Vyöhykeharvennusmenetelmä on metsäkasvastusmenetelmä, jossa tavoitellaan hakkuukonetyölle tuottavuutta ja metsälle monimuotoisuutta. Keskeisenä ajatuksena on työskennellä pääasiassa ajouran lähellä, jolloin nosturilla kurkotteleminen kauas ääriulottuvuudella jää vähäiseksi ja jonka seurauksena työn tuottavuus nousee. Ajourien väliin jätetään ensiharvennusvaiheessa harventamaton vyöhyke tuomaan vaihtelua puuston tiheyteen. Metsässä tehdään sen kiertoajalla kaksi harvennusta.
Ensiharvennuksessa ajouran ympäristön vyöhyke harvennetaan voimakkaasti noin kuuteen metriin saakka ajouralta, suoraan toisen harvennuskerran jälkeiseen tiheyteen. Välivyöhykkeeltä, 6–10 metriä, kaadetaan vain yksittäisiä helposti otettavia puita. Ajourien väliin jätetään ensiharvennusvaiheessa 10 metriä leveä harventamaton kaistale. Ajouraväli vyöhykeharvennuksessa on 30 metriä. Työmallina vyöhykeharvennusmenetelmässä voi käyttää sektori-, sivullepäin kaato tai osastoharvennustyömallia.
Toisessa harvennuksessa ajoura avataan harventamattoman kaistaleen kohdalle. Tuolloin kyseinen vyöhyke harvennetaan voimakkaasti suoraan toisen harvennuskerran jälkeiseen tiheyteen. Välivyöhykettä 6–10 metriä harvennetaan myös toisella harvennuskerralla lisää toisen harvennuskerran jälkeiseen tiheyteen. Tavoitteena on, että toisella harvennuskerralla ei juurikaan tarvitsisi käyttää ensiharvennuksessa syntyneitä ajouria, jolloin maaperän kuormitus ja juuristovaurioiden riski pienenevät.