Metsävaratieto
Ajantasainen metsävaratieto mahdollistaa metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän hoidon ja käytön. Suomen metsäkeskuksen tuottama metsävaratieto on yksityismetsien osalta metsäsuunnittelun ja toimenpidesuunnittelun perustana. Metsävaratiedot ovat metsänomistajan ja tämän luvalla myös toimijoiden käytettävissä Metsään.fi-palvelun kautta. Toimijoilla on omat metsätietojärjestelmänsä omia metsiä varten ja lisäksi metsänomistajalle suunnattuja metsäomaisuuden hallinnan palvelujärjestelmiä.
Metsään.fi-palvelu sisältää muun muassa seuraavia tietoja:
- puusto- ja kasvupaikkatiedot
- luontotiedot (esim. metsälain erityisen tärkeät elinympäristöt)
- toimenpidekuviot ja -ehdotukset.
Palvelusta löytyy myös suoraan linnuston huomioon ottamiseen liittyvää paikkatietoa:
- petolintujen (hiiri-, kana- ja mehiläishaukka) tunnettujen pesien sijaintitieto
- potentiaaliset metsäkanalintujen elinympäristöt.
Jälkimmäiset on tuotettu Suomen riistakeskuksen ja Suomen metsäkeskuksen yhteistyönä ja niitä voi tarkastella myös avoimen katselupalvelun kautta. Aineistoa voi hyödyntää esimerkiksi metsäkanalintujen ja muiden lintujen suojaksi säästettävien riistatiheiköiden sijoittelun suunnittelussa.
Metsäsuunnittelu
Tieto monimuotoisuuden ja linnuston kannalta tärkeiden kohteiden sijainnista on niiden huomioon ottamisen edellytys. Metsätietojärjestelmiin, metsävaratietoihin tai erillisiin metsäsuunnitelmiin viedään tiedot suojelualueista, luonnonsuojelulain suojelluista luontotyypeistä, metsälain erityisen tärkeistä elinympäristöistä, suurten petolintujen pesistä ja muista arvokkaista elinympäristöistä. Linnuston kannalta tärkeitä ovat myös tiedot metsojen soidinalueista ja uhanalaisten lajien esiintymistä.
Kuvio ja tila ovat metsäsuunnittelun perusyksiköitä. Joidenkin lajien huomioon ottaminen edellyttää laajempaa alueellista suunnittelua. Alueellinen suunnittelu on mahdollista lähinnä yritysten, yhteisöjen ja Metsähallituksen mailla. Yksityismailla pieni tilakoko vaikeuttaa alueellista suunnittelua.
Toimenpidesuunnittelu
Puunkorjuu (hakkuu ja metsäkuljetus) toteutetaan ajankohtana, jolloin maasto- ja korjuuvauriot voidaan välttää. Ajoittuminen arvioidaan puukaupan ja siihen liittyvän toimenpidesuunnittelun yhteydessä. Puunkorjuun ajoittamisessa otetaan huomioon myös linnuston pesimäaikaiset rajoitteet. Metsäkoneyrittäjän on hyvä ottaa huomioon kyseiset rajoitteet myös työmaiden ketjutuksessa.
Toimenpiteiden ajoituksella ja rajaamisella on vaikutusta pesinnän onnistumiseen ja linnuston kannalta keskeisiin metsien rakennepiirteisiin. Vaikka metsikkökuvio on metsänkäsittelyn toiminnallinen yksikkö, on toimenpidesuunnittelun yhteydessä syytä tarkastella yksittäistä kuviota osana laajempaa kokonaisuutta.
Luonnonsuojelulain suojellut luontotyypit, metsälain erityisen tärkeät elinympäristöt ja muut arvokkaat elinympäristöt rajataan hakkuiden ulkopuolelle tai käsitellään ottaen huomioon niiden ominaispiirteet.
Lisätietoa:
- Yhteenveto pesimäaikaisista rajoitteista (pdf 0,1 MB)
Ennakkoinformaation hyödyntäminen tärkeiden rakennepiirteiden tuottamisessa
Metsävaratiedon hilaruutuaineistoa (16 x 16 m) ja väärävärikuvia voidaan hyödyntää ennakkoinformaationa toimenpidesuunnittelussa esimerkiksi säästöpuuryhmien sijainnin määrittämisessä.
Metsäammattilaisen muistilista
Metsäammattilaisen muistilista hakkuiden ja metsänhoitopalveluiden myyntitilanteisiin sekä toimenpidesuunnitteluun
- Keskustele metsänomistajan kanssa tämän metsilleen asettamista tavoitteista sekä luontoarvoista ja niiden huomioon ottamisesta.
- Keskustele, millä tavoin aluetta on aiemmin hoidettu (esimerkiksi jätetty säästöpuuryhmiä ja riistatiheikköjä).
- Varmista metsäomistajalta, onko tällä sellaista luontotietoa, jota ei ole metsävaratiedossa.
- Kerro metsänomistajalle erilaisista metsänkäsittelyn vaihtoehdoista ja esimerkiksi petolintujen pesien lakivaatimuksia laajemman vapaaehtoisen huomioimisen mahdollisuuksista.
- Kerro vapaaehtoisen luonnonsuojelun mahdollisuuksista (esimerkiksi METSO- ja Helmi-ohjelmat).
- Selvitä, onko kohteella metsänomistajan itse asentamia tai tämän luvalla asennettuja linnunpönttöjä tai tekopesiä, ja miten niiden kanssa toimitaan.
- Välitä tieto metsänomistajan kanssa sovituista luonnonhoidon toimenpiteistä työn toteuttajalle (esimerkiksi Monimetsän tarkistuslista. Lue lisää Monimetsä-hankkeesta.)
Metsänomistajan muistilista
Metsänomistajan muistilista keskusteluun palveluntarjoajan kanssa ennen metsänkäsittelyn toimenpiteitä
- Mieti, miten haluat ottaa linnuston huomioon.
- Onko sinulla tietoa erityisistä alueella asuvista lintulajeista (esimerkiksi suuret petolinnut, metson soidinalue) tai erityisistä linnustolle sopivista elinympäristöistä?
- Oletko ripustanut tai antanut luvan ripustaa kohteelle linnunpönttöjä, ja miten haluat niitä käsiteltävän?
Lisätietoa:
- Luonnonhoitotoimenpiteiden tarkistuslista ja neuvontatyökalu (Suomen metsäkeskus)