Moni asiantuntija joutuu työnsä puolesta kirjoittamaan huomattavan määrä tekstiä eri muodossa työpäivänsä aikana. Useat kokevat kirjallisen sisällöntuottamisen päivätyön ulkopuolella kuormittavana. Mistä löytää motivaatio ja aika blogin ylläpitämiselle tai vieraskynänä toimimiselle? Ja ketä edes kiinnostaa? On hyvä pitää mielessä, että sosiaalisen median aikakaudella kirjoittamisen merkitys ei ole vähentynyt – päinvastoin. Blogit ovat suosittuja sisällön kuluttamisen muotoja verkossa, ja somessa aktiivisesti toimiva asiantuntija on äärimmäisen arvokas toimija alan kuin alan keskustelussa. Alla muutama käytännön vinkki, joiden avulla päästä alkuun omien sisältöjen kirjoittamisessa ja jakamisessa julkisilla alustoilla.
Kirjoita aiheesta, josta välität ja joka motivoi sinua. Intohimoinen suhtautuminen asioihin välittyy kirjoituksissa, eli omaa tunneperäistä paloa käsiteltävään asiaan ei kannata piilotella – päinvastoin.
Valitse itsellesi yleisö, kenelle kirjoitat. Kun kohdennat kirjoituksesi valitsemallesi viiteryhmälle, tekstin sisältö jämäköityy ja jäsentyy.
Tarjoa uusi oivallus, korjaa väärinkäsitys tai paketoi vanha uudella tavalla. Ihmisiä kiinnostaa yleensä konkretia ja he ovat uteliaita oppimaan uutta. Sosiaalisen median valtakautena vallalla on hyvin paljon erilaisia käsityksiä vaikkapa metsäalasta ilman kovin vahvaa faktoihin perustuvaa pohjaa. Tartu tällaisiin aiheisiin tai yritä löytää vakiintuneista näkökulmista tapoja nähdä asioita uudessa valossa.
Rajaa sisältösi yhteen aiheeseen tai teemaan. Tartu aiheeseen, joka on itsellesi tuttu ja joka kiinnostaa sinua, ja ota se haltuun.
- Esimerkiksi liikuntafysiologian apulaisprofessori Juha Hulmi on tullut tutuksi Lihastohtori-blogistaan.
- Reaktoriturvallisuuden tutkimusprofessori Jaakko Leppänen taas on tehnyt faktantarkastusta Fissioreaktori-blogissaan suositusta Tsernobyl-televisiosarjasta.
Varaa kirjoittamiselle aikaa. Kun kirjoittamiselle varaa kalenterista aikaa ja julkaisun aikatauluttaa vaikkapa tietylle päivälle, siitä alkaa muodostua rutiini. Voit käydä esihenkilösi kanssa keskustelua siitä, voisiko jostain tärkeästä aiheesta kirjoittamiseen käyttää myös työaikaa.
Harjoitus: minä kirjoittajana
Tämä harjoitus auttaa sinua kirkastamaan, millaisia kehityskohteita sinulla on kirjoittamisen suhteen, millaisia kirjoittamiseen liittyviä tavoitteita voisit asettaa ja mitkä ovat tavoitteita seuraavat askeleet (toiminta), johon sitoudut. Listaa jokaisen kysymyksen alle kolme tärkeintä asiaa.
Tavoitteeni
Miten kirjoittaminen auttaa minua onnistumaan työssäni?
Mitä voin kirjoittamisella saavuttaa? Keihin haluan vaikuttaa tai luoda yhteyden?
1.
2.
3.
Kehityskohteeni
Millaisia haasteita omaan kirjoittamiseeni liittyy?
Mitä haluan muuttaa omassa kirjoittamisessani tai suhteessani kirjoittamiseen?
1.
2.
3.
Toimintani
Millaisia kokeiluja tai harjoituksia aion tehdä kirjoittamisessa?
Mihin konkreettiseen toimintaan sitoudun, jotta kehityn?
1.
2.
3.
Vinkkejä tyhjän sivun kammoon:
- Tutki aihettasi. Kirjoittaminen on myös uuden tiedon hakemista ja oppimista. Mitä muut ovat kirjoittaneet ja sanoneet aiheestasi? Kerää faktat, esimerkit ja parhaat pointit talteen.
- Puhu ihmisille. Kaikkea ei tarvitse tietää itse. Hakeudu aihettasi liippaaviin keskusteluihin, voit saada siihen sitä kautta uusia näkökulmia. Haastattele kiinnostavia tyyppejä.
- Havainnoi elämää. Ole hereillä ja havainnoi omaa elämääsi, kirjoita kokemuksia ja ajatuksia ylös. Tilanteita, jotka jäävät kutkuttamaan. Kysymyksiä, jotka heräävät töissä, joihin et vielä tiedä vastausta. Mikä tahansa voi olla hyvä aihe, ja kirjoittamalla voit oppia siitä lisää!