- Aleneva luokitus
kts. Tasaava luokitus
- Hankintakauppa
Hankintakaupassa myyjä sitoutuu omalla kustannuksellaan toimittamaan sovitun määrän mitta- ja laatuvaatimusten mukaista puuta sovittuihin varastopaikkoihin sovittuna aikana.
- Jalostamaton puutavara
Runkopuusta, kuoresta, oksista, kannoista ja juurista katkaisemalla, hakettamalla, murskaamalla tai muuten vastaavasti valmistetut puutavaralajit, joita ei ole teollisuushaketta lukuun ottamatta prosessoitu toiseksi puutavaralajiksi sahaamalla, veistämällä tai mekaanisesti taikka kemiallisesti käsittelemällä tai muulla vastaavalla tavalla.
- Kalibrointi
Mittauksessa olevan poikkeaman toteaminen vertailuarvoon nähden. Esimerkiksi hakkuukonemittauksen ja oikeana pidettävän vertailuarvon (saksimittauksen) välisen mittaeron todentaminen. HUOM! Ei sisällä mittalaitteen säätämistä (kts. viritys).
- Kalibrointimittaus
Työn suorittajan tekemä erillisen näyte-erän hakkaaminen ja mittaaminen kalibrointia (mittaeron todentamista) varten esim. mittausolosuhteiden jyrkästi muuttuessa tai mittalaitteen huollon yhteydessä. Toteutetaan mittalaitevalmistajan ohjeiden mukaisesti.
- Kehystilavuus
Puutavarapölkkyjen muodostaman muodostelman (pino, kuorma) pituuden, leveyden ja korkeuden määräämä tilavuus.
- Keskipituuskorjaus
Latvakiintomittauksessa mittauserän tilavuus korjataan tukkien keskipituuteen perustuvalla tilavuuskorjauksella, nk. keskipituuskorjauksella.
- Keskuskiintomittaus
Keskuskiintomittauksella tarkoitetaan mittausmenetelmää, jossa puutavarapölkystä mitataan pituus ja läpimitta pölkyn pituuden puolivälistä (keskusläpimitta). Todellinen kuorellinen tilavuuden (kuorellinen kiintotilavuus) lasketaan pölkyittäin keskusläpimitan ja pituuden perusteella käyttäen lieriön kaavaa.
- Keskusläpimitta
Keskusläpimitta (d0,5) on pölkyn pituuden (h) puolivälistä mitattu kuorellinen läpimitta.
Läpimitta voidaan pyöristää enintään 1 cm tasaaviin luokkiin.
Tilavuuden laskentaa varten lasketaan myös keskusläpimittaa vastaava säde (r, cm) kaavalla d0,5/2.
- Kiintotilavuus
Todellinen kuorellinen tilavuus, yksikkö m³. Puutavaran tilavuus kuorineen, ts. kuoren päältä mitattuna.
- Kiintotilavuusprosentti
Puutavaran kiintotilavuuden ja kehystilavuuden suhde (%), kuvaa mittauserän tiiviyttä.
- Korroosiolaho
Korroosiolahon aiheuttajat hajottavat alkuvaiheessa sekä ligniiniä että selluloosaa, jolloin puu yleensä ruskettuu lievästi. Lahoamisen edetessä puuhun ilmestyy vaaleampia täpliä seurauksena tehokkaasta ligniinin hajotuksesta. Kun ligniini on täysin hajonnut, jatkuu myös selluloosan hajotus.
- Kova laho
Lahoa puuta, jonka kovuus ei vielä poikkea oleellisesti terveestä puusta. Lujuusominaisuudet ovat kuitenkin heikentyneet.
- Laadun mittaus
Puutavaran osittelu laadun perusteella, silmämääräinen laadun määrittäminen tai laadun suora mittaus perustuen puuaineen ominaisuuksiin.
- Laho puu
Tervettä puuta tummempi tai vaaleampi puuaines, jossa puusolukko on alkanut hajota lahottajasienten aineenvaihdunnan seurauksena. Lahoamisen edetessä puun tilavuuspaino laskee ja kuituominaisuudet heikkenevät, sellun saanto pienenee ja valkaisu vaikeutuu.
- Lahottajasieni, lahottaja
Yleisnimitys elävää tai kuollutta puuta hajottaville sienille.
- Latvakiintomittaus
Pölkkyjen mittaus latvasta mitatun läpimitan ja pituuden perusteella. Käytetään yleensä järeiden tukkien mittauksessa tienvarressa.
