Poimintahakkuussa päähuomio on suurten puiden poistossa. Sijoita ajourat mahdollisuuksien mukaan kohtiin, joissa on eniten hakattavaa tukkipuustoa. Pyri kiertämään kasvatuskelpoista alikasvosta tai nuorta puustoa kasvavat kohdat. Näin toimien ajouravälistä tulee vaihteleva ja se on tyypillisesti suurempi kuin 20 metriä. Poista hakkuussa:
- vaurioituneet ja sairaat puut
- mutkaiset, lengot, paksuoksaiset ja tukkiosuudeltaan haaroittuneet puut lukuun ottamatta säästöpuiksi jääviä
- suurimpia tukkipuun kokoisia puita niin, että metsään jää tavoitteen mukainen määrä puustoa
- harvenna tiheitä pienempien puiden ryhmiä.
Säilytä hakkuussa:
- jonkin verran suurimpia puita (esimerkiksi Etelä-Suomessa rinnankorkeusläpimitta yli 25 cm) tuottamaan siemeniä
- hyväkuntoiset puut, joilla on edellytykset kehittyä hyvälaatuisiksi tukkipuiksi
- monipuolinen puulajisekoitus, kun siihen on luontaiset edellytykset
- säästöpuita tai säästöpuuryhmiä. Rajaa hakkuiden ulkopuolelle mahdolliset aiemmat säästöpuuryhmät. Säästöpuuryhmät on syytä merkitä käsittelyalueen paikkatietoihin, jotta ryhmien säilyminen tulevissa hakkuissa olisi varmempaa.
- lintujen pesäpuita. Järeät, haaraiset puut ovat tärkeitä petolintujen pesäpuina.
- kuollut puusto. Voit tarvittaessa siirtää tuoretta lahopuuta sivuun nosturin avulla.
Huolehdi mahdollisimman hyvin, että jäävä puusto säästyy vaurioilta (latvakatkot ja runkovauriot) hakkuussa ja metsäkuljetuksessa. Käytä hakkuutähde ajouran reunapuiden juurenniskojen suojaamiseen ja maaston kantavuuden parantamiseen. Huolehdi jatkuvalla työjäljen seurannalla, ettei puustoa hakata liian harvaksi.
Hyödynnä poimintahakkuussa seuraavia työohjeita:
- Avaa tulevaa ajouraa ensin ja pyri kaatamaan puita ajouralle tai nosta puu kaadettavaksi ajoralle. Käytä eteenpäin kaadon -työmallia.
- Hyödynnä kaatosuunnissa metsän luontaisia aukkoja.
- Pyri kaatamaan useampi puu samaan kaatopisteeseen.
- Pyri välttämään sivulle päin kaatamista kuorivaurioriskin takia. Joutuessasi kuitenkin kaatamaan sivulle päin mieti, mitkä puut/taimet aiot säästää ja mitkä puut/taimet saavat vaurioitua.
- Kaada puu toista poistettavaa puuta vasten, jolloin puu liukuu puuta vasten alas ja säästää alikasvosta. Tällöin myös kaadettavan puun oksat karsiutuvat jo osittain ja eivät vaurioita siten syöttövaiheessa alikasvosta niin paljon.
- Käynnistämällä syötön jo puun kaatuessa säästät myös alikasvosta, sillä tällöin kaadettavan puun latvus taivuttaa taimien latvoja, eikä riko puiden alaosia.
- Poista vaurioituneet ainespuut (latvakatkopuut) ja anna näin tilaa paremmille puille/taimille.
- Raivaa alikasvospuita tarvittaessa, jotta työskentely on turvallista ja sujuvaa.
- Muista, että poimintahakkuussa on työskenneltävä metsän ehdoilla ja hakkuun voimakkuutta voi muuttaa olosuhteiden mukaan. Pienaukkojen tekeminen on myös sallittua. Tavoitteena ei ole tehdä ”perinteisen” näköistä lopputulosta!