Sektorityömalli on koneellisen harvennushakkuun työmalli, joka soveltuu eritoten harvennushakkuun harjoitteluun ja työpisteen harventamisen hahmottamiseen ja jäsentämiseen. Siinä työpiste palastellaan pienempiin kerralla hallittaviin ja käsiteltäviin alueisiin, sektoreihin. Sektorityömalli soveltuu parhaiten ensiharvennuksille sekä runsaspuustoisille, tilajärjestykseltään tasaisille leimikoille, joilta kertyy vähän puutavaralajeja. Sektorityömalli soveltuu käytettäväksi myös integroidussa puunkorjuussa. Sektorityömallissa hakkuun työpiste jaetaan viiteen sektoriin.
- ajoura ja uran varsi
- vasen etusektori
- vasen sivusektori
- oikea etusektori
- oikea sivusektori
Sektorit muodostavat yhdessä noin 220 asteisen alueen hakkuukoneen eteen. Tavoitteena on sektoreiden järjestelmällinen käsittely siten, että hakkuutoiminta on tehokasta ja toiminnassa huomioidaan esimerkiksi 3–5 puuta eteenpäin. Ajouraa avattaessa ja etusektoreilla työskenneltäessä maksimi toimintaetäisyys on 8 metriä. Sivusektoreilla käytetään hyväksi koko nosturin ulottumaa, jotta 20 metrin ajouraväli saavutetaan. Kasojen sijoittelussa kannattaa huomioida sivusektoreilta hakattavien puutavaralajien määrä: 80–90 % työpisteen puista sijaitsee ajouran ja etusektorien muodostamalla alueella, ja vain 10–20 % poistetuista puista jää sivusektoreille.
Työjärjestyksen osalta tärkeintä on järjestelmällisyys:
- Sijoita kone työpisteeseen.
- Avaa ensin ajoura ja harvenna uran reunat,
- Harvenna sitten jompikumpi etusektori ja saman puolen sivusektori.
- Käsittele lopuksi toisen puolen etu- ja sivusektori.
Työn tehokkuuden kannalta ei ole merkitystä kumman puolen etu- ja sivusektori käsitellään loppuun ennen siirtymistä käsittelemään toista puolta. Pääasia on, että valittu systemaattinen järjestys säilytetään. Työpisteen käsittely sektoreittain helpottaa puiden valintaa, ajoreitin suunnittelua ja työjärjestyksen hahmottamista. Keskeistä on havaita, että työpisteeltä prosessoidut etusektorit lisäävät näkyvyyttä seuraavan työpisteen sivusektoreille. Parempi näkyvyys puolestaan vähentää puustovaurioita ja helpottaa työskentelyä.
Työjärjestys
- Ajoura ja uran reunat
- Etusektori (vasen/oikea)
- Sivusektori (vasen/oikea)
- Etusektori (vasen/oikea)
- Sivusektori (vasen/oikea)
Ajoura ja uran reunat
Kaada puut ajouralta ja ajouran reunoilta pääsääntöisesti eteenpäin. Eteenpäin kaadettaessa kaatosuunta on kohti uralta poistettavia puita, joten jäävät puut eivät vaurioidu. Erityinen hyöty kaatosuunnasta on kovalla pakkasella, jolloin puiden oksat ovat herkkiä karsiutumaan. Siirrä puut ja tee kasat hieman etuviistoon koneen sivulle: hakkuutähteet jäävät ajouralle. Tee kasat riittävän kauas jäävistä puista, jotta kuormatraktorinkuljettaja saa puut helposti kyytiin.
Ajouran ja ajouran varrella olevat puut kaadetaan eteenpäin ja prosessoidaan koneen sivulle lähes koneen suuntaisesti.
Etusektorit (vasen ja oikea)
Kaada ensin konetta lähinnä oleva poistettava puu valitsemaltasi etusektorilta. Näin saat näkyvyyttä ja työskentelytilaa sektorin ulkolaidalla oleville puille. Kaatosuunta on hakkuukoneen nosturin suuntaisesti poispäin koneesta. Tuo alle kuuden metrin päässä olevat puut ajouran yli ja prosessoi ne koneen toiselle puolelle. Hae seuraava runko aloittamaltasi sektorilta. Prosessoi rungot nosturin alle sektorilla, mikäli poistettavia puita on yli kuuden metrin päässä vähintään kaksi. Turvallisuussyistä, älä syötä runkoa suoraan ohjaamoa kohti. Hakkuutähteet jäävät tällöin etusektorille. Jos kaikki havut tarvitaan ajouralle, nosta lopuksi havut sektorilta uralle uranvarsipuiden juurien ja juurenniskojen suojaksi.
Vasemmalta etusektorilta puut kaadetaan hakkuukoneen nosturin suuntaisesti poispäin koneesta. Puut prosessoidaan joko ajouran toiselle puolelle tai nosturin alle riippuen siitä, kuinka kaukana ne ovat. Kuvassa puut on tehty nosturin alle.
Sivusektorit (vasen ja oikea)
Käytä sivusektorissa hyväksi koko nosturin ulottumaa. Kaada ensin konetta lähinnä oleva puu siten, että kaatosuunta on kohtisuoraan ajouraa vasten (90 asteen kulma). Tuo kaikki alle kuuden metrin päässä ajouran keskeltä olevat puut ajouran yli ja prosessoi ne koneen toiselle puolelle. Palaa hakemaan seuraava poistettava puu aloittamaltasi sektorilta. Yli kuuden metrin päässä olevat puut voi prosessoida nosturin alle. Hyvin tiheissä metsissä puun kaataminen sektorilla ja teko nosturin alle vievät enemmän aikaa kuin puun siirtäminen ajouran yli. Tällöin puut kannattaa tuoda ajouran yli. Samalla hakkuutähteet tulevat ajouralle juurien suojaksi.
Käsittele vastaavalla tavalla työpisteen toisen puolen sektorit. Lopullisessa työjäljessä kasat ovat viuhkamaisessa muodostelmassa työpisteen ympärillä.
Sivusektoreilla käytetään hyväksi koko nosturin ulottumaa. Kauimmat, yli kuuden metrin päässä olevat puut prosessoidaan nosturin alle sivulla.
Yhden puolen etu- ja sivusektorin jälkeen käsitellään toisen puolen etu- ja sivusektori.
Opetusvideo
Live-video