Ylläpidä hyvinvointiasi ja tunnista omat voimavarasi, koska se auttaa sinua jaksamaan niin opintojen aikana, harjoittelu- ja työpaikkaa hakiessasi kuin työelämässä. Työnantaja arvostaa työntekijää, joka pitää huolta hyvinvoinnistaan. Hyvinvoinnista ja omasta jaksamisesta huolehtiminen läpi elämän eri tilanteissa on edellytys tasapainoiseen ja hyvään elämään. Hallitsemalla ajankäyttöäsi sekä tekemällä kiireen keskellä itsellesi tärkeitä asioita, pidät elämäsi tasapainoisena ja voit hyvin.
Tutustu alla oleviin artikkeleihin metsahyvinvointi.fi-sivustolla:
Hyvinvoinnin ylläpitäminen:
- Hyväksy, että et ole täydellinen ja teet virheitä. Ole kannustava ja myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Älä vertaa itseäsi muihin.
- Kun kohtaat vastoinkäymisiä, keskity ratkaisuihin, älä ongelmiin. Korjaa vain se, mikä on rikki.
- Tunnista omat vahvuutesi. Mistä nautit? Missä olet hyvä? Näitä ominaisuuksia hyödyntämällä jaksat paremmin. Tee enemmän sitä, mikä toimii ja vähemmän sitä, mikä ei toimi.
- Ajanhallintataidoilla ja kyvyllä säädellä omaa työskentelyäsi parannat jaksamistasi.
- Kehitä stressinhallintataitojasi. Tunnistamalla ja vähentämällä kuormittavaa stressiä parannat hyvinvointiasi.
- Etsi ja kokeile erilaisia mieluisia asioita, jotka tasapainottavat arkeasi.
Jaksaminen
Työssä jaksamisen edellytyksiä ovat mm. mielekäs työ, asianmukaiset työolot ja tasapaino työ- ja vapaa-ajan välillä. Työn vaativuus ja uuden oppimisen mahdollisuus vaikuttavat myös työntekijän osaamiseen sekä motivaatioon. Motivoitunut ihminen tekee töitä sujuvammin ja tuloksekkaammin.
Jaksamisen ylläpitäminen:
- Tee työn tekemisestä mielekästä. Motivaatio vaihtelee eri aikoina ja tehtävien välillä, mutta tee työtä motivaation säilyttämiseksi ja lisäämiseksi.
- Huolehdi, että työolosi ovat kunnolliset. Pyri vaikuttamaan työoloihin olemalla itse avoin ja positiivinen. Järjestä työmäärä itsellesi sopivaksi.
- Huomioi, että työn määrässä voi esiintyä vaihtelua kausittain, mutta älä kuormita itseäsi pitkäksi aikaa. Mikäli et pysty selviytymään työmäärästä tai se vaikuttaa hyvinvointiisi, keskustele esihenkilösi tai työnantajasi kanssa.
- Kyseenalaista säännöllisesti työtehtävien tarpeellisuus. Mieti kriittisesti, mikä on oleellista tulosten kannalta ja mikä ei. ”Mitä voisin jättää pois?”
- Opettele uutta ja kehitä työtapojasi. Asioiden muuttumattomuus ei ole tavoiteltava eikä todellinen tila.
- Seuraa omaa työkykyäsi ja terveyttäsi. Tee hyviä valintoja ja vältä haitallisia.
- Ole itsellesi kohtuullinen ja armollinen. Älä tavoittele täydellisyyttä, se uuvuttaa.
- Älä ole yksin. Kysy apua ja keskustele.