Suomessa puutavaran kuljetusta tehdään ympärivuotisesti. Joulu-tammikuussa valoisaa työaikaa on etelässä noin 6 tuntia ja pohjoisessa noin 4 tuntia.
Koneellinen hakkuutyömaa on aina vaaranpaikka. Työmaalla liikkuu myös ulkopuolisia, etenkin asutuskeskusten läheisyydessä. Puutavaran kuormausalueiden turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota, ja kuormattaessa on otettava huomioon muu liikenne sekä ulkopuoliset liikkujat.
Puutavaraa kuljetetaan jäällä talviaikaisessa saaristometsien puunkorjuussa ja puutavaran ajossa jäävarastoon. Ennen jäälle ajoa tulee selvittää tarkoin jään kantavuus, jäädytystarpeet sekä vastuu- ja vakuutuskysymykset.
Puunkorjuuta ja metsätyötä tehdään saaristo-olosuhteissa käytännössä kelirikkokausia lukuun ottamatta ympäri vuoden. Kesäolosuhteissa koneet kuljetetaan saariin losseilla tai nippuloilla, jolloin tulee huolehtia asiaankuuluvasta työturvallisuudesta.
Ulkomaisen työvoiman käyttö metsäalalla on lisääntynyt, mikä lisää tarvetta huolehtia työturvallisuuskäytänteiden ymmärtämisestä sekä jalkautumisesta.
Muistettavia työturvallisuuden osa-alueita puutavaran kuljetuksessa:
- kuormauspaikan sallittu sijainti (maanteillä tapahtuva kuormaus)
- työturvallisuusvarustus ja ohjeet
- muun liikenteen varoittaminen
- työ- ja ajoaika
- sähkölinjat, sillat (kantavuus ja alitus)
- sääolosuhteet (liukkaus, pimeys)
- saaristopuunkorjuun erikoisolosuhteet
- tehdasalueilla ja terminaaleissa työskentely
- muiden kuin kuljettajien työturvallisuus
- kuormaaminen vaarallisilla paikoilla
- yleiset varastopaikkojen turvallisuusohjeistukset
Pistotieltä ei saa tulla maantielle peruuttamalla. Pistotielle tulee peruuttaa tyhjällä ajoneuvolla tai ajoneuvoyhdistelmällä, ja kuormattu ajoneuvo tulee ajaa maantielle keula edellä. Ahtaissa risteyksissä oikealle kääntyvä puutavara-auto voi joutua osittain koukkaamaan vastaantulevien kaistan kautta.
Muista
Ennakointi – Älä ohita, välitä!
Kulkutiet ja liikenne – Näe ja tule nähdyksi!
Ergonomia ja varustus – Huolehdi itsestäsi ja muista!
Koneet ja laitteet – Huolehdi työvälineistäsi!
Metsäalan työturvallisuusopas puuhuolto.fi-sivuistolla