Tiekunnan järjestäytyminen
Tiekunta ei ole tarpeen, jos osakkaita vain muutama eikä haeta avustuksia tienpitoon. Myös järjestäytymätön tie voi pitää kokouksia, jolloin asioista päätetään sopimalla. Päätös sitoo tieosakasta vain, jos siitä sovittu kirjallisesti. Sitoumuksesta tai sopimuksesta vastuussa ovat vain sen tehneet tieosakkaat. Mikäli yhden tieosakkaan tekemästä työstä on hyötyä muillekin, mutta muilla ei ole maksuhalukkuutta, voi yksityistietoimitus ratkaista muiden maksuosuudet. Tällöin vaatimus on tehtävä kolmen vuoden kuluessa.
Tiekunta on yhden tai useamman tien hallinnointia varten perustettu tieosakkaiden yhteisö. Tiekunta perustetaan, jos se on osakasmäärän, tienpidon hoitamisen tai muun syyn takia tarpeellinen. Tiekunta perustetaan yksityistietoimituksessa, kiinteistörekisterin pitäjän päätöksellä tai perustamiskokouksessa, johon kaikki tieosakkaat ovat jonkun osakkaan toimesta kutsuttu – edellyttäen yksimielistä päätöstä. Aloitteen perustamisesta voit tehdä yksi tai useampi osakas tai toimitusinsinööri.
Tiekunnan yksilöintitunnus on käyttöoikeusyksikkötunnus. Kiinteistötietojärjestelmän (KTJ) otteesta selviää myös tiealueen leveys, mikäli se on määritelty. KTJ:n karttaotteesta selviää tiekunnan ulottuvuus eli mikä tiestö kuuluu tiekunnan hoitoon. Maanmittauslaitos ylläpitää yksityistierekisteriä. KTJ-otteen voi tilata Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta.
Tiekunnan kokous
Tiekunnan kokous on pidettävä vuosittain tai vähintään joka 4. vuosi. Mikäli tiekunta päättää kokoontua harvemmin kuin vuosittain, on tästä tehtävä päätös tiekunnan kokouksessa. Metsäteiden tiekunnilla ei ole yleensä tarvetta kokoontua vuosittain. Ylimääräisiä kokouksia järjestetään tarpeen mukaan tai jos vähintään neljännes osakkaista vaatii kokousta pidettäväksi.
Osakas voi osallistua kokoukseen fyysisesti, valtakirjalla tai sähköisesti. Koollekutsuja eli hoitokunnan puheenjohtaja tai toimitsijamies avaa kokouksen. Kokoukselle valitaan puheenjohtaja, joka voi olla myös muu kuin tiekunnan osakas sekä pöytäkirjantarkastajat. Yksinkin on mahdollista pitää laillinen kokous. Kokouksen alussa todetaan osallistujat ja heidän äänimääränsä sekä tarkastetaan valtakirjat.
Tiekunnan kokous ei ole julkinen. Tieosakas voi osallistua päätöksentekoon omassa asiassaan! Toimielimen jäsenen on suositeltavaa jäävätä itsensä, kun päätetään tiekunnan tilien hyväksymisestä. Toimielimen jäsen ei saa osallistua hänen ja tiekunnan välisen taloudellisesti merkittävän asian käsittelyyn ja kun oma ja tiekunnan etu saattavat olla ristiriidassa.
Usein tiekunnan kokouksessa päädytään äänestystilanteeseen. Tiekunnan kokouksessa kaikki päätökset tehdään enemmistöpäätöksinä, ilman suljettuja lippuäänestyksiä. Jokaisen osakkaan äänimäärä määräytyy hänen omistamiensa tieyksiköiden perusteella äänileikkuri huomioiden.
