Värimerkintään perustuvassa lajittelussa puutavaralajit erotetaan toisistaan työohjeessa annettujen värikoodien perusteella. Hakkuulaite suihkuttaa katkonnassa pölkkyjen päihin värimerkin. Värimerkintää käytettäessä rungot kannattaa kasata niin, että katkottujen pölkkyjen päihin tehdyt värimerkinnät ovat kuormatraktorinkuljettajan nähtävissä.
Kasamuodostelmiin perustuvassa lajittelussa puutavaralajit erotellaan toisistaan tekemällä kukin puutavaralaji omaan kasaan riittävän selvästi erilleen muista. Talvisin ja lumisissa olosuhteissa puutavaralajit on tunnistettava pääsääntöisesti tähän lajittelutapaan perustuen. Lähikuljetuksen helpottamiseksi kasoista kannattaa tehdä mahdollisimman isoja. Hakkuukoneenkuljettaja voi helpottaa kasojen tunnistusta tekemällä puutavaralajikasat aina samaan järjestykseen ajouran varteen. Vältä tekemästä niin sanottuja ”majavan pesiä”, joissa useita eri puutavaralajeja on aseteltu päällekkäin ristiin.
Kasamuodostelmiin perustuvaa erottelua voi tehostaa prosessoimalla puutavaralajit kasoihin porrastetusti. Esimerkiksi uudistushakkuun sivullepäin kaato ‑työmallissa yhden puutavaralajin kasat voidaan tehdä lähimmäksi ajouraa, toisen hieman kauemmaksi ja kolmannen joko yhä kauemmaksi tai lähemmäksi ajouraa. Tällöin pölkkykasojen etäisyys ja eritasoisuus ajouraan nähden ilmaisee mitä puutavaralajia missäkin kasassa on.
Laatumääreisiin perustuvassa lajittelussa puutavaralajien tunnistus lähikuljetusvaiheessa perustuu kuljettajan silmämääräisiin arvioihin pölkkyjen pituus- ja läpimitoista. Esimerkiksi tietyn pituiset, läpimittaiset, ja laatuiset pölkyt ovat tukkeja, tietyn mittaiset pikkutukkeja ja niin edelleen. Vastaavasti tietyn näköiset pölkyt ovat lahoja, lenkoja tai muuten vikaisia. Hakkuukoneenkuljettaja voi helpottaa tunnistusta prosessoimalla pölkyt siten, että pölkkyjen päät ovat kasoissa tasan ja kuormatraktorinkuljettajan helposti nähtävissä.