Työhakemuksen lähettämisen jälkeen edessä voi olla työhaastattelu. Haastatteluun on syytä valmistautua hyvin, jotta saa tuotua vastauksissaan osaamisensa esille hyvin perustellen. Pyri antamaan itsestäsi yhteistyötaitoinen, positiivinen ja luotettava kuva kuitenkaan liioittelematta. Ennen haastattelua on hyvä kerrata vielä tehtävän kuvaus, sekä lähettämäsi ansioluettelo ja työhakemus. Tee hyvä taustatyö myös yrityksestä: mitä yritys tekee, keitä ovat asiakkaat ja mikä on yrityksen historia.
Vaikka usein tilanne tuntuu siltä, että työnhakijana olet myymässä osaamistasi yritykselle, muista että haastattelu on myös sinua varten: oletko oikeasti kiinnostunut ja motivoitunut tähän tehtävään. On molemmille osapuolille huono kauppa, jos huomaatkin pian, että tämä työ ei motivoi sinua. Kerää siis myös itse haastattelun aikana tietoa työstä, jotta voit aidosti arvioida kiinnostustasi.
Haastattelussa onnistuminen:
- Valmistaudu hyvin ja aloita se ajoissa.
- Saavu paikalle hyvissä ajoin. Tervehdi ystävällisesti kaikkia tapaamiasi ihmisiä, ja kättele silmiin katsoen.
- Pukeudu siististi. Mieti, mitä vaatteesi ja olemuksesi kertovat sinusta.
- Harjoittele hissipuhe. Usein haastattelussa tulee eteen ”Kerro hieman itsestäsi” -tilanne.
- Valmistaudu yleisimpiin kysymyksiin etukäteen, myös hankalampiin, esimerkiksi heikkouksista tai epäonnistumisista. (Ks. linkki alla)
- Ole rehellinen ja hyödynnä käytännön esimerkkejä. Mikä kokemus on opettanut sinulle stressinsietokykyä? Missä opit yhteistyötaitoja?
- Kysy kysymyksiä myös haastattelijoiltasi. Kysymällä kiinnostavia, fiksuja kysymyksiä osoitat kiinnostuksesi hakemaasi paikkaa kohtaan. Hyviä vinkkejä löydät verkkosivuilta.
- Harjoittele vastaamista, jos sinua jännittää paljon ja pelkäät unohtavasi jotain oleellista. Voit kirjoittaa myös lyhyitä muistiinpanoja ja hyviä kysymyksiä vihkoon, ja ”luntata” sieltä haastattelun aikana. Vältä kuitenkin suoraan paperista lukemista.