Äänileikkuri tarkoittaa, että kellään ei voi olla yli 30 % läsnä olevista tieyksiköistä. Äänienemmistö voi kuitenkin syntyä, jos jollakulla on yksiköistä yli 70 % (leikkuri leikkaa 30 prosenttiin ja muilla alle 30 %). Valtakirjojen avulla joku voi saada äänienemmistön. Kokouksessa edustetut äänet on laskettava aina ennen äänestystä! Kiinteistön äänimäärää ei voi jakaa. Äänten mennessä tasan, ratkaisee puheenjohtajan mielipide.
Esimerkki äänileikkurin toimintaperiaatteesta
- Max äänimäärä 30% 600:sta = 180
- äänestyksessä enemmistö lasketaan (leikattujen) äänien määrästä (510)
Läsnä osakas | Yksiköt | Äänet |
---|---|---|
A | 20 | 20 |
B | 50 | 50 |
C | 80 | 80 |
D | 200 | 180 |
E | 250 | 180 |
Yhteensä | 600 | 510 |
Kokouksen koolle kutsuminen
Kokouksen koollekutsujana on toimitsijamies, hoitokunta tai säännöissä määritelty taho. Kirjallinen kustu lähetetään kaikille tieosakkaille. Kutsut lähetetään postitse niille, joiden osoite tiedossa, sähköpostitse tai muulla tietoliikenneyhteydellä. Säännöissä voidaan määrätä täydentävistä kutsutavoista. Kutsu lähetetään 2vk –2 kk ennen kokousta. Jos koollekutsuja laiminlyö kutsumisen, osakkaan hakemuksesta voidaan kokous pitää yksityistietoimituksen yhteydessä tai ELY-keskus voi oikeuttaa hakijan kutsumaan kokous koolle. Mikäli edellisestä tiekunnan kokouksesta on kulunut yli 5 vuotta, voi kuka tahansa tiekunnan osakas kutsua kokouksen koolle.
Vuosikokouksen kokouskutsussa on mainittava aika, paikka missä kokous pidetään (myös kunta) ja kaikki (päätettävät) tienpitoa koskevat merkittävät asiat, joista päätöksiä tehdään. Myös ehdotus maksuunpanoluetteloksi on oltava kutsun liitteenä tai se on oltava nähtävillä 14 pv ajan ennen kokousta. Ylimääräisen kokouksen kutsussa on mainittava kaikki asiat, joista on tarkoitus päättää. Osakkaille on annettava mahdollisuus tutustua toimielimen kokous- ja päätöspöytäkirjoihin 14 pv ennen kokousta.
Malli kokouskutsusta
Kokouskutsu
Jakopään kunnassa sijaitsevan Jakopään yksityistien tiekunnan vuosikokous pidetään tiistaina 21.1.2025 alkaen klo 19 Jakokunnan kahvilassa, osoite Jakopääntie 5 999 Jakopää.
Hoitokunnan ehdotus vuoden 2025 maksuunpanoluetteloksi on tämän kokouskutsun liitteenä. Edellisen tiekunnan kokouksen jälkeen pidettyjen hoitokunnan kokouksien pöytäkirjat, talousarvio sekä tilinpäätösasiakirjat ovat 7.1.2025 lähtien tieosakkaiden ja mahdollisten muiden asianosaisten nähtävillä hoitokunnan puheenjohtajalla Heikki Jakopäällä, Jakopääntie 121 sekä tiekunnan kotisivuilla. puheenjohtajan luona asiakirjoihin voi tutustua arkisin klo 9-18 välisenä aikana. Jatkuvaa päivystystä ei ole, joten ajankohta pyydetään varmistamaan, puh. 047 123400.
Jakopäässä 2.1.2025
Heikki Jakopää
Hoitokunnan puheenjohtaja
Tervetuloa!
Malli kokouskutsun asialistasta
Asialista
Jakopään kunnassa sijaitsevan Jakopään yksityistien tiekunnan vuosikokous pidetään tiistaina 21.1.2025 alkaen klo 19 Jakokunnan kahvilassa, osoite Jakopääntie 5 999 Jakopää.
