Eteenpäin kaato -työmalli sopii käytettäväksi silloin kun hakkuutähteet kerätäänenergiakäyttöön, metsikön laatu on huono tai vaihteleva ja tarvitaan rungon laaduttamista. Eteenpäin kaato -työmallia on perusteltua käyttää myös, kun työskennellään lähellä raja-, sähkö-, tai puhelinlinjoja linjojen suuntaisesti. Eteenpäin kaato -työmallissa ajouran keskilinjaan nähden eri puolilla sijaitsevat puut kaadetaan koneen kulkusuuntaan päin omiin kaatopisteisiin. Näin tehden puutavara- ja hakkuutähdekasat tulevat samansuuntaisesti ajouran molemmille puolille. Työmalli vaatii hyvää nosturin ja hakkuulaitteen käsittelytaitoa. Tutkimusten mukaan eteenpäin kaato -työmalli on noin 10 % tuottavampi kuin sivullepäin kaato -työmalli. Ero tulee lyhyemmästä hakkuulaitteen vientimatkasta kaadettaville puille sekä lyhyemmästä rungon siirtomatkasta kannolta prosessointipaikalle.
Työpisteen valinta
Sijoita hakkuukone työpisteeseen siten, että hakkuurintaman leveys on ajouran molemmilla puolilla 60–80 prosenttia nosturin ulottuvuudesta. Esimerkiksi kymmenen metriä pitkällä nosturilla sopiva työsektorin leveys koneen kummallakin puolella on 6–8 metriä, yhteensä siis 12–16 metriä. Runkojen koon kasvaessa rintaman leveys pienenee.
Eteenpäin kaato -työmallissa puut kaadetaan koneen suuntaisesti eteenpäin. Sopiva hakkuurintaman leveys on 60–80 % nosturin ulottuvuusalueesta ajouran molemmilla puolilla.
Harjoittelun alkuvaiheessa hakkuurintama on hyvä pitää kapeampana ja leventää sitä mukaa kun koneen käsittelytaidot kehittyvät. Hakkuurintaman leveys kannattaa kuitenkin säilyttää työnalla olevalla leimikolla samana, sillä mahdollinen vaihtelu vaikuttaa myös seuraavien ajourien toteutukseen. Sopiva etäisyys hakkuurintamaan koneen etenemissuunnassa on noin kolme metriä. Mikäli hakkuutähteet kerätään energiakäyttöön, prosessoidaan puut ajouran ulkopuolella koneen sivuilla, ja katkontalinja sijaitsee hieman etupyörien etupuolella tai samalla tasolla. Hakkuutähteet sijoittuvat tällöin kasojen ja ajouran väliin.
Työmallissa käytetään hyväksi aputyöpistettä. Aputyöpisteen avulla päätyöpisteiden välimatka kasvaa ja pölkkykasojen väliin saadaan riittävän suuri väli hakkuutähteille, mikäli ne kerätään.
Työjärjestys
- Päätyöpiste
- Aputyöpiste
Päätyöpiste: oikea ja vasen puoli
Käsittele ajouran molemmat puolet yksi kerrallaan. Kaada puut päätyöpisteeltä noin kuuden metrin etäisyydeltä niin, että kaadat ajouran samalla puolella olevat puut koneen kulkusuuntaan päin samaan kaatopisteeseen. Aloita poistamalla ensin konetta lähinnä oleva puu.
Lähimmän puun taktiikka: poista ensin konetta lähinnä oleva puu. Kaatosuunta on työmallissa eteenpäin kohti kaatopistettä.
Tee puutavaralajikasat sille puolelle ajouraa miltä puu on kaadettu. Sijoita kasojen päät hieman eturenkaiden etupuolelle. Pölkkyjen kasauksessa tavaralaji, jota tulee kuutiomääräisesti eniten, sijoitetaan lähimmäksi konetta. Jatka puiden poistamista päätyöpisteeltä alla olevan kuvan mukaisessa järjestyksessä.
Puut poistetaan hevosenkengän muotoisessa järjestyksessä.Prosessoi päätyöpisteeltä poistettavat rungot hieman koneen renkaiden etupuolelle.
Aputyöpiste: oikea ja vasen puoli
Siirry koneella eteenpäin aputyöpisteeseen viimeistelemään nykyinen työpiste ja valmistelemaan seuraavaa työpistettä. Jatka puiden poistoa samassa järjestyksessä kuin päätyöpisteellä. Prosessoi rungot samoihin kasoihin päätyöpisteen pölkkyjen kanssa. Voit joutua peruuttamaan koneella hieman, jotta saat pölkyt kasoihin hyvin. Hakkuutähteet ovat valmiissa työpisteessä pölkkykasojen etupuolelle.
Puiden poistojärjestys aputyöpisteellä on sama kuin päätyöpisteellä. Prosessoi aputyöpisteen puut samaan kasaan päätyöpisteen pölkkyjen kanssa.
Valmis työpiste. Hakkuutähteet tulevan omiin kasoihinsa pölkkyjen etupuolelle.
Kerättäessä latvusmassa energiakäyttöön, hakkuutähdekasat kannattaa mahdollisuuksien mukaan levittää isoista kasoista sivummalle. Kasojen levittäminen nopeuttaa energia-aineksen kuivumista ja aikaistaa lähikuljetuksen suorittamista. Kuivatus edesauttaa myös jatkojalostuslaitoksen toimintaa, sillä vihreää, huonosti kuivanutta latvusmassaa ei saisi päätyä polttokattiloihin.