Varsinkin opiskelijana tai vastavalmistuneena voi olla vaikea hahmottaa, missä potentiaalisia työpaikkoja voisi olla ja millaisiin tehtäviin voisi hakea. Esimerkiksi pelkän ammattinimikkeen pohjalta ei aina tiedä, mitä tehtäviä kyseiselle työntekijälle kuuluu.
Ammattinimike kuvaa usein yhtä päätehtävää tai vastuualuetta, vaikka työhön itsessään sisältyisikin monenlaisia vastuita. Ammattinimikkeet tulevat Tilastokeskuksen luokittelun pohjalta. Näin ollen uudemmat tai harvinaisemmat ammattinimikkeet jäävät tilastoimatta.
Tehtävänkuvauksen lisäksi voit soittaa ilmoituksessa mainitulle yhteyshenkilölle ja kysyä lisätietoja. Muista myös hyödyntää kontaktejasi: ehkä joku on tai on ollut kyseisessä organisaatiossa tai heidän kanssaan yhteistyössä ja osaa kertoa tarkemmin haettavan työntekijän tehtävistä.
On hyvä muistaa, että kaikki metsäalalla työskentelevät eivät ole jonkin yrityksen työntekijöitä, vaan moni toimii myös yrittäjänä. Metsäalan koulutuksen saaneita toimii osaamisen mukaan yrittäjinä esimerkiksi metsuri- ja metsäpalvelutyössä tai konsultointi- ja koulutustyössä.
Yrittäjänä toimiminen vaatii ammattitaidon lisäksi myös yritystoiminnan tuntemusta, mutta tätä ei kannata pelätä. Yrittäjäksi ryhtyville on tarjolla koulutuksia, ja useiden oppilaitosten kurssivalikoimassa on yrittäjyyskursseja. Vaikka olisi yrityksensä ainut työntekijä, ovat työelämätaidot vähintään yhtä tärkeitä kuin isompien yritysten työntekijöillä.
Metsäalan toimijat
Metsäalalla on lukuisa määrä erilaisia organisaatioita ja työnantajia. Muutokset toimialan rakenteissa ja työtehtävien jaossa muuttavat jatkuvasti eri työtehtävien sisältöjä ja ajastaan myös työnimikkeitä. Esimerkiksi puunhankinnassa vastuu eri tehtävistä jakautuu nykypäivänä hyvin eri tavoin eri osapuolille kuin vain muutama vuosikymmen sitten. Yhä useammalle kuuluu työpaikasta riippuen monia eri tyylisiä tehtäviä, jotka muuttuvat vuosien aikana, kun tarpeet johonkin asiaan kasvavat ja toiseen vähenevät. Tulevaisuudessa käytössä olevia työnimikkeitä, saati työtehtäviä emme vielä tiedä.
On osa ammattitaitoa tunnistaa eri toimijoiden rooli. Metsäalan toimijakenttä on hyvin laaja. Erilaisten ”kumppaneiden” ja muiden sidosryhmien rooli on tullut yhä merkittävämmäksi ja myös niistä voi löytää itselleen sopivia töitä. Esimerkiksi ohjelmistoyritykset ovat tänä päivänä hyvin kiinteästi sidoksissa puunhankinnan ketjuun ja metsävaratiedon hyödyntämiseen. Alla olevaan kuvaan on kerätty metsätalouden ja puunhankintaketjun työllistävyyden kannalta oleellisia toimijoita, niin suuria työnantajia kuin myös niitä tahoja, joiden kanssa metsäalan ammattilaiset toimivat paljon.
Muista, että työllistyä voi monesti myös muualle kuin metsäalan ”keskeisiin organisaatioihin”.

Isot metsäteollisuusyritykset
Metsä Group (Metsäliitto Osuuskunta), Stora Enso ja UPM-Kymmene.
- Kolmella isolla metsäteollisuuden kansainvälisellä yrityksellä on omat liiketoiminta-alueensa puunhankinnalle ja eri tuotantosuunnille.
- Toiminnat ja painotukset vaihtelevat yhtiöittäin, ja niitä ovat esimerkiksi metsänomistus, puunhankinta- ja metsäpalvelut, sahatavara, sellu, puutuotteet, biomateriaalit, painopaperi, pehmopaperi, kartonki, energiantuotanto ja biopolttoaineet.
Suomen metsäkeskus
- Suomen metsäkeskus on julkishallinnollinen valtakunnallisesti toimiva organisaatio, joka tarjoaa palveluita, koulutusta ja tietoa metsänomistajille kaikesta metsänhoitoon ja -omistukseen liittyvästä.