- Kokouksen avaus
- Puheenjohtajan, sihteerin sekä pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta
- Läsnäolijoiden, valtakirjojen sekä äänimäärien toteaminen, kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Kokouksen asialistan hyväksyminen
- Edellisen vuoden tilinpäätöksen käsittely; Tilityksen tarkastajien selostus, tilinpäätöksen vahvistaminen
- Vastuuvapauden myöntäminen
- Tien perusparannushankkeen käynnistäminen ja valtuutukset hoitokunnalle
- Talousarvion vahvistaminen
- Maksuunpanoluettelon vahvistaminen ja eräpäivä
- Uuden hoitokunnan toimikausi, palkkiot sekä jäsenten ja varajäsenten valinta
- Tilinkäyttöoikeuksista päättäminen
- Tilityksen tarkastajien valinta
- Pöytäkirjan nähtävilläpitopaikka ja –aika
- Pöytäkirjan otteista ja jäljennöksistä perittävä maksu
- Muut asiat, yleiskeskustelu
- Muutoksenhakuohjeet (YksTL 64 ja 65 §)
- Kokouksen päättäminen
Kokouksessa päätettävät asiat
Tieosakkaat päättävät tienpidosta ja muista tiekuntaa koskevista asioista tiekunnan kokouksessa. Erityisesti päätettäviä asioita ovat:
- Talousarvio seuraavalle tai kuluvalle varainhoitokaudelle, varainhoitokauden pituudesta päättäminen.
- Tilityksen tarkastaminen tai ennakkoon valittujen tilityksen tarkastajien selostus, tilityksen hyväksyminen, tilityksen tarkastajien valinta seuraavalle kaudelle.
- Vastuuvapaus toimielimelle.
- Toimielimen valinta ja vapauttaminen.
- Tieyksikkölaskelman vahvistaminen.
- Maksuunpanoluettelon, käyttömaksuperusteiden ja –maksujen vahvistaminen.
- Lainan ottaminen.
- Rajankäynnin hakeminen.
- Tienpito-ohjeet toimielimelle.
- Tienkäyttöluvan myöntäminen ulkopuoliselle.
- Tieoikeuden perustaminen, tiekunnan perustaman tieoikeuden lakkauttaminen.
- Tiekunnan säännöt. Säännöt eivät ole pakolliset.
- Ulkopuolisen toimijan valtuuttaminen huolehtimaan hallinnosta ja tienpidosta.
- Tieosakkaiden aloitteiden käsittely.
Lisäksi tiekunta päättää kokouksessa:
- Tiekuntien yhdistäminen, jakaminen ja lakkauttaminen (63§) (huom: ilmoitus kiinteistötietojärjestelmään).
- Sopimus tienosan liittämisestä tiekuntaan (63§) (huom: ilmoitus kiinteistötietojärjestelmään).
- Tietoimituksen hakeminen.
- Muut maksut tai ainakin niiden määräytymisperusteet.
- Tienkäytön kieltäminen, rajoittaminen ja salliminen.
- Pysyvän liikenteen ohjauslaitteen (liikennemerkki, puomi tms.) asettaminen. Vaatii lisäksi kunnan suostumuksen.
- Kaikki muut tienpidon kannalta suuret asiat kuten parantamishankkeeseen ryhtyminen tai kanne tuomioistuimeen.
Tiekunnan kokous ei voi päättää:
- Tien paikkaa ja leveyttä koskevia asioita.
- Tien eli tierasitteen (virallisesta) siirtämisestä.
- Liitännäisalueiden perustamisesta tai lakkauttamisesta.
- Erilaisten korvausten suuruudesta, jos asiassa ei päästä sopimukseen.
