Kun lautta tai lautanosa on valmis hinaus voi alkaa. Hinaus voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään: linjahinaus, keräilyhinaus ja jokihinaus.
Jako kolmeen ryhmään on teoreettinen, sillä hinaustyypit sisältävät aina toistensa elementtejä. Lauttakoot ja työaikajärjestelyt vaihtelevat suuresti tilanteen mukaan ja hinaajia käytetään eri tehtävissä tarpeen mukaan. Ei ole olemassa kahta samanlaista hinauslauttaa tai -tapahtumaan. Tässä osiossa esittelemme eri hinausmuotojen tyypillisiä piirteitä.
Ennen lautan tai lautanosan hinausta se täytyy kiinnittää hinaajaan.
Lautanosista kootaan lautta
Nippujonot kiinnitetään turpaköyteen, joka puolestaan on kiinni hinausvaiherissa. Alla kaavakuva yhdeksän nippujonon muodostamasta hinauslautasta. Kaivantolahdessa sidontaa ei tehdä kolmannen ja neljännen sekä kuudennen ja seitsemännen nippujonon väliin.
Nippujonojen lauttavaijerit kytketään hinausvaijeriin siten, että vetovoima jakautuu tasaisesti lauttavaijereille. Uittoyhdistyksen alueella (kanavien yläpuoliset alueet) kolme nippujonoa on kiinni samassa turpaköydessä. Perkauksen alueella tasavesi-Saimaalla samassa turpaköydessä on kiinni kaksi nippujonoa. Turpaköydet kiinnitetään hinausvaijerin vetokoukkuun.
Jotta potkurivirta saadaan mahdollisimman pieneksi lautan edessä, on linjahinaajan hinausvaijerin oltava 350-450 m. Kun nippulautan pituus on 500-700 m, koko linjahinausyksikön pituus hinaajan keulasta lautan häntään on noin 1 km.
Katso kaksi videota, jossa ensimmäisessä lautta hinataan Laitaatsalmen (Savonlinna) läpi ja toisessa linjahinaaja Kontturi kiertää Kyrönsalmen kautta ja noutaa lautan.