Puutavaran mittaus tehtaalla poikkeaa metsässä ja tienvarsivarastolla tapahtuvasta mittauksesta, koska siinä puutavara siirtyy välittömästi mittauksen jälkeen jalostusprosessiin tai se varastoidaan samoissa pinoissa muiden tehtaan puukentällä olevien puutavaraerien kanssa. Yksi puutavaran mittauslain keskeisimpiä tavoitteita on turvata kaikkien mittausosapuolten edut tasapuolisesti, ja tehdasmittauksessa tämä koskee erityisesti puutavaran myyjiä, metsätyöntekijöitä ja yrittäjiä.
Samaa mittauserää ei yleensä voida jälkikäteen mitata uudelleen ja näin kyseisen erän mittauksen oikeellisuutta ei voida tarkistaa. Tehdasmittausta varten on tämän vuoksi laadittu oma valvonta- ja erimielisyyksien ratkaisumenettely, joka poikkeaa metsässä tai tienvarsivarastolla tehtävästä virallisesta mittauksesta.
Tehdasmittauksen lait ja periaatteet
Lailla puutavaran mittauksesta, maa- ja metsätalousministeriön asetuksella sekä Luonnonvarakeskuksen määräyksellä määritellään ne yleisperiaatteet ja vähimmäisvaatimukset, jotka on otettava huomioon tehdasmittauksen käytännön järjestelyissä ja ohjeistuksessa.
Laki puutavaran mittauksesta (414/2013), linkki ajantasaiseen säädökseen (FINLEX).
Maa- ja metsätalousministeriön asetus puutavaran mittauksen mittausmenetelmäryhmien tarkemmasta sisällöstä sekä mittauslaitteiden käytöstä (Nro 12/13), linkki ajantasaiseen säädökseen (FINLEX)
Vaakojen mittaustarkkuuden ylläpito puutavaranmittauksessa, suositus 25.4.2019
Puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävä tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen mittaussuunta
Tehdasmittauksen organisointi
Tehdamittauksen yleistyessä 1990 -luvulla metsäteollisuuskonsernit organisoivat erityisesti puuta kuiduttavien laitosten tehdasmittauksen perustamalla erillisiä mittayhtiöitä tai terminaali- ja tehdasmittausyksiköitä. Tavoitteena oli rationalisoida toimintaa ja mahdollistaa entistä parempi puutavaran syöttö- ja varastointilogistiikan kehittäminen tehdasalueella. Nykyisin kuitupuun tehdasmittaus on osa puunhankinnan prosessia, eikä erillisiä mittausyhtiöitä enää ole. Sahoilla mittauksesta vastaa kyseessä olevan sahan henkilöstö.
Vastaanottojärjestelmien automatisointi on mahdollistanut ympärivuorokautisen (24/7) kuitupuun tehdasvastaanoton suurimmilla sellu- ja paperitehtailla. Valtaosa mittausasemista onkin miehittämättömiä yöaikaan ja kuljettajien opastus hoidetaan tarvittaessa keskitettyjen valvomoiden kautta. Osalla toimijoista on käytössä sähköinen ennakkovarausjärjestelmä, jolla varataan purkuaika kyseiselle toimitukselle.
Tehdasmittauksen hyödyt
Puun vastaanoton yhteydessä tehtävä mittaus tarjoaa monia hyötyjä. Yksi mittaus voi palvella useampaa eri tarkoitusta puunhankintaketjussa. Suurten puumäärien mittaus samassa paikassa mahdollistaa myös investoinnit kehittyneempiin mittaustekniikoihin ja –menetelmiin. Samoin mittaukseen erikoistuneet ammattilaiset tuntevat hyvin käytettävät mittausmenetelmät yksityiskohtineen, mikä puolestaan näkyy perusmittauksen hyvänä tarkkuutena. Lisäksi tehtaalla on käytettävissä paremmat mittausolosuhteet ja -laitteet sekä vaivattomasti järjestettävissä hälytysjärjestelmä mittalaitteen toimivuuden seurantaa varten.