Tiekunnan säännöt
Tiekunnalla voi olla hallintoaan ja muuta toimintaansa koskevat säännöt. Niistä voidaan poiketa yksityistielain säännöksistä, jos se on erikseen sallittu. Tältä osin tiekunnan on hyväksyttävä säännöt yksimielisesti. Muussa tapauksessa riittää enemmistöpäätös. Tiekunnalla on oltava ainakin nimi, kotipaikka ja toimielin. Tiekunnan säännöt eivät saa loukata osakkaiden oikeutta tai yhdenvertaisuutta. Säännöt on toimitettava maanmittauslaitokselle.
Tiekunnan säännöt toimitetaan kokouskutsun liitteenä silloin, kun niitä käsitellään. Tiekunnan osakkailla on oikeus saada jäljennös säännöistä ja saattaa säännöt tiekunnan käsiteltäväksi ja tarkastettavaksi. Suomen Tieyhdistys ei suosittele virallisten sääntöjen laatimista, sillä laki riittää, ja siitä poikkeaminen on omiaan sotkemaan hallintoa!
Henkilövalinnat
Tiekunnassa on toimielimenä joko hoitokunta tai toimitsijamies, jolle voidaan valita sijainen. Hoitokunta koostuu 3–5 jäsenestä, sekä vähintään yhdestä varajäsenestä, mikäli varsinaisia jäseniä on kolme. Hoitokunnan järjestäytymiskokouksessa valitaan varsinaisista jäsenistä puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, jos tiekunta ei ole näitä erikseen valinnut. Hoitokunnan jäsenten toimikausi voi olla enintään neljä vuotta, mutta tehtävästä voidaan vapauttaa jo aiemminkin. Tarvittaessa tiekunta valitsee kaksi tilityksen tarkastajaa. Kaikilta valittavilta on oltava suostumus kyseiseen tehtävään ja tehtäviin voidaan valita myös tiekunnan ulkopuolinen henkilö. Hoitokuntaan kuuluvilla on oikeus kohtuullisen palkkioon ja kulukorvaukseen, jonka suuruuden tiekunnan kokous määrää.
Maksuunpanoluettelo
Tiekunnan kokous vahvistaa tiemaksuja ja käyttömaksuja koskeva maksuunpanoluettelon. Maksuunpanoluettelo on lähetettävä kokouskutsun mukana tai oltava nähtävillä 14 päivää ennen tiekunnan kokousta. Nähtävänä pitäminen on ilmoitettava kokouskutsussa.
Maksuunpanoluettelosta on ilmettävä
- tieoikeus, jonka perusteella maksu peritään
- maksuvelvollinen osakas
- tieyksikkömäärä sekä tiemaksun suuruus, mahdollinen perusmaku eriteltynä
- kunkin tieosakkaan tiemaksun suuruus
- koottavien tiemaksujen yhteismäärä,
- erilaisten käyttömaksujen suuruus
- maksujen maksuajankohta
Vahvistettu maksuunpanoluettelo toimii ulosottoperusteena. Erääntynyt tie- tai käyttömaksu on suoraan ulosottokelpoinen ilman käräjäoikeuden velkomustuomiota. Ulosottohakemuksen liitteeksi tulee toimittaa maksuunpanoluettelo, pöytäkirjaote sekä käräjäoikeuden todistus lainvoimaisuudesta.
Kokouksen pöytäkirja
Pöytäkirjaan merkitään mm.
- kokouksen aika ja paikka,
- läsnäolleet ja valtakirjoilla edustetut tieosakkaat
- tieosakkaiden tieyksikkö- ja äänimäärä, tarvittaessa äänestyksittäin
- tehdyt päätökset
- kokouksen puheenjohtajan ja 2 pöytäkirjantarkastajan allekirjoitus tai kokous itsekin voi heti hyväksyä pöytäkirjan
Pöytäkirja liitteineen on oltava nähtävänä viimeistään 14 päivän kuluttua kokouksesta. Ote tai oikeaksi todistettu jäljennös on annettava pyydettäessä asianosaiselle. Hyvä tapa on esimerkiksi toimittaa pöytäkirja sähköpostin liitteenä. Yleensä pöytäkirja on päätöspöytäkirja.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimus
Osakas tai muu asianosainen saa vaatia tiekunnan kokouksen tai toimielimen päätöksen oikaisemista tiekunnan kokoukselta, jos päätös ei ole syntynyt laillisessa järjestyksessä, se on lain vastainen tai tiekunnan sääntöjen vastainen tai loukkaa hänen oikeuttaan. Vaatimus on esitettävä 30 päivän kuluessa päätöksen tekemisestä eli tiekunnan kokouksesta. Toimielimellä on 30 päivää aikaa vaatimuksen esittämisestä kutsua tiekunnan kokous käsittelemään asiaa. Toimielin voi ratkaista oikaisuvaatimuksen tekemästään päätöksestä.
