Tälle sivulle on koottu puuterminaali- ja varastotyyppejä koskevaa termistöä. Termeillä ei ole välttämättä yhtä vakiintunutta merkitystä, vaan eri yrityksissä tai alueilla voidaan käyttää termejä eri tavoin. Varastointiin liittyviä termejä löytyy myös oppaan muista osioista.
Terminaalit ja varastot kuljetusketjusijainnin mukaan
Lähtövarasto*: Toimituksen ennakkotiedoissa (suoriteilmoitus) tai varastosiirroissa ilmoitettu toimituksen lähtöpaikka
Tienvarsivarasto: Puutavaravarasto korjatun leimikon yhteydessä tai lähistöllä (puutavaran siirtoon metsästä varastoon käytetään yleisimmin kuormatraktoria)
Terminaalivarasto: Kuljetusmatkan varrella sijaitseva erillinen terminaali (pelkkä varastointi ja/tai siirto toiseen kuljetusmuotoon)
Ohjausvarasto*: Alustava oletusvarasto, johon toimituksen materiaali suunnitellaan purettavaksi vastaanoton yhteydessä
Tehdasterminaali*: Tehdasalueella sijaitseva ainespuun varastointiin ja käsittelyyn tarkoitettu varastoalue
Tehdasvarasto*: Tehdasalueella sijaitseva, tehdasvarastolohkoista muodostuva materiaalivarastokokonaisuus, jonka tehdasvarastolohkoille materiaali puretaan vastaanoton (VOT) jälkeen
Tehdasvarastolohko*: Tehdasvarastoon sisältyvä, tehdasvaraston alueesta geometrialla rajattu osa-alue
Varastopaikka: Metsätietostandardissa käytetty termi
Energiapuuterminaalit ja -varastot
Biomassaterminaali: Terminaali, jossa varastoidaan ja käsitellään puu- tai kasviperäisiä biomassoja energiantuotannon tarpeisiin
Energiapuuvarasto: Korjuukohteen yhteydessä tai muualla sijaitseva alue, jossa lähinnä säilytetään ja kuivatetaan hakettamatonta energiapuuta. Varaston yhteydessä voidaan tehdä myös haketusta.
Energiapuuterminaali: Erillinen terminaali, jossa käsitellään energiapuuta (mm. haketus ja murskaus, laadunvalvonta) ja varastoidaan hakettamatonta ja haketettua energiapuuta
Energiapuun käyttöpaikkavarasto: Energiapuun käyttökohteen yhteydessä oleva varastoalue
Syöttöterminaali (feed-in terminal)**: Lähellä käyttöpaikkaa sijaitseva metsäpolttoaineen varastointi- ja valmistuspaikka
Satelliittiterminaali (satellite terminal)**: Suuri keskitetty metsäpolttoaineen varastointi- ja valmistuspaikka etäällä käyttäjästä/käyttäjistä
Jalostusterminaali (fuel upgrading terminal)**: Syöttö- tai satelliittiterminaali, jossa energiapuuta esimerkiksi kuivatetaan, seulotaan, sekoitetaan tai tiivistetään
Terminaalit ja kuormauspaikat kokoluokan ja puun käsittelypalveluiden mukaan
Terminaali:
- Terminaalilla tarkoitetaan usein kuormauspaikkaa tai varastoaluetta suurempaa aluetta, jolla voi olla tarjolla kuormauspalveluita ja pysyvää tai tarpeen mukaan tuotavaa kuormauskalustoa.
- Terminaalilla voidaan myös yleisesti tarkoittaa erityyppisiä ja kokoisia varsinaisia terminaaleja, kuormaus- tai lastauspaikkoja tai varastoalueita.
Kuormaus- tai lastauspaikka: Terminaalia pienempi puun varastointi- ja käsittelyalue, jossa puun purkuun ja lastauksen ei ole tarjolla erillistä kalustoa tai purku- ja lastauspalvelua. Puun siirtäminen toteutetaan tällöin puutavarayhdistelmän omalla kuormaimella.
Varastoalue: Varastoalue voi olla joko erillinen alue tai terminaalin, kuormauspaikan tai tuotantolaitoksen yhteydessä sijaitseva alue.
Perävaunujen tai kuormainten tilapäinen säilytyspaikka: Alue, jossa voidaan väliaikaisesti säilyttää perävaunua tai kuormainta, mutta jossa puun lyhytaikainenkaan varastointi maassa ei ole mahdollista.
