Lainsäädäntö määrittää monimuotoisuuden turvaamisen vähimmäistason talousmetsissä. Metsäsertifiointijärjestelmät, erilaiset ohjelmat ja ohjeistot sisältävät lisäksi vaatimuksia tai suosituksia, jotka liittyvät metsäluonnon monimuotoisuuden huomioimiseen ja linnuston elinvoimaisuuden säilyttämiseen ja vahvistamiseen.
Metsäsertifiointi
Suomessa on käytössä kaksi vapaaehtoista metsäsertifiointijärjestelmää: PEFC ja FSC. Sekä PEFC- että FSC-järjestelmissä on useita velvoittavia kriteerejä, joiden täyttäminen esimerkiksi lisää linnustolle tärkeitä metsien rakennepiirteitä tai elinympäristöjä. Näitä ovat sertifiointijärjestelmästä riippuen esimerkiksi säästöpuumäärät tai pesimäaikaisiin hakkuisiin liittyvät rajoitteet.
Suositukset, ohjeet ja ohjelmat
Suositeltavat talousmetsien metsänkasvatuksen menetelmät ja toimintamallit. Julkaisussa kerrotaan kestävän metsien hoidon ja käytön yleisistä periaatteista sekä käytännön hakkuu- ja metsänhoitotoimenpiteistä. (Julkaisija: Tapio)
Metsänhoidon suositukset talousmetsien luonnonhoitoon, työopas
Suositeltavat keinot talousmetsien luonnonhoitoon. Teos kokoaa lisäksi metsätalouden ympäristöohjeistusta koskevan lainsäädännön ja PEFC- ja FSC-sertifioinnin vaatimukset. (Julkaisija: Tapio)
Metsähallitus Metsätalous Oy:n ympäristöopas
Oppaan ohjeistus perustuu lainsäädännön, metsäsertifioinnin ja Metsähallituksen itse asettamiin vaatimuksiin ja suosituksiin toimenpiteistä, joilla edistetään metsien monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita valtion monikäyttömetsissä. (Julkaisija Metsähallitus Metsätalous Oy, 2018)
Metsänhoidon suositukset riistametsänhoitoon, työopas
Suositukset kannattavan puuntuotannon edistämiseksi metsässä riistalajien soveliaita elinympäristöjä säilyttäen ja lisäten. (Julkaisija: Tapio)
Riistametsänhoidon opas (pdf 5,3 MB)
Opas on tarkoitettu tukemaan metsänhoidon ja hakkuiden suunnittelua ja toteutusta niin, että niiden yhteydessä huomioidaan riistan elin- ja lisääntymisympäristöt. Ohjeet ja neuvot perustuvat tutkimukseen sekä käytännön metsänhoidon tuntemukseen ja näitä yhdistävään yhteistyöhön Suomen riistakeskuksen ja Suomen metsäkeskuksen välillä. (Julkaisijayhteistyö: Suomen riistakeskus, Suomen metsäkeskus)
Riistametsänhoidon maasto-ohjeet (pdf 3,4 MB)
Ohjeet riistametsänhoidon toteuttamiseksi maastossa. (Julkaisija: Suomen riistakeskus)
Haukkojen pesäpaikkojen säästäminen
Luonnontieteellisen keskusmuseon ohjeet haukkojen pesäpaikkojen säästämiselle hakkuilta vapaaehtoisen huomioinnin avulla. (Julkaisija: Luomus)
Metsänhoito sääksen pesäpuun lähiympäristössä (pdf 1,4 MB)
Ohjeita metsäammattilaisille ja metsänomistajille sääksen pesäpuun läheisyydessä toimimiseen. (Julkaisuyhteistyö: UPM Metsä ja Sääksisäätiö, 2017)
Petolinnut ja metsätalous (pdf 4,9 MB)
Suositukset petolintujen huomioimiseen metsänkäsittelystä vastaavien tahojen käyttöön. Suositukset on annettu yhdistämällä asiantuntijaryhmän keräämiä tietoja petolintujen huomioimiseksi mahdollisimman hyvin metsänhakkuissa. (Julkaisija: Pohjois-Karjalan Lintutieteellinen Yhdistys r.y. 2002)
Valkoselkätikka ja metsänkäsittely
Ohjeita keinoiksi metsäammattilaisille ja metsänomistajille valkoselkätikan elinympäristön ominaispiirteiden säilyttämiseksi ja lisäämiseksi talousmetsien käsittelyssä. Ohjeiden noudattaminen on vapaaehtoista ja ohjeistus soveltuu käytettäväksi valkoselkätikasta ja luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta kiinnostuneiden metsänomistajien metsissä koko Suomessa. (Julkaisijayhteistyö: UPM, WWF Suomi, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallitus)
Metsänkäsittely kuukkelialueella (pdf 1,5 MB)
Sisältää ohjeet keinoiksi, joilla metsätalouden toimenpiteissä voidaan tukea kuukkelin elinvoimaisten reviirien säilymistä. Lajin huomioiminen ja ohjeen noudattaminen perustuvat maanomistajan vapaaehtoisuuteen. (Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto, 2011)
METSO on metsänomistajille vapaaehtoinen metsien suojeluohjelma. Ohjelmalla suojellaan metsiä, jotka ovat luonnonarvoiltaan monipuolisia ja elinympäristöinä erityisen arvokkaita. Määräaikaisen ja pysyvän suojelun sekä luonnonhoidon myötä METSO tarjoaa paljon vaihtoehtoja linnuston huomioimiseen. Elinympäristökriteerit täyttävissä metsissä on usein runsaasti linnuston kannalta tärkeitä metsän rakennepiirteitä.
Lisätietoa:
Ympäristöministeriön Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa. Ohjelmassa ennallistetaan ja suojellaan soita, kunnostetaan lintuvesiä ja kosteikkoja, hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostetaan ranta- ja vesiluontoa.
Lainsäädännön vaatimusten ja metsäsertifioinnin kriteerien ylittävät talousmetsien hyvät luonnonhoidon käytännöt on koottu Monimetsä-hankkeessa. Maanomistajien luonnonhoidon tavoitteet huomioidaan metsänhoidossa paremmin kirjaamalla ne luonnonhoitotoimenpiteiden tarkistuslistaan.
Uhanalaisten lajien turvaaminen metsätaloudessa -toimintamalli (pdf 0,6 MB)
Lajiturva-hankkeessa päivitetään toimintamallia ja ohjeistusta uhanalaisten lajien turvaamiseen metsätaloudessa.