Tuoretiheysluvun määritys energiapuulle
Mitattaessa lähikuljetuksen yhteydessä karsimatonta puutavaraa, karsittua ilman latvakatkaisua korjattua puutavaraa tai pieniläpimittaista karsittua ja katkottua puutavaraa (harvennusenergiapuu), latvusmassaa tai kantoja, käytetään painon ja tilavuuden välisissä muunnoissa Luonnonvarakeskuksen määräyksessä taulukoissa 18–28 esitettyjä tuoretiheyslukuja. Latvusmassan muuntokerrointa määritettäessä voidaan vaihtoehtoisesti käyttää kosteusmallia ja korjuukohteen säätietoja. Mittausosapuolten tulee kuitenkin ennalta sopia, kumpaa tuoretiheysluvun määrittämistapaa latvusmassalle käytetään.
Painon mittaukseen perustuvat menetelmät – Liite 4 (Nro 1/2017)
Energiapuun mittausopas (© 2014 Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, Metsäntutkimuslaitos ja Työtehoseura ry)
Ohjeet energiapuulaskurin käyttöön
Ohjeet energiapuulaskurin käyttöön on koottu Luonnonvarakeskuksen sivuille. Sivustolta löytyy myös linkki vuonna 2018 julkaistuun energiapuun mittauslaskuriin (© Luonnonvarakeskus).
Luken uusi energiapuun mittauslaskuri (selainsuositus Chrome tai Firefox)
Energiapuun mittauslaskurin käyttöohje (pdf).
Ohjeet taulukoiden käyttöön
Taulukoita käytettäessä tuoretiheysluvut määräytyvät maantieteellisen alueen, puutavaralajin, hakkuuajankohdan ja mittausajankohdan mukaan. Harvennusenergiapuulla sekapuuston tuoretiheyslukuja käytetään silloin, kun pääpuulajin osuus on alle 70 % mittauserän tilavuudesta. Hakkuu- ja mittausajankohta on määritettävä siten, että niiden aikaväli vastaa mahdollisimman hyvin mittauserän varastointiaikaa palstalla (esimerkiksi hakkuun aloitusajankohta ja lähikuljetuksen aloitusajankohta). Taulukoissa painoluokat edustavat puutavaralajien tuoretiheyden arvoja kosteuden viiden prosenttiyksikön luokissa.
Painoluokkien määrittelyt harvennusenergiapuulle ja latvusmassalle
Talven yli varastoitu latvusmassa
Mikäli hakkuu on ajoittunut siten, että lumen paino ja sulamisvesi ovat vaikuttaneet latvusmassan palstakasoihin kuivumista hidastavasti, menetellään keväällä ja kesällä tehtävissä mittauksissa seuraavasti:
- Jos palstakasoissa tai niiden alla on jatkuvasti lunta tai jäätä, käytettään painoluokkaa 1.
- Jos palstakasoissa tai niiden alla ei ole lunta tai jäätä, mutta lähikuljetus ja punnitus tehdään 30.4. mennessä (Kainuu-Koillismaan, Lapin ja Ylä-Lapin alueilla 15.5. mennessä), käytetään painoluokkaa 2.
- 1.5. alkaen (Kainuu-Koillismaan, Lapin ja Ylä-Lapin alueilla 16.5.) tehtävissä mittauksissa noudatetaan taulukoita siten, että taulukon lukeminen aloitetaan painoluokasta 2 ja varastointivuorokausien perusteella määräytynyttä painoluokkaa alennetaan yhdellä luokalla (-1 luokka). Vähennystä ei tehdä painoluokasta 2.
Esimerkki
Etelä-Suomessa sijaitseva päätehakkuukohde hakataan 10.4. alkaen. Latvusmassan metsäkuljetus tehdään 19.5. alkaen. Mittauserä punnitaan kuormainvaa’alla metsäkuljetuksen yhteydessä. Punnituksessa mittauserän massaksi saadaan 75 250 kg.
Hakkuuajankohdan mukaisesti taulukon lukeminen aloitetaan ajankohtasarakkeesta 1.4.–30.4. tuoreen latvusmassan painoluokasta 2.
Koska varastointi kestää ≥20 vrk siirrytään painoluokasta 2 painoluokkaan 3. Latvusmassa on palstalla 20 vrk aikavälillä 1.–30.4. Koska varastointi venyy toukokuun puolelle, siirrymme oikealle seuraavaan sarakkeeseen (1.5.-15.8). Painoluokassa 3 erä varastoituu 15 vrk, ja siirtyy sen jälkeen painoluokkaan 4, jossa se ehtii olla vielä 3 vuorokautta ennen punnitusta.
Punnitustuloksen muuntamiseen tilavuudeksi käytetään latvusmassan painoluokan 4 tuoretiheyslukua (700 kg/m³). Kiintotilavuus (m³) = 75 250 kg / 700 kg/m³ = 107,50 m³
Harvennusenergiapuu
Etelä-Suomi ja Pohjanmaa
Taulukko 18 – Havupuut
Taulukko 20 – Koivu
Taulukko 22 – Muut lehtipuut
Taulukko 24 – Sekapuusto
Kainuu-Koillismaa, Lappi ja Ylä-Lappi
Taulukko 19 – Havupuut
Taulukko 21 – Koivu
Taulukko 23 – Muut lehtipuut
Taulukko 25 – Sekapuusto
Latvusmassa
Etelä-Suomi ja Pohjanmaa
Taulukko 26
Kainuu-Koillismaa, Lappi ja Ylä-Lappi
Taulukko 27