Toisille voi olla hyvinkin selvää, millaisia ovat hänen taitonsa ja ominaisuutensa. Oman osaamisen tunnistamisessa voi olla kuitenkin haasteita, jos ei ole oppinut tunnistamaan niitä aiemmin, tai esimerkiksi sen takia, että moni asia kiinnostaa eikä tiedä tarkasti, mihin haluaisi tai voisi suuntautua. Onnistuneen CV:n ja työhakemuksen laatiminen vaatii kuitenkin oman osaamisen tunnistamista ja olennaisten ominaisuuksien esille nostamista. Osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa kehittyy ajan ja kokemuksen myötä.
Osaamisen tunnistaminen:
- Mieti, missä olet hyvä? Missä olet onnistunut? Mieti sekä opintojasi ja työkokemuksiasi että muulla ajalla tehtyjä asioita, esimerkiksi harrastuksia tai järjestö-, luottamus- tai muita vapaaehtoistehtäviä.
- Mikä sinua motivoi, kiinnostaa ja innostaa? Hyvä ominaisuutesi on usein sellainen, missä olet hyvä ja mikä sinua kiinnostaa.
- Mihin vapaa-ajan toimintaan, työtehtäviin tai projekteihin sinua on pyydetty mukaan? Näistä löydät vahvuuksiasi ja kokemuksiasi, sillä pyytäjä on varmasti tuntenut voivansa luottaa sinuun ja osaamiseesi kyseisessä asiassa.
- Kysy ystäviltäsi, sukulaisiltasi tai edellisiltä työkavereiltasi omia hyviä ominaisuuksiasi.
Tutustu alla olevaan artikkeliin metsahyvinvointi.fi-sivustolla:
Voit löytää ja pohtia vahvuuksiasi ja ominaisuuksiasi esimerkiksi alla listattujen testien avulla. Löydät lisää testejä hakukoneiden tai kirjallisuuden avulla, mutta muista että täydellistä totuutta testit eivät kerro, eli suhtaudu tuloksiin kevyesti mutta uteliaisuudella. Älä anna testien tulosten luokitella sinua, vaan hyödynnä niitä antamaan sinulle hyviä vinkkejä oman osaamisesi sanoittamiseen. Ja muista, että voit aina kehittää taitojasi, ja myös kokemus tuo ajallaan lisää osaamista.
Itsetuntemus auttaa myös ymmärtämään, millä tavoin oma toiminta vaikuttaa esimerkiksi keskustelu- ja neuvottelutilanteissa. Toisaalta opit ymmärtämään omia reaktioitasi, kun muut sanovat tai toimivat omalla tavallaan: mikä minua ärsyttää tai kenen kanssa minun on helppo tulla toimeen.
Esimerkkejä testeistä, joilla tutkia omia vahvuuksiasi ja ominaisuuksiasi:
- Mitä työhön liittyvää osaamista sinulla on?
- Millaisia vahvuuksia sinulla on?
- Millaisia kiinnostuksen kohteita sinulla on?
- Millaisista asioista nautit?
- Mitä olet oppinut edellisissä työpaikoissa?
- Mitä harrastuksia sinulla on ja järjestö- tai vapaaehtoistoimintaa olet tehnyt?
Mahdollisimman yksityiskohtaisen kartan avulla löydät vahvuutesi ja kiinnostuksen kohteesi. Saatat löytää myös kehittämiskohteita, mutta keskity aluksi helppoihin ja mukaviin asioihin. Voit lopuksi tarkastella ajatuskarttaasi myös yhdessä perheen tai ystävien kanssa: Millainen kokonaiskuva sinusta syntyy ja mitä mahdollisuuksia muut sinussa näkevät? Mitä itse näet?