- Luottamusvälin leveys
Luottamusvälin leveydellä tarkoitetaan sallittua otannasta aiheutuvaa virhettä. Luottamusvälin leveytenä käytetään pituuden ja läpimitan mittauksessa 1,5 % ja tilavuudessa 1 %.
- Luovutusmittaus
Puutavaran mittaus, jolla todetaan sopimuksessa edellytetyn puutavaran määrä ja laatu kauppahinnan määräämistä varten.
- Markkinahakkuut
Markkinapuun hakkuu, teollisuuteen ja vientiin hankitun kotimaisen aines- ja polttopuun hakkuu.
- Mittauksen luotettavuus
Ominaisuus, joka kuvaa mittauksen käyttövarmuutta koskien mittaustarkkuutta, toimintavarmuutta ja kunnossapitovarmuutta.
- Mittaus
Toimintosarja, jolla määritetään yksi tai useampia suureen arvoja.
- Mittauslaite
Laite, joka on tarkoitettu mittausten tekemiseen; mittauslaite voi toimia yhdessä lisälaitteen tai –laitteiden kanssa.
- Mittausmenetelmä
Yleisesti kuvattu looginen toimintojen sarja, jonka avulla mittaukset suoritetaan.
- Mittausosapuoli
Mittausosapuolella tarkoitetaan tahoja, joita puutavaran mittauksella määritetty mittaustulos koskee, kuten myyjä, ostaja, urakanantaja, urakoitsija, työnantaja tai työn suorittaja.
- Mittaustarkkuus
Mittaussuureen mitatun arvon ja todellisen (oikeana pidettävän) arvon yhtäpitävyys.
- Myyjä
Puutavaran ja hakkuuoikeuden luovuttaja.
- Näytenippu
Mittauserästä otannalla valittu osa, joka mitataan muuntoluvun (tuoretiheys, kiintotilavuusprosentti) määrittämiseksi.
- Omavalvonta
Työn suorittajan tekemät toimenpiteet, joihin kuuluvat käytönaikainen seuranta, kalibroinnit, mittalaitteen viritys ja edellisten dokumentointi.
- Omavalvontaraportti
Yhteenveto hakkuukoneella ja mittasaksilla mitattujen pölkkyjen mittaeroista ja mittaerojen vaihtelusta sekä tehdyistä mittalaitteen virityksistä. Kaikkien uudehkojen hakkuukoneiden mittalaitteiden ominaisuus. Aikaisemmin käytetty nimitystä KTR –koontituloste.
- Ostaja
Puutavaran ja hakkuuoikeuden saaja.
- Otanta
Näytenippujen, näyterunkojen sekä hake- ja purunäytteiden valinta mittauserästä satunnaisesti tai systemaattisesti.
- Pehmeä laho
Lahoa puuta, jossa lahottajasienten hajotustoiminta on edennyt niin pitkälle, että puuaines on menettänyt kiinteytensä ja sen rakenne on alkanut hajota.
- Permeabiliteetti
Pitkäaikainen runsas kastelu tai vesivarastointi kesäaikaan lämpimässä vedessä saattaa aiheuttaa bakteerien aikaansaamia permeabiliteettivaurioita, jotka näkyvät muuta osaa tummempina kohtina kuultovärjätyssä sahatavarassa.
- Perusmittaus
Mittausosapuolten suorittama luovutus-, työ- tai urakointimittaus.
- Puutavaralajiryhmä
Usean puutavaralajin yhdistelmä, johon on koottu esim. kaikki yhden puulajin järeät tukkipuutavaralajit (kuten esim. tyvitukit, sorvitukit, välitukit, latvatukit ect.). Tyypillinen puutavaralajien ryhmittely: MäT/KuT/KoT/MäK/KuK/ LeK/Laho. Pikkutukki ja parru yhdistetään yleensä ko. puulajin kuitupuuhun ja pylväät tarkastellaan erikseen. Sekapuustossa voi olla tarpeen yhdistää havupuulajien tai jopa kaikkien puulajien puutavaralajiryhmät keskenään, silloin käytetään termiä rungonosaluokka, esim: HaT/LeT/HaK/LeK tai vain Tukki/Kuitupuu. Huom! Tässä ohjeessa käytetään vain termiä puutavaralajiryhmä, koska se on tavanomaisin tarkasteluyksikkö hakkuukonemittauksessa.
