Sivullepäin kaato -työmalli on uudistushakkuun perustyömalli. Työmallissa puut kaadetaan kohtisuoraan ajouraan nähden ja prosessoidaan joko koneen oikealle tai vasemmalle puolelle. Prosessointipuoli määräytyy kaatosuunnan mukaan, tarkka kaatosuunta puolestaan nosturin ominaisuuksien, hakkuulaitteen tyypin ja kulloisenkin tilanteen mukaan. Eritoten sahakotelon asemointi hakkuulaitteessa vaikuttaa prosessointipuolen valintaan.
Sivullepäin kaato työmallissa puut kaadetaan kohtisuoraan ajouraan nähden joko oikealle tai vasemmalle. Kuvan puut kaadetaan vasemmalle.
Työpisteen valinta
Sopiva hakkuurintaman leveys on harjoittelun alkuvaiheessa noin 80 % hakkuukoneen nosturin ulottumasta. Kymmenmetrisellä nosturilla varustetun hakkuukoneen sopiva hakkuurintaman leveys on tällöin kahdeksan metriä. Puiden poistoetäisyys koneen pituussuunnassa on noin kahdeksan metriä.
Sijoita kone hakkuurintaman laitaan siten, että poistettavat puut ovat kaikki koneen edessä ja kaatosuunnasta riippuen joko vasemmalla tai oikealla puolella. Taitojen kehittyessä hakkuurintaman leveyttä voi kasvattaa siirtämällä koneen kauemmaksi jo hakatusta alueesta. Koneen sopiva etäisyys hakkuurintamasta koneen pituussuunnassa on noin kolme metriä. Puun siirtämiseen prosessointipaikalle on tällöin riittävästi tilaa, nosturiin kohdistuva rasitus on pieni ja työskentely on tehokasta.
Työjärjestys
Kaada ja prosessoi puut järjestelmällisesti edeten:
- Työskentelyalue,
- ensimmäinen rivi,
- toinen rivi.
Työskentelyalue
Tarvittaessa avaa ensin työskentelyalue kaatamalla puut koneen edestä ja kasan paikalta. Valitse hakkuulaitteen asento siten, että kaatosuunta on kohtisuoraan ajouraan nähden. Prosessoi puut kaatosuunnan vastaiselle puolelle ajouraa. Sijoita tukit lähimmäksi konetta ja kuidut kauimmaksi koneesta.
Tarvittaessa kaada ensin puut koneen edestä ja kasan paikalta. Kuvan puu kaadetaan vasemmalle ja prosessoidaan koneen oikealle puolelle.
Ensimmäinen ja toinen puurivi
Poista puut kuviteltuina riveinä siten, että ensin kaadetaan konetta lähimpänä olevan rivin puut. Aloita hakkuurintaman uloimmasta reunasta, ja etene kohti ajouraa (nk. kauimman puun taktiikka).
Aloita poistamalla ensin ensimmäisen rivin kauimmainen puu ja etene poistojärjestyksessä kohti ajouraa.
Kaada ja prosessoi vielä toinen rivi puita samasta työpisteestä. Toisen rivin tukit voi sijoittaa myös kuitukasan etupuolelle, jolloin rungon liikuttelumatka lyhenee. Kuidut voi tehdä jo olemassa olevaan kasaan. Huolehdi lopuksi, että työskentelyalue koneen edessä jää avoimeksi seuraavaa työpistettä varten.
Sivullepäin kaato -työmalli soveltuu heikosti kantaville maapohjille, sillä hakkuutähteet kertyvät prosessoidessa ajouralle. Lisäksi työmalli soveltuu tiheisiin puustoihin, sillä se minimoi tiheässä puustossa herkästi tapahtuvien konkeloiden syntymistä. Mallin etuna on puutavaralajien selkeä lajittelu. Haittapuolena on rungon laadun ja lahon vaikeampi havaitseminen. Myös kuormatraktorityötä ajatellen ajouraväli voi jäädä pieneksi.
Taitojen karttuessa puiden poistojärjestystä voi muuttaa tai suunnata kaatoa enemmän eteenpäin. Eteenpäin suunnattaessa saadaan pölkkyjen laatua paremmin tarkasteltua ja talvisissa olosuhteissa puhdistettua kaadettavaa metsää lumesta. Teoriassa puiden poistojärjestyksellä ei ole vaikutusta runkojen haku- tai siirtomatkaan sivullepäin kaato -työmallissa, sillä kaikki rungot tuodaan samaan prosessointipaikkaan. Kaato- ja siirtoaikaan sen sijaan kaatojärjestyksellä voi olla vaikutusta, sillä tiheään metsään päin kaataminen ja sieltä rungon tuominen prosessointipaikalle on haastavampaa.