytykseen voi kuulua erilaisia koulutuksia. Esimerkiksi metsuri voi altistua kemiallisille aineille, joten kasvinsuojelututkinto pitää suorittaa ennen kemikaalien kanssa työskentelyä.
Erityisesti perehdyttäminen on tärkeää uuden työntekijän aloittaessa, mutta sitä tehdään myös mm. työtehtävien tai ohjeistuksien muuttuessa ja pitkältä sairaslomalta palattaessa. Nuoren työntekijän kokemattomuus voi vaatia tiiviimmän perehdytyksen.
Vaaratilanteiden välttämiseksi työnantaja selvittää eri työvaiheiden yhteensopivuuden sekä varmistaa työntekijän ammattitaidon. Esimerkiksi myrskypuiden korjuussa on aina etukäteen varmistettava työntekijän ammattitaito ja selvitettävä avunsaantimahdollisuudet työmaalle.
Perehdytyksen päätteeksi on aina otettava huomioon, että annettu tieto ja turvallisuusasiat on ymmärretty oikein. Säännöllinen turvallisuusasioiden kertaaminen luo varmuutta turvalliseen työskentelyyn. Lisäperehdytystä on syytä pyytää, jos ei ole varma turvallisesta toimintatavasta.
Vaaran tunnistaminen
Työtapaturmien ehkäisyyn kuuluu vaaran tunnistaminen, sen vakavuuden arvioiminen sekä mahdollisuuksien mukaan sen poistaminen. Työntekijän pitää tunnistaa, miten työ saadaan tehtyä turvallisesti. Sen jälkeen voi oman työskentelyn mukauttaa muuttuviin olosuhteisiin sopivaksi.
Työn ja erilaisten olosuhteiden vaikutuksien ymmärtäminen lisäävät kykyä tehdä nopeitakin muutoksia työtavoissa ja -rutiineissa. Omaa osaamista voi kehittää jatkuvasti toimintatapoja parantamalla. Jos olet epävarma, kysy epäselvissä asioissa apua.
Voi ei, nyrjäytin nilkkani poistuessani huolimattomasti metsäkoneesta! Miten olisin välttänyt tämän?
- Ns. kolmen tukipisteen tekniikka ehkäisee putoamistapaturmia. Kolmen tukipisteen tekniikassa kolme raajaa on koko ajan tuettuna ja yhtä raajaa siirretään kerrallaan tukipisteestä toiseen.
- Käytä kahvoja ja rappusia laskeutumisen ja nousun apuna.
- Havaitse myös portaiden kohdalla olevat oksakasat, juurakot sekä kuopat. Virkeänä ympäristöön keskittyminen on helpompaa.
Älä koskaan hyppää metsäkoneesta alas. Toimi rauhallisesti poistuessasi koneesta, ja havainnoi ympäristösi vaaranpaikat.
Lue liikkumisesta metsätyömaalla ja lataa tulostettava ohje.
Puhelin mukana
Puhelin on yksi työntekijän tärkeimmistä turvavarusteista, joten sen pitää olla koko ajan mukana, akku täyteen ladattuna ja toimintakuntoisena. Esimerkiksi kuljettajan poistuessa koneesta puhelin pitää ottaa aina ohjaamosta mukaan.
Akun riittävyyttä pitää seurata päivän aikana ja sammuttaa tarvittaessa kaikki taustasovellukset, jotta puhelimessa riittää virtaa hätätilanteen varalta. Mieti myös, miten toimit, jos puhelin häviää tai menee rikki työpäivän aikana.
Metsässä työskennellessä näkyvissä ei yleensä ole selkeitä merkkejä, joiden avulla voisi ilmoittaa hätätilanteessa oman sijaintinsa. Yllättävä hätätilanne voi kuitenkin sattua missä tahansa, ja varsinkin vieraammassa paikassa paikannuksesta on apua. Tämän takia on tärkeää asentaa puhelimeen paikantamiseen ja avun hälyttämiseen sopivat turvallisuussovellukset esimerkiksi puhelimen aloitusnäytölle helposti käytettäväksi.
Asenna turvallisuussovellukset puhelimeen hyvissä ajoin, viimeistään ennen maastoon menoa. Sovelluksien käyttöön pitää myös tutustua etukäteen. Esimerkiksi Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellus on hyvä olla ladattuna puhelimessa. Kun soitat sovelluksen kautta, hätäkeskus saa välittömästi tietää sijaintisi koordinaatit.
Nyt kävi pahasti! Taidan tarvita apua maastoon.
- Nopeasti avun saaminen paikalle edellyttää apua hälytettäessä selkeää ja rauhallista kommunikointia sekä oman sijainnin tarkkaa tietämistä. Kylmettyminen on merkittävä tilannetta pahentava tekijä.
- Pidä mukanasi myös ensiapuvälineitä ja ylläpidä omaa ensiapuosaamistasi.
Pidä puhelinta aina sellaisessa paikassa, josta saat sen otettua helposti kaikissa tilanteissa. Autossa pitää olla hyvin varusteltu ensiapupakkaus, minkä lisäksi taskussa tai repussa voi kantaa pientä hätäpakkausta tarpeen mukaan. Tarkista ja täydennä pakkauksia säännöllisesti.
Riskienhallinta
On ensiarvoisen tärkeää, että työhön liittyvistä riskeistä ja niiden tunnistamisesta viestitään selkeästi ja ymmärrettävästi. Riskien tunnistamisen ja niiden vakavuuden arvioinnin avulla pyritään varautumaan epätoivottuihin tapahtumiin ennalta järkevällä ja turvallisella tavalla.
Riskien arvioinnin ja ennakoinnin kannalta on tärkeä tunnistaa ja käydä läpi niin vakavia kuin lieviäkin onnettomuuksia. Työturvallisuuden kohdalla riskinhallinnalla tarkoitetaan vaaraa aiheuttavien tekijöiden arviointia ja niiden vähentämistä.
Työnantajan ja työntekijän tapaa käsitellä ja ymmärtää turvallisuuteen sekä riskinhallintaan liittyviä asioita kutsutaan yleisesti turvallisuuskulttuuriksi. Työnantaja, jolla on hyvä turvallisuuskulttuuri, toimii vastuullisesti ja edistää työturvallisuutta monilla eri tavoin. Toimivalla ja luotettavalla vuorovaikutuksella kehitetään työturvallisuutta paremmaksi osaksi arkea.
Turvallisuuskulttuurin ja työkäytäntöjen kehittämisessä on tärkeää, että työntekijät osallistuvat siihen aktiivisesti. Esimerkiksi kun työntekijä ilmoittaa havaitsemastaan viasta tai puutteesta, työnantaja arvioi riskin todennäköisyyden ja vakavuuden, ja on velvollinen poistamaan vaaraa aiheuttavat tekijät sekä korjaamaan ongelman.
Ote kirposi työkalusta!
- Toisinaan huoltotöissä joudutaan käyttämään paljon voimaa ja työkalut voivat karata otteesta, jolloin syntyy hallitsemattomia liikkeitä sekä tapaturmavaara.
- Käyttämällä ehjiä ja oikeankokoisia työkaluja vältetään tapaturmia.
Keskity siihen, mitä olet tekemässä. Oikeanlaisten välineiden ja työtapojen käyttäminen edistää turvallisuutta. Vaihda kuluneet tai rikkinäiset työkalut ja suojavälineet välittömästi uusiin. Älä tee työtä, jos se ei ole turvallista.