- Puutavaran mittaus
Jalostamattoman puutavaran määrän, jakoperusteen ja laadun mittaaminen kauppahinnan määrittämistä varten (luovutusmittaus) tai työn tekemisestä paljouden perusteella suoritettavan palkan määräämistä varten (työmittaus) tai urakointimaksujen taikka muun korvauksen määräämistä varten (urakointimittaus).
- Pystykauppa
Pystykaupassa myyjä luovuttaa metsänhakkuusopimuksella ostajalle oikeuden hakata ja kuljettaa metsästä pois kaupan kohteena olevat puut sovitun ajan kuluessa. Pystykauppa kohdistuu puukaupassa sovittuun alueeseen eli leimikkoon tai tiettyyn määrään sovitunlaista puuta.
- Pystymittaus
Puutavaran mittaus, jossa puutavaran määrä ja laatu mitataan pystyssä olevista puista.
- Ruskolahottaja
Lahottajasieni, joka hajottaa puun selluloosan ja hemiselluloosan, mutta jättää jäljelle ligniinin (ruskolaho).
- Satunnainen virhe
Mittausta toistettaessa suunnaltaan ja tasoltaan vaihteleva virhe. Virheen on pysyttävä mittausmenetelmälle tyypillisissä rajoissa eli pienempänä kuin suurin sallittu poikkeama.
- Satunnaisotanta / Satunnainen näyterunko
Jokaisella hakatulla rungolla tai puutavaranipulla on sama todennäköisyys tulla valituksi näyterungoksi tai otantanipuksi.
- Sinistyminen, sinistymä
Sinistäjäsienten aiheuttama värivika puussa.
- Sinistäjäsieni
Yleisnimitys sienille, jotka saavat aikaan tumman, yleensä sinertävän värinmuutoksen puussa. Sinistäjäsieni käyttää puusolujen helposti hajoavia aineita ravinnokseen, mutta ei yleensä tuhoa soluseinämiä, joten puun lujuusominaisuudet eivät muutu.
- Suhteellinen mittaero
(hakkuukonemittaus – saksimittaus) / saksimittaus *100.
Huom! Mittaeron oikaisuprosentti tarkastusmittauksessa lasketaan seuraavasti:
(saksimittaus – hakkuukonemittaus ) / hakkuukonemittaus *100. - Suodatus
- Suurin sallittu poikkeama
Mittauksen tarkkuusvaatimus, mittauserän mittaustuloksen suurin sallittu ero oikeana pidettävään vertailuarvoon nähden.
- Systemaattinen virhe
Mittausta toistettaessa samansuuntaisena pysyvä virhe. Mittauksessa ei sallita systemaattista virhettä. Esimerkiksi, mikäli jollakin läpimitta-alueella tai pituudessa havaitaan systemaattista virhettä, mittalaite viritetään.
- Taaksepäin suodatus
- Tanniini
Tanniinit ovat kasveissa esiintyviä uuteaineita, joilla on voimakas värjäävä vaikutus. Suomen kielessä tanniineista käytetään myös nimitystä parkkihappo.
- Tarkastelukerta
Yhdellä tarkastelukerralla tarkastellaan juuri mitattuja (vähintään 6 pölkkyä) ja edellisellä mittauskerralla mitattuja (vähintään 6 pölkkyä) näyterunkoja yhdessä. Mikäli ko. olevaan pääpuulajiin ei kerry näyterunkoja riittävästi kahden viimeisen tarkastelukerran aikana, kasvatetaan tarkastelujaksoa taaksepäin aina niin pitkälle, että pääpuulajiin kertyy vähintään 12 näytepölkkyä. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun pääpuulaji vaihtuu tarkastelukertojen välillä.
- Tarkastusmittaus
Tarkastusmittaus on ulkopuolisen tahon tekemä mittaustarkkuuden seuranta, eli perusmittauksen tarkastaminen näyte-erän toistomittauksella. Tarkastusmittaus on tehtävä samalla tai tarkkuudeltaan vastaavalla menetelmällä kuin perusmittaus on suoritettu.
- Tasaava luokitus
Tasaavassa luokituksessa esim. pölkyn latvaläpimitta pyöristetään mitattua läpimittaa lähinnä olevaan läpimittaluokkaan normaalien pyöristyssääntöjen mukaan.