- Metsäkeskus hoitaa sille säädettyjä hallinnollisia tehtäviä mm. metsälain valvontaa koskien.
- Metsään.fi-palvelu on Metsäkeskuksen hallinnassa. Se on metsänomistajien ja metsäalan toimijoiden maksuton asiointipalvelu.
Metsänhoitoyhdistykset
- Metsänhoitoyhdistykset ovat alueellisesti toimivia metsänomistajien yhdistyksiä ja etujärjestöjä, jotka tarjoavat niiden alueella toimiville metsäomistajille palveluita kuten puukauppaa ja metsänhoitoa. Yhdistyksiä on Suomessa noin 60.
- Yhdistykset ovat jäseniä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:ssä.
Metsähallitus
- Metsähallitus hoitaa hallinnassaan olevia valtion maa- ja vesialueita. Se harjoittaa liiketoimintaa ja hoitaa sille säädettyjä julkisia hallintotehtäviä.
- Organisaatiosta eriytetty valtion omistama Metsähallitus Metsätalous Oy vastaa mm. puunmyynnistä.
- Metsähallituksen Luontopalvelut- ja Eräpalvelut-vastuuyksiköt vastaavat esimerkiksi kansallispuistoista, retkipalveluista ja eräluvista.
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ja muut ministeriöt
- Maa- ja metsätalousministeriö on metsäalan kannalta keskeisimpiä ministeriöitä.
- Yhteistyötä on paljon myös mm. ympäristöministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön kanssa.
- Kansallinen metsästrategia on MMM:n vastuulla.
Kansainväliset tehtävät
Kansainvälisellä tasolla on paljon metsäalan toimintaa, esimerkiksi:
- Euroopan unionin toimintaelimet
- EU:n lobbarit (usealla Suomessa toimivalla etujärjestöllä on toimisto myös Brysselissä)
- muut kansainväliset järjestöt, kuten FAO
- tutkimus (esim. yliopistot ympäri maailman)
- kehitysyhteistyöhankkeet.
Koulutus
Ammatillinen koulutus, ammattikorkeakoulut, yliopistot ja muut koulutuksen tarjoajat
- Metsäalan ammatillisia oppilaitoksia on ympäri Suomen. Niissä voi valmistua esimerkiksi metsäkoneenkuljettajaksi, metsuriksi tai puutavara-auton kuljettajaksi.
- Suomessa on kuusi ammattikorkeakoulua, joissa voi opiskella metsätalousinsinööriksi.
- Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa voi opiskella maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi ja maisteriksi.
- On myös muita metsäalan koulutusta tarjoavia tahoja, kuten Työtehoseura (TTS).
Tutkimus
Luonnonvarakeskus (LUKE), Suomen ympäristökeskus (SYKE), ELY-keskukset, Maanmittauslaitos, yliopistot
- Luonnonvarakeskus on julkinen tutkimuslaitos, ja huolehtii mm. luonnonvaratilastoinnista.
- Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimus- ja asiantuntijalaitos, joka tarjoaa tietoa päätöksentekoon. SYKEllä on myös julkisia hallintotehtäviä.
- Elinkeino-, liikenne- ja ympäristö -keskukset (ELY) hoitavat julkisia hallintotehtäviä.
- Maanmittauslaitos on ministeriön johtama laitos, joka huolehtii mm. paikka- ja kiinteistötiedoista.
Yksityiset tutkimus-, kehitys- ja asiantuntijapalvelut, järjestelmätoimittajat
Esim. Tapio, Metsäteho, Työtehoseura (TTS), AFRY Finland, Simosol, Indufor, Arbonaut, Tieto, Niras, Ramboll
- Tapio tarjoaa metsän ja luonnon asiantuntijapalveluita valtiolle, metsänomistajille ja yksityisille tahoille sekä julkaisee Metsälehteä. Tapio Oy on valtion omistama yhtiö. Osasta toiminnoista vastaa tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.
- Metsäteho Oy on puunhankinnan tutkimukseen ja kehittämiseen keskittynyt yhtiö, joka tarjoaa asiantuntijapalveluita sekä omistajilleen että muille toimijoille. Yhtiö on yksityisomistuksessa (mm. isoja metsätalousyrityksiä ja sahoja).
- Työtehoseura TTS tarjoaa tutkimus-, asiantuntija- ja koulutuspalveluita. Erityisesti se on keskittynyt työntutkimuksen ja koulutuksen tutkimukseen.
