Sinun ei tarvitse olla käsiteltävän aiheen ammattilainen, vaan voit puhua omista lähtökohdista käsin.
Puun käyttö ja moniarvoinen metsätalous
Metsä työllistää ja tuo hyviä taloudellisia vaikutuksia Suomeen. Metsäteollisuus tekee investointeja ja luo uusia innovaatioita. Metsätaloudesta löytyy paljon positiivista kerrottavaa! Ota aiheisiin proaktiivisesti kantaa ja tuo omia näkökulmia esiin. Juupas-eipäs-väittelyiden sijaan voit miettiä, miten eri tavalla asioita katsovat voisivat päästä lähemmäksi toisiaan ja lisätä ymmärrystä metsien hyödynnettävyydestä.
Metsäaiheiset puheenaiheet ovat monipolvisia, ja kaikkiin keskusteluihin osallistuminen ja näkemyksen tuominen on yhtä arvokasta. Voit osallistua ja tuoda ammattilaisen näkemyksesi merkittäviin keskusteluteemoihin kuten hiilinieluihin, luonnon monimuotoisuuteen tai metsänhoidon menetelmiin. Ota haltuun ennen kaikkea niitä keskusteluja, joiden asiantuntija olet. Kaikkien metsäalan ammattilaisten ei tarvitse olla ilmastonmuutoksen asiantuntijoita ja osallistua sen syiden ja seurausten perkaukseen.
Toisaalta jokainen metsäalan ammattilainen tietää sen, että Suomessa toimijat haluavat hoitaa metsiämme hyvin ja vastuullisesti perustuen niin lainsäädäntöön, vapaaehtoisuuteen, sertifiointiin ja suosituksiin. Kärkkäässä keskustelussa tämä voi unohtua, ja erilaisten näkökulmien tuominen keskusteluun onkin hyvin arvokasta.
Metsäalan ammattilaiset voivat välillä jopa arkailla osallistua metsäkeskustelun aiheisiin, jotka koetaan kiistanalaisiksi, ja niihin osallistuvat innokkaammin muut tahot kuten poliittiset päättäjät tai luonnon suojeluun keskittyvät toimijat. Keskustelut voivat joskus kuumentuakin, mutta arvokkaimmillaan ne laajentavat kaikkien osallistujien näkemystä ja ymmärrystä toisia kohtaan.
Kurkistukset toisten työpäiviin kiinnostavat, ja niistä voi saada jopa kimmokkeen hankkia uusi ura.
Metsäammattilaisten osaaminen
Mitä metsäammattilaiset tekevät? Mitä työtehtäviä päiviin kuuluu? Missä ja mitä syödään lounaaksi metsätöissä? Useimmilla ihmisillä on vain arvailuja siitä, mitä konkreettisesti eri ammattilaisten työpäiviin kuuluu, ja minkälaista ammattitaitoa he tarvitsevat. Kurkistukset toisten työpäiviin kiinnostavat, ja niistä voi saada jopa kimmokkeen hankkia uusi ura.
Mukavia somesisältöjä ovat esimerkiksi erilaiset työtehtävät, My day -videot, uratarinat ja pienet arkiset oman työn erikoisuudet. Myös vuodenaikojen kierto vaikuttaa työtehtäviin ja niistä löytyy ammennettavaa sisältöihin. Kevyempiin sisältöihin sopivat myös erilaiset knoppitiedot, joista seuraajat saavat oivalluksia metsäalan asioista.
Hyvä lähtökohta on myös ruokkia omaa kiinnostusta siitä, mikä innostaa eniten omassa työssä. Jos kiinnostuksen kohteesi on esimerkiksi metsäkoneet, niin voit vallan mainiosti keskittyä niihin. Tärkeintä on aitous ja oma innostuksesi asiaan, jotta sisältöjen tekeminen motivoi. Samalla voit ehkä itsekin oppia jotain lisää kiinnostuksen kohteestasi. Aina löytyy muita samasta aiheesta kiinnostuneita.
