Otantaan perustuvat mittausmenetelmät edellyttävät otantanippujen tai -osanippujen mittausta. Lisäksi perusmittauksen oikeellisuutta on seurattava tarkastusmittauksilla, jolloin osa mitatuista eristä on arvottava kontrollimittaukseen.
Perinteisesti otanta- ja kontrollierät on mitattu kahden hengen työryhmissä yksinkappalein elektronisilla mittasaksilla. Käytössä olevat automaattiset mittaus- ja laadutusasemat ovat osoittautuneet kilpailukykyisiksi ja mittaustarkkuudeltaan hyviksi manuaalisesti tehtävään ”nappulointiin” verrattuna varsinkin silloin, kun mitattavat määrät ovat suuria. Mittaus- ja laadutusasemilla mitattava puutavara toimitetaan nipuissa kuljettimelle, joka syöttää pölkyt yksitellen porrasannostelijan avulla varsinaiseen mittaukseen.
Ensimmäiset laser- ja videokameratekniikkaan perustuneet mittaus- ja laadutusasemat (MILA) tehtaiden puuvastaanottoon rakennettiin 1990 -luvulla.
Tällä hetkellä käytössä on enää yksi otantamittalaite UPM-Kymmene Oyj Jämäsänkosken tehtaalla. Käytöstä poistuneet mittaus- ja laadutusasemat (MILA, MITLA, MODUS1000) ja niiden toimintaperiaatteet on esitetty sivun alalaidassa olevan linkin takana.
QS-otantamittalaite
QS-otantamittalaite on Teknosavo Oy:n kehittämä laser- ja kameratekniikkaan perustuva kuitupuun otantamittalaite. Mittaus on intergoitu osaksi prosessia ja tapahtuu normaalilla tuotantonopeudella. Menetelmä mahdollistaa usean pölkyn samanaikaisen mittaamisen ja analysoinnin. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa laadutuksen tarkastamisen pölkkykohtaisesti jälkikäteen. Mittaustarkkuutta seurataan jatkuvasti ja mittalaitteen kalibrointi tehdään määrämittaisella kappaleella (ns. putkitesti).