Työsopimuksen allekirjoitustilanne voi jännittää. Virheiden ja väärinymmärretyn työsopimuksen allekirjoittamisen välttämiseksi tutustu etukäteen, mitä työsopimuksessa kannattaa sopia. Usein työnantaja on tehnyt pitkän hakuprosessin ja nähnyt vaivaa sinun palkkaamiseksesi, joten allekirjoitustilanteessa voit ottaa rauhallisesti, pyytää aikaa lukemiseen ja sisällön varmistamiseen. Voit myös pyytää sopimuksen etukäteen luettavaksi, ja varmistaa allekirjoitustilanteessa, että versio on viimeisin. Kun tutustut huolellisesti työsopimukseen, varmistat että ymmärrät kaiken oleellisen, koska olet myös itse sitoutumassa työsopimuksessa työnantajaan. Voit aina kysyä yksityiskohdista myös vielä allekirjoitustilanteessa. Älä allekirjoita sellaista, mitä et ymmärrä.
Mitä pitää huomioida työsopimusta tehtäessä:
- Tee kirjallinen työsopimus. Suullinen sopimus on myös pätevä, mutta kirjallinen on selkeämpi esimerkiksi epäselviä asioita ratkaistaessa.
- Tarkista omat tietosi huolellisesti.
- Tarkista työnimike, työtehtävä, työsuhteen kesto ja mitä työehtosopimusta sovelletaan.
- Tarkista työaikasi, palkka ja palkanmaksukausi.
- Koeajan pituus voi lain mukaan olla 0-6 kuukautta. Koeajalla molemmilla osapuolilla on aikaa harkita, vastaako sovittu sitä, mitä halutaan.
- Tarkista, miten tai milloin työsuhde päättyy, jos sitä ei ole määritelty toistaiseksi voimassaolevaksi.
- Keskustele kilpailukieltosopimuksesta, jos sellainen on työsopimuksessasi. Kilpailukieltosopimus rajoittaa työntekijän oikeutta tehdä työtä työnantajan kanssa kilpailevan toimijan kanssa työsuhteen päättymisen jälkeen.
- Jos työsopimuksen oleellisia ehtoja muutetaan, tulee niistä sopia uudestaan yhdessä työnantajan kanssa.
- Jos kuulut johonkin ammattiliittoon, voit pyytää heiltä apua epäselvissä kohdissa. Lisätietoja työsopimuksesta esimerkiksi: Tee hyvä työsopimus – Loimu
Sinun on syytä olla selvillä myös käytännöistä esimerkiksi työajan seurannan suhteen ja miten mahdollisten työajan yli menevää aikaa, lisätyötä tai ylityötä, korvataan ja miten siitä sovitaan. Eli missä tilanteissa työantajan tulee maksaa ylityökorvaus, ja onko käytössä esimerkiksi työaikapankki, jolloin työajan yli menneitä työtunteja pidetään myöhemmin pois, eli teetkin joskus lyhyemmän päivän.
Selvitä myös, miten lomat määräytyvät, ja milloin niitä voi pitää. Joskus erityisesti lyhyissä työsuhteissa työntekijä ei pidä kertyneitä lomia vapaana, vaan työnantaja maksaa korvauksen pitämättömistä lomista.