Varastolaholla tarkoitetaan hakattuun puutavaraan hakkuun ja käytön välillä tullutta sienten aiheuttamaa lahoa. Varastolaho pääsee alkuun sieni-itiöiden kulkeutuessa ilman välityksellä paljaalle puupinnalle pölkkyjen päihin ja kuoren rikkoutumakohtiin. Lämpötilan ollessa riittävä itiöt itävät, ja sienirihmastot tunkeutuvat puuhun. Itiöt voivat levitä puuhun myös hyönteisten mukana.
Ennen varsinaista lahoa puussa on yleensä havaittavissa erilaisia värivikoja kuten sinistymistä tai ruskeita ja punertavia värivikoja. Kesäaikaan hakatussa männyssä ensimmäiset merkit sinistymisestä voivat näkyä jo parin viikon kuluttua hakkuusta.
Havupuilla varastolaho etenee aluksi laikkuina mantopuussa. Sydänpuu, varsinkin männyllä, on hyvin kestävää varastolahoa vastaan. Koivulla varastolaho leviää suhteellisen nopeasti koko pölkkyyn. Lahon pehmeneminen alkaa yleensä pölkyn pintaosista. Pölkkyjen päiden kuivuminen vaikeuttaa varastolahon havaitsemista.
Lahoaminen ei etene puun ollessa jäässä. Kevään ja syksyn viileinä aikoina laho etenee hitaasti. Lämpimänä vuodenaikana varastolahon aiheuttama kuorellisen puutavaran pilaantuminen on sitä vähäisempää mitä kosteammassa ja viileämmässä puu voidaan varastoida.
Varastolahoa aiheuttava sienilajisto on erilainen havu- ja lehtipuilla. Valtaosa varastolahoa aiheuttavista sienistä on kuitenkin valkolahottajia.
Käytännön esimerkit varastolahosta
Seuraavilla sivuilla näet esimerkit männyn, koivun, kuusen ja haavan esimerkit varastolahosta. Näin luet kaavioita:
Kuvaajissa on tarkasteltu lahon etenemistä ja puuaineen muutoksia kaatohetkestä aina seuraavan vuoden syksyyn männyllä, kuusella, koivulla ja haavalla. Hakkuuajankohta on ollut joko talvi tai syksy. Vasemmassa laidassa oleva aikajana osoittaa, kuinka kauan puutavaraa on varastoitu ja milloin puutavara on hakattu.
Oikealla puolella olevasta kuvaajasta nähdään pehmeän ja kovan lahon, värivian sekä terveen manto- ja sydänpuun osuudet keskimääräisen pölkyn tilavuudesta eri kohdissa pölkkyä. Lisäksi valokuvin on havainnollistettu puuaineen muutoksia tarkasteluajankohtana.