Muutoskanne
Osakas tai muu asianosainen, voi nostaa kanteen tiekunta vastaan (maaoikeutena toimivassa) käräjäoikeudessa, jos asian käsittelyssä on toimittu vastoin yksityistielakia tai tiekunnan sääntöjä, päätös on yksityistielain tai sääntöjen vastainen tai loukkaa hänen oikeuttaan tai osakkaiden yhdenvertaisuutta. Osakkaan on nostettava kanne 3 kuukauden kuluessa päätöksen tekemisestä ja muiden 3 kuukauden kuluessa tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimusta koskevasta päätöksestä nostettava kanne 30 päivän kuluessa tiedoksisaannista. Toimivaltainen on se käräjäoikeus, jonka yhteydessä toimivan maaoikeuden tuomiopiirissä ko. tie tai pääosa tiestä sijaitsee. Hävinnyt osapuoli vastaa oikeudenkäyntikuluista. Tyypillisesti kulut ovat useita tuhansia euroja.
Tiekunnan toimielin
Tiekunnassa on toimielimenä joko hoitokunta tai toimitsijamies, jolle voidaan valita sijainen. Hoitokunnan kutsuu koolle puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Hoitokunta on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja puolet jäsenistä tai varajäsenistä on läsnä. Hoitokunnan on järjestäydyttävä heti eli valittava puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Muutoin hoitokunta kokoontuu tarvittaessa. Hoitokunnan päätökset tehdään enemmistöpäätöksinä pääluvun, ei tieyksiköiden mukaan. Hoitokunnan on pidettävä pöytäkirjaa kokouksesta tai päätöksistä. Toimielimen on tehtävä ilmoitus toimielintä koskevista muutoksista Maanmittauslaitokselle esimerkiksi ilmoitus, kun tiekunta perustettu.
Toimielin:
- Huolehtii tienpidosta ja hallinnosta tiekunnan antamien ohjeiden mukaisesti.
- Vastaa varainhoidon ja sen valvonnan järjestämisestä
- Käyttää tiekunnan puhevaltaa, edustaa sitä tuomioistuimessa ja viranomaisasioinnissa sekä muutoinkin.
- Pitää kirjanpitoa ja esittää tilitykset.
- Laatii talousarvioehdotuksen.
- Laatii ehdotuksen tieyksikkölaskelmaksi.
- Laatii ehdotuksen maksuunpanoluetteloksi ja käyttömaksujen perusteiksi sekä niiden muutokset.
- Määrää käyttömaksut ja huolehtii tie- ja käyttömaksujen perimisestä.
- Kutsuu koolle tiekunnan kokoukset, myös oikaisuvaatimuksen ratkaisemiseksi.
- Kieltää tai rajoitettaa liikennettä kelirikon, liikenneturvallisuuden yms. takia.
- Määrää sillan, lautan tai muun tienosan suurimman sallitun kuormituksen.
- Saattaa em. tiedot kansalliseen tie- ja katutietojärjestelmään (Digiroad).
- Antaa luvan tien tilapäiseen käyttämiseen ja painorajoituksen rikkomiseen tai erityiskuljetukseen.
- Valmistelee tarvittaessa tiekunnan säännöt.
