Hakkuukonemittauksella tarkoitetaan hakkuukoneella valmistettavan puutavaran tilavuuden mittausta valmistuksen yhteydessä hakkuukoneen mittalaitteella. Mittausta tulee edeltää toimet, joilla varmistetaan, että mittaus tehdään sovittujen mitta- ja laatuvaatimusten mukaisesti. Menetelmää käytetään läpimitaltaan yli 4 cm puutavaran mittaukseen työ-, urakointi– ja luovutusmittauksessa. Menetelmän hyväksyttävä mittaustarkkuus on ± 4 %.
Läpimitan mittaus
Hakkuukoneen mittalaite mittaa käsiteltävän rungon läpimittaa jatkuvasti karsinnan ja katkonnan aikana. Läpimitta mitataan mekaanisesti puun pintaa myötäilevien karsintaterien tai syöttörullien/-telojen avulla, jotka on kytketty läpimitta-anturiin. Läpimitan mittaus tapahtuu kolmiomittauksella, joka vastaa käytännössä ristiin mitattua läpimittaa. Läpimitta mitataan kuoren päältä 1 mm:n tarkkuudella. Hakkuukoneen mittalaite sijaitsee hakkuukoneen kourassa eli hakkuupäässä.
Läpimittojen suodatus
Hakkuukoneen mittalaite mittaa käsiteltävän rungon läpimittaa jatkuvasti 1 cm välein tai tiheämmin. Syötettäessä runkoa mittalaitteen läpi jokaiselle 10 cm:n pätkälle rekisteröityy noin 10–20 läpimittahavaintoa, joita suodattamalla saadaan jokaiselle 10 cm:n pätkälle läpimitta. Nämä esisuodatetut läpimitat voidaan tallentaa joko suodattamattomina tai suodatettuina hakkuukoneen mittalaitteelle. Mikäli rungon läpimitat tallennetaan suodatettuina, muodostetaan suodatuksessa rungosta kartio, johon hyväksytään vain yhtäsuuret ja pienenevät läpimitat. Periaatepiirrokset läpimittojen suodatuksesta löytyvät alle olevista linkeistä.
Esimerkki suodatuksen periaatteesta ja taaksepäin suodatuksesta
Pituuden mittaus
Hakkuukoneen mittalaite mittaa käsiteltävän rungon pituutta jatkuvasti karsinnan ja katkonnan aikana. Pituus mitataan 1 cm:n tarkkuudella runkoa vasten pyörivän, anturoidun pituusmittarullan avulla. Hakkuukoneen mittalaite sijaitsee hakkuukoneen kourassa eli hakkuupäässä.
Tilavuuden laskenta
Mittauserän kiintotilavuus mitataan ja lasketaan pölkyittäin lieriön tai katkaistun kartion kaavaa käyttäen 10 cm:n tai sitä lyhyemmin välein mitattujen pölkyn läpimittojen ja mittausvälin perusteella.
Mittalaite rekisteröi läpimitat 1–10 cm:n välein ja kunkin pätkän tilavuus lasketaan pätkän pituuden ja siitä mitattujen läpimittojen perusteella käyttäen lieriön tai katkaistun kartion kaavaa pois lukien tyvipölkyn tyviosa.
Tyvipölkyn tyviosan tilavuus määritetään 1,3 metriä kaatoleikkauksesta mitatun läpimitan perusteella tyviprofiilifunktioita tai -taulukoita käyttäen.
Viimeisen pätkän tilavuus lasketaan sen toteutuneen pituuden perusteella. Valmistetun puutavarapölkyn tilavuus on sen pätkien tilavuuksien summa.