Kuormainvaakamittauksessa mittauserä punnitaan puutavaran punnitukseen soveltuvilla mittausvälineillä ja -laitteilla puutavaraerän kuormauksen tai purkamisen yhteydessä, ja mittauserien massat muunnetaan tuoretiheyslukujen (kg/m³) perusteella kiintotilavuudeksi. Kuormainvaakamittaus on tarkoitettu pienten puutavaralajierien mittaamiseen ja sitä käytetään pääasiassa tienvarressa tapahtuvissa hankinta- ja käteiskaupoissa. Menetelmän hyväksyttävä mittaustarkkuus (kts. suurimmat sallitut poikkeamat) riippuu mittauserän koosta ja vaihtelee ± 4 %:n ja ± 8 %:n välillä (taulukko).
Kuormainvaakamittauksen merkitys on kasvanut varsinkin kuitupuun mittauksessa syrjäyttäen tienvarressa tapahtuvan huomattavasti työläämmän ja kalliimman pinomittauksen. Myös integroidun puunkorjuun, jossa samanaikaisesti korjataan sekä aines-, että energiapuuta, yleistyminen on lisännyt kuormainvaakamittauksen käyttöä. Tällä erää lähes kaikki puutavara-autot on varustettu kuormainvaaoin ja myös kuormatraktoreihin asennettavien kuormainvaakojen määrä on kasvussa.
Laki puutavaran mittauksesta (414/2013), linkki ajantasaiseen säädökseen (FINLEX).
Maa- ja metsätalousministeriön asetus puutavaran mittauksen mittausmenetelmäryhmien tarkemmasta sisällöstä sekä mittauslaitteiden käytöstä (Nro 12/13), linkki ajantaiseen säädökseen (FINLEX).
Painon mittaukseen perustuvat menetelmät: Liite 4 (Nro 1/2017)
Vaakojen mittaustarkkuuden ylläpito puutavaranmittauksessa, suositus 25.4.2019
Menetelmän käyttöalue
Menetelmä on tarkoitettu puutavaran tuoremassan ja kuorellisen kiintotilavuuden määrittämiseen työ-, urakointi– ja luovutusmittauksessa. Mittauserällä tarkoitetaan työ-, urakointi- tai luovutusmittauksen kohteena olevaa puutavaralajierää. Kuormainvaakaa voidaan käyttää myös kuitupuuerien erillään pitoon kuljetuksessa ja perusmittauksessa tehdasmittauspaikalla. Tällöin toiminta on osa tehdasmittausta, jolloin noudatetaan siitä annettuja ohjeita.
Käytettäessä kuormainvaakamittausta osana tehdasmittausta tulee yksityisten metsänomistajien yli 110 m³ mittauserillä otannan olla mittauseräkohtaista. Mikäli kyse on tätä pienemmistä mittauseristä tai suurempien mittauserien loppuosista, jotka ovat alle 110 m³, ei otannan tarviste olla mittauseräkohtaista. Mittauserille yhteinen otanta edellyttää, että mittauserät ovat otannalla määritettävän muuntoluvun suhteen samanlaisia.
Kuormainvaaka kuutioinnissa
Kuormainvaakamittauksessa mittauserän tuoremassa punnitaan joko kuorman tienvarsivarastoon purkamisen yhteydessä ajokoneeseen asennetulla kuormainvaa´alla tai kuorman lastauksen yhteydessä puutavara-autoon asennetulla kuormainvaa´alla. Puutavaraerän tilavuus (m³) saadaan muuntamalla kuormainvaa´alla punnittu massa (kg) tuoretiheysluvun (kg/m³) avulla tilavuudeksi.
Koska kuormainvaakamittauksessa mittauserä ei ole mittaustapahtuman jälkeen enää yksilöitävissä, mittausosapuolet voivat halutessaan sopia, että puutavaraa ei saa käsitellä eikä siirtää mittauspaikalta ennen mittaustuloksen tiedoksisaamista.
Erien erillään pito
Kuormainvaakaa voidaan käyttää kuitupuuerien erillään pitoon kuljetuksessa ja perusmittauksessa tehdasmittauspaikalla. Tällöin puutavaralajien tuoremassat punnitaan kuormauksen tai purkamisen yhteydessä. Mittausyksikön tilavuus ja laatu määritetään tehdasmittauspaikalla käytössä olevilla mittausmenetelmillä.
Mittausyksikön tilavuus jaetaan mittauserille vaa’alla punnittujen erien massojen suhteina. Mittausyksikkö on ajoneuvokuorma, punnitusyksikkö (= vetoauto, perävaunu tai koko yhdistelmä) tai nippu.
Mittausyksikköön kuormataan tuoretiheydeltään mahdollisimman samanlaisia puutavaralajieriä. Kuormainvaakaa ei voida käyttää erien erillään pitoon, mikäli puutavara on poikkeuksellisen kuivaa, lumista tai jäistä.
Esimerkissä tehtaan perusmittauksen tiedot:
Kuormainvaaka työmittauksessa
Kuormainvaa´alla punnittua massaa tai massan avulla johdettua tilavuutta voidaan käyttää urakointi- sekä lähi- ja kaukokuljetusmaksujen maksuperusteena.
Puutavaraerän punnitus tapahtuu tällöin tienvarressa tai varastopaikalla joko kuormatraktoriin asennetulla kuormainvaa´alla kuorman purkamisen yhteydessä tai puutavara-autoon asennetulla kuormainvaa´alla kuorman lastauksen yhteydessä.
Punnitut massat rekisteröidään ja muunnetaan tilavuudeksi esim. alueellisten tuoretiheyslukujen perusteella tai näyte-erien perusteella määritettyjen tuoretiheyslukujen perusteella (esim. Kainuu-Koillismaa). Osa toimijoista käyttää maksuperusteena myös massaa.