Ansioluettelo on käytetyin työnhakudokumentti, ja sen sisältö kannattaa hioa mahdollisimman hyväksi. Ansioluettelo ei ole historiankirjoitus, vaan siinä on tarkoitus tuoda esille oman osaamisen ja työhistorian tärkeimmät asiat tiiviisti haettavan paikan mukaan. Internetissä on paljon erilaisia vinkkejä ja esimerkkipohjia niin ansioluettelon sisällön kuin ulkonäön muokkaamiseen. Muista, että myös ansioluettelo kannattaa muokata haettavaan työpaikkaan sopivaksi. Voit esimerkiksi tehdä yhden laajan version ansioluettelosta, josta teet omat versiot kuhunkin haettavaan paikkaan sopiviksi. Päivitä ansioluetteloa säännöllisesti, niin se on nopeasti valmiina, kun sopiva tilaisuus tulee.
Tee ansioluettelosta omannäköisesi, sellainen, jossa saat parhaiten osaamisesi esille. On hyvä noudattaa myös seuraavia yleisiä ohjenuoria:
- Hyvä pituus on 1-2 sivua.
- Tuo esille keskeinen osaamisesi, koulutuksesi sekä työkokemuksesi.
- Tee CV:stä kokonaisuus, joiden eri osat täydentävät ja tukevat toisiaan.
- Keskity rakenteessa selkeyteen ja erityisesti luettavuuteen sekä oikeinkirjoitukseen.
- Ole rehellinen ja realistinen. Työnantaja arvostaa kykyä ja halua kehittyä, joten ei ole syytä liioitella omaa osaamistaan. Osaamista ei tule liioin vähätelläkään. Anna itseluottamuksen näkyä.
- Voit kertoa erityisosaamisistasi, vapaaehtoistyöstä, järjestötoiminnasta ja harrastuksista. Osa voi olla relevantteja työpaikan kannalta ja osa vain kertoo sinusta ihmisenä.
- Kerro edellisten työpaikkojen, vapaaehtoistyön jne. kohdalla myös, mitä olet oppinut, mistä olit vastuussa ja missä olet kehittynyt jne. ja yhdistä ne kuvaukseen keskeisistä työtehtävistäsi.
- Mieti muut tehtävän kannalta olennaiset saavutukset. Listaa kirjoittamasi lehtijutut, jos haet viestinnällisiin tehtäviin. Tai kerro julkaisuista, jos hakemasi paikka on tieteellisellä alalla.
- Pyydä itsellesi suosittelija esimerkiksi edellisestä työpaikastasi tai järjestötoiminnasta.