Metsänkäsittelyllä ja metsänparannustoimilla nopeutetaan ja ohjataan metsien kehitystä sekä parannetaan puunkorjuun toimintaedellytyksiä. Toiminta vaikuttaa metsien rakenteeseen ja metsäluontoon, mikä heijastuu myös linnuston elinoloihin. Uudistushakkuita on tehty viime vuosina keskimäärin noin yhden ja kasvatushakkuita 2,5 prosentin osuudella metsämaan pinta-alasta.
Lainsäädäntö määrittelee metsänkäsittelylle vähimmäistason. Lisäksi metsäsertifiointien kriteerit tuovat vaatimuksia metsässä tehtäville toimille. Metsätaloudessa on jo pitkään ollut käytössä metsänhoitosuosituksia, jotka käsittelevät laajasti ympäristön- ja metsäluonnonhoitoa – toimia, jotka monin osin parantavat myös linnuston elinoloja. Näitä täydentävät erilaiset metsänomistajien vapaaehtoisesti suojelemat kohteet ja suojeluohjelmat, kuten METSO-ohjelma.
Tässä oppaassa kerrotaan, miten linnusto voidaan ottaa huomioon metsänkäsittelyn yhteydessä talousmetsän luonnonhoidon keinoin. Oppaassa esitellään eräitä keskeisiä talousmetsän luonnonhoidon toimenpiteitä, joilla on suotuisa vaikutus linnustoon, ja kerrotaan kuinka rakennepiirteitä voi vahvistaa metsässä. Ohjeet ja suositukset esitetään myös metsänkäsittelymenetelmittäin. Erityisiä suosituksia annetaan lisäksi eräiden keskeisten lajiryhmien ja taantuneiden lajien elinympäristöjen käsittelyyn.
Opas on tarkoitettu metsäammattilaisille ja metsänomistajille. Oppaan avulla pyritään parantamaan linnuston elinmahdollisuuksia talousmetsissä.