Terminaalit ja kuormauspaikat kuljetusmuodon mukaan
Autokuljetuksen puuterminaali tai kuormauspaikka: Alue, jossa käsitellään vain autolla kuljetettavaa puuta
Puun (yleinen) kuormausalue: Valtion teiden yhteydessä sijaitseva, avoimesti metsäyhtiöiden yhteiskäytössä oleva kuormauspaikka
Puun rautatieterminaali tai kuormauspaikka: Pääosin Väyläviraston omistamia alueita puun siirtokuormaamiseksi junakuljetusta varten. Alueiden yhteydessä on myös puun varastointialueita. Terminaaleissa on tarjolla puun lastauspalvelu. Kuormauspaikat ovat terminaaleja pienempiä eikä niiden yhteydessä ole tarjolla puun lastauspalvelua (junien kuormaaminen puutavara-autojen kuormaimilla).
Aluskuljetuksen satama: Satama, jossa lastataan ja puretaan puuta aluskuljetusta varten. Satamassa on tarjolla kuormaus- ja purkupalvelu, ja ne sijaitsevat syväväylien yhteydessä. Satamissa käsitellään puun lisäksi myös muita tavaralajeja.
Aluskuljetuksen lastauspaikka: Satamaa pienempi ja usein vain puunkuljetukseen ja varastointiin suunniteltu alue, jossa puun purku ajoneuvosta suoritetaan ajoneuvon omalla kuormaimella ja puun lastaus alukseen aluksen omalla lastauskalustolla.
Uittopaikka (uiton toimintapaikka): Uittopuun varastointiin ja uittokuljetukseen siirtoon tarkoitettu terminaali
Vesivarasto: Uittopuun varasto tuotantolaitoksen yhteydessä olevalla vesialueella
Terminaaleja ja varastoja käyttötarkoituksen mukaan
Lyhytaikainen varasto: Varastointi, jolla ei ole vielä vaikutuksia puun laatuun tai johon voi olla käytettävissä myös alueita, jotka eivät ole soveltuvia tai sallittuja pitkäaikaiseen varastointiin (esim. ELY-keskusten yleiset kuormausalueet). Lyhytaikaista varastointia voi tarvita esim. korjuukohteiden viimeisten puiden yhdistelyyn ennen toimitusta.
Pitkäaikainen varasto: Jopa useita kuukausia kestävä varastointi, jonka yhteydessä on otettava huomioon vaikutukset myös puun laatuun (talviajan ulkopuolella). Pitkäaikainen varastointi on yleensä rajoitettu vain niihin suunnitelluilla alueilla.
Kausivarasto: Kausivarastoa tarvitaan säännöllisesti tai satunnaisesti tiettyinä aikoina vuodesta (esim. kelirikkovarasto tai uittopuun vesivarasto).
Kelirikkovarasto: Kelirikkoaikana kantavien tieyhteyksien varrella sijaitseva varasto, jonne siirretään puuta tienvarsivarastoista ennen kelirikkoajan alkamista
Keräilyvarasto: Varasto, jonne tuodaan puuta laajalta alueelta useammasta korjuukohteesta
Lastausterminaali*: Lastausterminaali on ainespuun varastointiin tarkoitettu varastoalue, ns. kaukoterminaali. Näihin kuuluvat mm. junien ja aluskuljetusten lastauspaikat sekä uittopaikat.
Puskurivarasto: Varastoinnilla halutaan varmistaa tuotantolaitoksen tasainen puunsaanti. Termiä käytetään sekä tehdasalueella että erillisissä terminaaleissa tai kuormauspaikoissa sijaitsevalle varastolle.
Siirtokuormausterminaali: Yleistermi terminaaleille, joissa siirretään puuta autokuljetuksesta muuhun kuljetusmuotoon tai puutavara-ajoneuvosta toiseen (esimerkiksi siirto metsäautosta suurempaan terminaaliautoon)
Syöttöterminaali: Terminaali, joka sijaitsee jonkun/joidenkin tehtaiden lähellä ja on suunniteltu toimittamaan nopeasti puuta. Syöttöterminaali on tarpeen varsinkin, jos tehdasvaraston alueen koko on pieni.
Välivarasto:
- Välivarastotermiä käytetään usein yleisnimityksenä puuvarastoille niiden sijainnista ja käyttötarkoituksesta riippumatta.
- * Välivarasto on ainespuun yksittäisen mittauserän varastointiin tarkoitettu varastoalue.
Muut varastotyypit
Kasteluvarasto: Tehdasvarastojen puun kastelu puun laadun säilyttämiseksi pitkäaikaisemmassa varastoinnissa
Kylmävarasto (lumivarasto): Tehdasalueen tai erillisen varastoalueen puiden peittäminen lumella puun laadun säilyttämiseksi pitkäaikaisemmassa varastoinnissa
*MillTerminal-hankkeen määritelmiä
**Lähde: Virkkunen ym. 2015 (pdf 3,4 Mt)