- Konsulttiyritykset ja ohjelmistotoimittajat (esim. AFRY Finland, Simosol, Indufor, Arbonaut, Tieto, Niras, Ramboll) ovat yhä kiinteämmin yhteydessä yrityksiin esimerkiksi suunnittelun ja ohjauksen järjestelmien rakentamisen ja niiden palveluiden ylläpidon kautta.
- Alalla toimii myös paljon yksityisiä palveluyrityksiä, jotka tarjoavat konsultointia mm. metsäsuunnitteluun.
Finsilva
- Maanomistajana ja metsätalouden toimijana Finsilva osallistuu maanjalostustoimintaan, edunvalvontaan ja jalostus- ja kasvatustoimintaan.
Tornator
- Tornator on metsäyhtiö, joka myy hakkuuoikeuksia ja harjoittaa metsän ja kiinteistön hoitoa. Tornator on yksi Suomen suurimpia metsänomistajia.
Puuhuoltoketjun yrittäjät
- Metsäpalveluyrittäjät tuottavat metsäpalveluita kuten taimikonhoitoa ja istutusta.
- Metsäkoneyrittäjät tekevät hakkuita ja kuljettavat puut tienvarteen. Osa tekee myös muita töitä (esim. tiet, ojat).
- Kuljetusyrittäjät hakevat puut tienvarresta ja kuljettavat ne tehtaisiin tai sahoille.
Metsäkonevalmistajat
Esim. Ponsse, John Deere, Valmet, Logset, Sampo, Rosenlew, Kesla, Prosilva.
Yksityiset sahat ja muut valmistajat (hake, energia)
Esim. Koskisen, Versowood, Vapo Timber, Pölkky, Keitele Group, Kotkamills, L&T Biowatti Oy, energiayhtiöt.
Edunvalvonta
Edunvalvontaa on eri toimialoille, ammattiryhmille ja työnantajille.
- Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry toimii maan suurimpana edunvalvojana metsänomistajille. Myös kansainvälistä edunvalvontaa.
- Koneyrittäjien liitto edustaa metsäkoneyrittäjiä ja muita koneyrittäjiä.
- SKAL ry edustaa kuljetusyrittäjiä.
- Luonnon-, ympäristö- ja metsäasiantuntijoiden liitto Loimu ry on erityisesti yliopistokoulutuksen saaneiden ammattiliitto.
- METO (LUVA) on erityisesti metsätalousinsinöörien ammattiliitto.
- Teollisuusliittoon kuuluu mm. metsäkonealan työntekijöitä, metsätyöntekijöitä ja metsätyökoneiden kuljettajia.
- Metsäteollisuus ry edustaa työnantajaorganisaatioita ja toimialaa. Jäseninä mm. teollisuusyrityksiä, sahoja, puutuotteiden valmistajia ja metsäteollisuustuotteiden hyödyntäjiä.
- Sahateollisuus ry edustaa sahayhtiöitä.
- Bioenergia ry edustaa bioenergian hankintaketjua maanomistuksesta metsäyhtiöihin ja energiayhtiöihin.
- Puutuoteteollisuus ry on suomalaisen puutuoteteollisuuden ja siihen liittyvää toimintaa Suomessa harjoittavien yritysten edunvalvoja.
- Metsäkoulutus ry edistää metsäalan koulutuksen kehittämistä. Jäseninä työelämän toimijoita ja koulutuksen järjestäjiä.
Muita yhdistyksiä, järjestöjä, sidosryhmiä ja säätiöitä
Esimerkiksi:
- Suomen metsäyhdistys on viestinnällinen yhdistys, joka vaikuttaa erityisesti metsäalan ja muun yhteiskunnan rajapinnassa. Yhdistys esim. tuottaa koululaisille metsätalousalan materiaalia ja vierailuja ja vaikuttajille Päättäjien Metsäakatemian kursseja.
- Sertifikaatit PEFC ja FSC ovat kaksi suurinta maailmanlaajuista metsäsertifiointijärjestelmää. Niillä on omat järjestöt Suomessa.
- Metsäalla toimii säätiöitä, jotka tukevat erilaisia hankkeita esimerkiksi metsäalan viestinnän, tutkimuksen, osaamisen ja vaikuttavuuden osa-alueilla. Säätiöitä ovat esimerkiksi Suomen metsäsäätiö (SMS), Metsämiesten säätiö (MMS), Suomen luonnonvarain tutkimussäätiö.
Sijoittaminen
Metsäalalla toimii erilaisia metsäsijoittamiseen erikoistuneita yrityksiä tai pankkeja, joilla on metsäsijoittamiseen liittyvää toimintaa. Esim. Taaleri, United Bankers, Dasos Capital, Nordea, OP, Danske Bank.