Esimerkiksi luokiteltaessa tukit latvaläpimitan perusteella kahden senttimetrin läpimittaluokkiin (parittomat) käyttäen tasaavaa luokitusta, pyöristyisi latvaläpimitaltaan 22,0 cm paksu tukki läpimittaluokkaan 23 cm ja vastaavasti 21,9 cm paksu tukki läpimittaluokkaan 21 cm.
Vaihtoehtoisesti muita luokittelutapoja voisi olla aleneva tai ylenevä luokittelu, jolloin lukuarvo pyöristettäisiin aina lähimpään alenevaan tai ylenevään läpimittaluokkaan.
- Tehdasmittaaja
Tehdasmittauksen tekevä yhteisö tai elinkeinonharjoittaja.
- Tehdasmittaus
Perusmittausta erityisellä puutavaran mittaus-, jalostus- tai terminaalipaikalla, jossa mitataan säännöllisesti ja laajamittaisesti pysyväisluonteisella mittauslaitteella.
- Todellinen kuorellinen tilavuus
Puutavaran tilavuus kuorineen, ts. kuoren päältä mitattuna.
- Toimituskauppa
Toimituskaupassa myyjä vastaa myös kaukokuljetuksesta sekä sen kustannuksista ja toimittaa puutavaran ostajan nimeämään luovutuspaikkaan, yleensä suoraan tehtaalle, sovittuna aikana. Metsähallituksen puukauppa on luonteeltaan toimituskauppaa, mutta muiden myyjien toimituskauppa on vähäistä.
- Tuoretiheys
Puutavaran massan ja tilavuuden suhde (kg/m3).
- Työmittaus
Puutavaran mittaus, jolla todetaan puutavaran määrä ja laatu työn tekemisestä paljouden perusteella suoritettavan palkan määräämistä varten.
- Työnantaja
Työsopimuslain (55/2001) mukainen työnantaja.
- Työnsuorittaja
Työsopimuslain (55/2001) mukainen työntekijä.
- Ulkopuolinen valvonta
Muun kuin työn suorittajan tekemä valvonta. Esimerkiksi urakanantajan suorittama tarkastusmittaus.
- Urakanantaja
Sellainen taho, joka suorittaa korvauksen urakan kohteena olevan puutavaran määrän perusteella.
- Urakointimittaus
Puutavaran mittaus, jolla todetaan puutavaran määrä ja laatu urakointimaksujen taikka muun korvauksen määräämistä varten.
- Urakoitsija
Sellainen taho, joka saa korvauksen urakan kohteena olevan puutavaran määrän perusteella.
- Valkolahottaja
Lahottajasieni, joka pystyy hajottamaan valikoivasti ligniiniä. Valkolahottajat voivat aiheuttaa joko vaaleaa valkolahoa tai ruskehtavaa korroosiolahoa. Valkolaho on yleistä koivulla, korroosiolaho kuusella.
- Valvontamittaus
Virallisen mittaajan omasta aloitteestaan tai tehdasmittaajan pyynnöstä suorittama tehdasmittauksessa käytetyn mittauslaitteen, -menetelmän tai menettelyn tarkastaminen.
- Virallinen mittaus
Virallisen mittaajan mittausosapuolen pyynnöstä suorittama luovutus-, työ- tai urakointimittaus ja siihen liittyvä viranomaispäätös ja sen tekemisessä tarvittavat toimenpiteet.
- Viritys
Mittalaitteen toiminnan asettaminen käyttöolosuhteisiin sopivaksi ja tuottamaan oikea mittaustulos. Aikaisemmin käytetty nimitystä mittalaitteen säätäminen tai kalibrointi.
- Välivähennys
Mikäli lehtipuupölkyn osa ei täytä puukauppasopimuksen mukaisia laatuvaatimuksia ja kun laatuvaatimukset täyttävää puuta on vähimmäismäärä molemmilla puolin vikakohtaa, voidaan tehdä välivähennys.
- Värivika
Yleisnimitys erilaisille puun värinmuutoksille. Värivika on useimmiten sienten aiheuttamaa, mutta myös entsyymireaktiot ja bakteerit voivat aiheuttaa puun värjäytymistä.
- Yksikkötilavuusluku
Tukkien kuutioinnissa (esim. latvakiintomittauksessa) käytetään alueittain määritettyjä läpimittaluokittaisia yksikkötilavuuslukuja, jotka osoittavat kuorellisen tilavuuden pituusyksikköä kohden (m3/m). Yksikkötilavuusluvut on määritetty erikseen männylle, kuuselle ja lehtipuutukeille.