Myös kokonaan asiapitoiset sisällöt löytävät oman kuulijakunnan. Metsäalan osaajat ovat ammattilaisia, jotka tekevät suunnitelmallista työtä. Esimerkiksi metsää ei vain hakata matalaksi, vaan metsän kiertokulkuun vaaditaan monen ammattilaisen osaamista, suunnittelua ja toteuttamista. Metsäkoneiden teknologia on kehittynyt valtavasti, ja nykyisellään koneiden tekniikka muistuttaa enemmän hävittäjää kuin traktoria. Ammattitaidon näkyväksi tekeminen auttaa hahmottamaan, kuinka metsistä huolehditaan. Myös erilaisia asiantuntijanäkemyksiä ja -lausuntoja kaivataan niin somessa kuin perinteisessä mediassa.
Sisältöjä tehdessä on hyvä pitää mielessä, että ammattikieli ei aukea alan ulkopuoliselle. Käsitteet kannattaa selittää auki tai käyttää yleiskieltä. Esimerkiksi ”leimikko” on jo merkitykseltään vieras suurelle yleisölle.
Metsä työpaikkana tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön saada muita ilahduttavia sisältöjä niin kuvallisesti kuin tarinallisesti.
Luonto
Monen metsätalousammattilaisen kipinä ammattiin on lähtenyt rakkaudesta luontoon ja suomalaiseen metsään. Työ on merkityksellistä, kun sitä saa tehdä luonnossa ja tehdä töitä hyvinvoivien metsien eteen.
Metsäkeskusteluun kuuluu yhtä lailla luonnon ihmeiden esittely. Metsä työpaikkana tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön saada muita ilahduttavia sisältöjä niin kuvallisesti kuin tarinallisesti. Metsässä kohdataan hassuja muotoja, eläimiä, kasveja ja auringonnousuja. Mutta ennen kaikkea metsäammattilaiset haluavat tehdä töitä arvokkaan luonnon ylläpitäjinä.
Esimerkkejä metsäaiheisista sometileistä
Alla koonti muutamasta eri sosiaalisen median sisällöntuottajasta, jotka tuottavat aktiivisesti sisältöä omasta ammatistaan tai osaamisestaan seuraajilleen.
- @ReijoKarhinen (yritysjohtaja, metsänomistaja; 22,3K seuraajaa)
- @pasijaakkonen (toimittaja, tietokirjailija; 1,3K seuraajaa; kirjoittanut juttusarjan kuusen matkasta sahalle ja eteläkorealaisen talon sisäkattoon)
- @AnnikaKangas (Luke, tutkimusprofssori; 1K seuraajaa)
- @SKankaanrinta (yritysjohtaja, ympäristövaikuttaja; 5,7K seuraajaa)
- @pihkassa (metsäkoneenkuljettaja tutkintoa suorittava opiskelija; 1,7 k seuraajaa)
- @metsuritrio (kolme metsuria, jotka tuottavat sisältöä työstään Instagramiin; 5K seuraajaa)
- @roopetonteri (entinen ammattilaislumilautailija, metsuriyrittäjä; 41,3K seuraajaa)
- @pihkassablog (metsäalan perustutkintoa suorittava opiskelija; 1K seuraajaa)
Youtube
- Janne Seppänen (Suomen suosituin hakkuukonevideoiden tekijä; 26,9 K tilaajaa)
- Paavo Puuntuottaja (vlogeja ja videoita tuottava metsänomistaja; 7,2K tilaajaa)
- Kiuruveden Metsola (Metsolan Metsäkoulu, sahausopastusvideoita ja asiaa metsäalalta; 15,7 K tilaajaa)
- J .O (moottorisahavideoita ja puiden tekoa ammattimetsurin silmin; 3,7 K tilaajaa)
- Metsa Man (tubettaja Savosta, sisältöä kone- ja metsätöistä; 42,6K tilaajaa)
Voit seurata metsäkeskustelua somella myös esimerkiksi seuraavilla hashtageilla: #metsä #metsät #metsätalous #tukkipuu #biotalous #ilmastonmuutos #forest #forests #puu #puukauppa #hiilinielu #taimikonhoito #FSC #PEFC #metsänhoito #uudistaminen #monimuotoisuus.