- Pitää pöytäkirjaa kokouksistaan ja päätöksistään.
- Ratkaisee toimielimen päätöksiä koskevat oikaisuvaatimukset.
- Ilmoittaa muutokset yhteystiedoissa (MML, kunta, pankki, Tieyhdistys).
Tiekunnan nimen kirjoittaa toimitsijamies tai hoitokunnan puheenjohtaja tai hoitokunnan kaksi jäsentä yhdessä tai säännöissä päätetyllä tavalla.
Menot | Tulot |
---|---|
KESÄKUNNOSSAPITO | AVUSTUKSET |
– muotoilu ja tasaus (höyläys ja lanaus) | – kunnan avustus |
– pölynsidonta (suolaus) | – valtionavustus parantamiseen |
– muut työt | |
TALVIKUNNOSSAPITO | TIE- JA KÄYTTÖMAKSUT |
– auraus ja linkous | – tiemaksut |
– liukkaudentorjunta | – käyttömaksut |
– muut työt | |
KUNNOSTUSTYÖT | MUUT TULOT |
– sorastus | |
– ojat ja rummut | |
– muut työt | |
HALLINTOMENOT | SÄÄSTÖT |
Yhteensä | Yhteensä |
Talousarviossa huomioitavat työt. Talousarviota laatiessa kannattaa hyödyntää edellisen vuosien toteutuneita kustannuksia.
Talousarvio
Esimerkki 1 talousarviosta
- Metsätie, tien pituus 1 km
- Ei talvikunnossapitoa
Toimenpide | Kustannus |
---|---|
Tienvarsien niitto (1 h) | 100 € |
Lanaus | 70 € |
Murskeen ajo 20 tn (0–32 mm) | 300 € |
Hallintokulu | 100 € |
Yhteensä | 570 € |
Esimerkki 2 tien talousarvioista
- Tiellä pysyvää asutusta
- Tien pituus 7700 m
Talousarvio ajalle: 01.01.-31.12.2024
Vertailtava edellinen kausi: 01.01.2023-31.12.2023
Nimike | Edellinen | Talousarvio |
---|---|---|
Menot | ||
Lanaus | 246,76 € | 300,00 € |
Vesakontorjunta | 409,20 € | 550,00 € |
Muu kesähoito | 148,80 € | 150,00 € |
Lumen poisto | 2635,00 € | 3000,00 € |
Liukkauden torjunta | 626,20 € | 500,00 € |
Muu talvihoito | 223,20 € | 200,00 € |
Tiehen liittyvien laitteiden hoito | 89,28 € | 0,00 € |
Sorastus | 3021,81 € | 3000,00 € |
Rumpujen kunnostus | 413,77 € | 0,00 € |
Tilintarkastuspalvelut | 100,78 € | 110,00 € |
Muut hallintopalvelut | 1300,02 € | 1300,00 € |
Posti- ja lähettikulut | 7,50 € | 30,00 € |
Rahaliikenteen kulut | 30,00 € | 140,00 € |
Vastuuvakuutukset | 174,62 € | 180,00 € |
Perusparannushankkeen omavastuu | 0,00 € | 3000,00 € |
Menot yhteensä | 9426,94 € | 12460,00 € |
Tulot | ||
Säästöt (Pankkitilien saldo) | 5944,00 € | 8606,98 € |
Kunnan avustus | 3339,20 € | 3339,20 € |
Perusmaksun määrä: Perusmaksu 20,00 €/osakas X osakkaita 69 kpl | 1380,00 € | |
Tieyksikkömaksun määrä: Yksikkömaksu 0,080 €/yksikkö X yksiköitä 88470 kpl | 7077,60 € | |
Tiemaksut (Perus- ja yksikkömaksut) | 8750,72 € | 8457,60 € |
Tulot yhteensä | 18033,92 € | 20403,78 € |
Yli-/alijäämä | 8606,98 € | 7943,78 € |