Lahopuun säästäminen
- Säästetään metsässä oleva kuollut puu
- Kierretään pystyssä ja maassa olevat lahopuut ja pökkelöt
- Tuoreet, järeät maalahopuut voidaan siirtää pois ajouralta
Lahopuulla tarkoitetaan kuollutta puuta tai puunosaa. Lahopuuta esiintyy sekä pysty- että maalahopuuna. Pystylahopuita ovat muun muassa kelot, pökkelöt tai muuten pystyssä olevat lahot puut. Metsälajeistamme neljännes eli noin 5 000 lajia tarvitsee lahopuuta jossain elämänsä vaiheessa. Näistä lajeista joka kymmenes on uhanalainen tai silmällä pidettävä lahopuun vähenemisen takia. Linnuille lahopuu tarjoaa hyönteisravintoa ja pesäpaikkoja. Kolopesijät tarvitsevat erilaista kuollutta puuta. Osa lajeista tekee itse pesänsä, ja toiset pesivät valmiissa koloissa. Hömö- ja töyhtötiainen kovertavat pehmeäksi lahonneeseen lehtipuuhun itse pesäkolonsa. Tikkojen pesät taas voivat olla missä puussa tahansa, esimerkiksi pohjantikalla usein kuusessa.
Hakkuissa säästetään pystyssä olevat kuolleet tai lahot puut ja pökkelöt sekä vältetään niiden kaatamista. Maalahopuun rikkoutumista vältetään mm. ajourien suunnittelulla ja kiertämällä järeät, pitkälle lahonneet maapuut. Tuoreet maapuut voidaan tarvittaessa siirtää pois ajouralta, jos niiden kiertäminen on vaikeaa. Myös maanmuokkauksessa kierretään kuolleet tai lahot pystypuut, järeät maapuut, pökkelöt ja tekopökkelöt.
Lahopuuta voidaan lisätä tekemällä hakkuiden yhteydessä tekopökkelöitä kohteille, joissa sitä on ennestään vähän. Lisää asiasta: Tekopökkelöiden tekeminen
Kuolleista puista ja yksittäisistä tuoreista tuulenkaadoista ei ole vaaraa metsän terveydelle. Kuolleessa puussa elää myös tuhohyönteisten luontaisia vihollisia. Laki metsätuhojen torjunnasta (1087/2013) velvoittaa metsänomistajan poistamaan sellaiset vaurioituneet havupuut, joista voi levitä tuhoa aiheuttavia hyönteisiä. Kaarnakuoriaisten aiheuttama tuhoriski koskee tuoretta, kuorellista kaatunutta tai vahingoittunutta havupuuta. Velvollisuus koskee seuraavat raja-arvot ylittäviä määriä: kuusella yli 10 m3/ha ja männyllä yli 20 m3/ha.
Vanhoista kuolevista puista ja pökkelöistä hyötyviä lajeja:
Pesäpaikka, ravinto:
- Tikat
- Käenpiika
- Siepot
- Tiaiset
- Puukiipijä
- Leppälintu
Pesäpaikka:
- Pöllöt
- Tervapääsky
Lisätietoa:
- Metsänhoidon suositukset talousmetsien luonnonhoitoon, työopas (Tapio) Esim. luku 3.1.1
- Säästetään lahopuut (Suomen metsäkeskus)