Tällä sivulla käsitellään metsätieverkoston hyötyjä, tieosakkaan oikeuksia tien käyttämiseen sekä tien käytön rajoituksia.
Metsäteiden hyödyt
Kantava ja hyväkuntoinen tieverkko on puuhuollon edellytys ja metsätalouden harjoittamisen kannalta välttämätön. Metsäteiden avulla saavutetaan mm. seuraavia hyötyjä:
- Puunkorjuussa suurimmat säästöt saadaan metsäkuljetusmatkan lyhenemisestä.
- Hakkuussa lyhyt matka tieltä leimikolle parantaa koneiden käyttöastetta ja tuottavuutta.
- Vältetään vieraille maanomistajille maksettavia varastopaikka- ja läpiajokorvauksia.
- Kelirikon aikaista käyttöä kestävät tiet tasaavat kausivaihtelua.
- Varastoinnissa saavutetaan kustannussäästöjä ja varastoihin sitoutuneen pääoman korkokustannukset pienenevät.
- Puutavaran laadun säilyminen tuo merkittäviä säästöjä, kun puu saadaan tuoreena ja hyvälaatuisena jalostukseen.
- Metsikön uudistamisessa, taimikon hoidossa ja muissa metsänhoito- ja perusparannustöissä saadaan säästöjä eri työvaiheissa.
- Autokuljetuskustannukset alenevat, jos kuljetusmatka lyhenee uusien tieyhteyksien ansiosta.
- Puunhankinnassa ja puuntuottamisessa yleiskustannukset pienenevät ja työn tuottavuus kasvaa.
- Metsäteitä käytetään myös maatalouden ja muiden elinkeinojen liikenteeseen.
- Virkistyskäytössä olevilla alueilla metsätiet ovat tärkeitä kulkuväyliä.
- Tärkeä merkityksensä metsäteillä on myös palontorjunnassa ja pelastustoiminnassa.
Tieosakkaan oikeudet
Metsänomistaja, jolla on tieoikeus metsätiehen (=yksityistie), voi käyttää tietä haluamallaan tavalla, ellei tieoikeutta ole myönnetty rajoitettuna. Tien kunto on kuitenkin syytä huomioida. Mikäli tie on kunnoltaan sellainen, ettei se kestä raskasta liikennettä sulan maan aikana vaurioitumatta, ei ole syytä myydä leimikkoa kesäkorjuukelpoisena, vaikka käsittelykuvion maapohja sen mahdollistaisikin. Tieoikeutta on käytettävä siten, ettei siitä aiheudu tielle tarpeetonta haittaa.
Tieosakas voi tehdä aloitteen tien parantamisesta, jotta kesäleimikon myynti on mahdollista. Mikäli aloite tien parantamisesta ei tuota tulosta, voi tieosakas hakea yksityistietoimitusta, jolloin toimitusinsinööri arvioi, onko tie tieosakkaiden liikennetarvetta vastaavassa kunnossa ja voi määrätä tien parannettavaksi.
Tienkäytön rajoittaminen
Tiekunta voi kieltää kaikilla tai joillakin moottori- tai hevosajoneuvoilla tapahtuvan tien käytön muilta kuin tieosakkailta. Tiekunnan toimielimen tehtävänä on kieltää tai rajoittaa liikennettä toistaiseksi, jos se kelirikon tai yllättävien sääolosuhteiden vuoksi on tarpeen tien vaurioitumisen ehkäisemiseksi. Toimielin voi myös antaa luvan sallitun kuormituksen ylittämiseen.
Pysyvän liikenteenohjauslaitteen asentamiseen tarvitaan kunnan suostumus, tilapäiseen ei. Kiinteistön omistaja ei saa asettaa kiinteistöllään sijaitsevalle yksityistielle sulkulaitetta, jollei tiekunta anna siihen suostumustaan. Kiinteistön omistaja voi hakea yksityistietoimituksessa lupaa sulkulaitteen asettamiseen liikenteestä kiinteistölle aiheutuvan haitan, liikenneturvallisuuden tai muun erityisen syyn perusteella. Mikäli lupa puomin asettamiselle annetaan, on huolehdittava, että tieosakkailla on mahdollisuus käyttää tietä.

Teiden kuntoon paneminen
Jos tieosakas tai luvan tienkäyttöön tiemaksua vastaan saanut käyttää tietä tavalla, jota ei ole otettu huomioon tieyksiköitä vahvistettaessa tai käyttömaksua määrätessä ja vaurioittaa tietä, on velvollinen korvamaan tien kuntoon panemisesta aiheutuvat lisäkustannukset. Tarpeetonta haittaa ei saa kuitenkaan aiheuttaa. Kuljetusten jatkaminen havaittavissa olevista vaurioista huolimatta saattaa tuoda korvausvelvollisuuden.
Mikäli tiehen on tullut vaurioita, tiekunnan toimielimen ja kuljetuksen suorittajan edustajan ja/tai kiinteistön omistajan on hyvä pitää välittömästi katselmus, missä vauriot todetaan ja sovitaan korjaavista toimenpiteistä. Alle 4 cm painumat saadaan yleensä hoidettua kuntoon lanaamalla. Mikäli neuvottelut eivät johda tulokseen, on korvausasia saatava yksityistietoimituksen tai käräjäoikeuden ratkaistavaksi.
Jos kuljetusten seurauksena on tarpeen lisätä tavanomaisia hoitotöitä, kuten lanausta, on kyseessä normaali tien kuluminen. Tien on vaurioitunut, mikäli tie tarvitsee kunnostamista, kuten lisäsorastusta, urien ja painumien korjausta tai tukkeutuneiden ojien ja rumpujen korjausta. Tien roskaaminen ja likaaminen aiheuttaa lisäkunnossapitotöitä, joiden kustannuksen roskaaja tai likaaja on velvollinen maksamaan.