Puunkorjuu on osa puuraaka-aineen hankintaketjua. Hankintaketju alkaa puukaupalla ja päättyy, kun puu syötetään jalostusprosessiin tehtaalla. Ketjun suunnittelu ja ohjaus ovat yleensä metsäyhtiön puunhankintaorganisaation käsissä, mutta yhtiöiden sopimusyrityksillä on merkittävä rooli toiminnan onnistumisessa.
Puunhankintaketju alkaa puukaupalla, jossa ostetaan metsäteollisuuden tarpeita vastaavaa raaka-ainetta. Yleensä puukaupan kohteena on jonkin tietyn alueen puusto. Tehtyjen puukauppojen puut muodostavat varannon. Korjuun suunnittelussa varannosta valitaan korjattavaksi kyseisen hetken tarpeisiin sopivat alueet. Korjuun suunnittelun tavoitteena on, että tuotantolaitos saa tilauksensa mukaisesti oikean määrän oikeanlaatuista puuraaka-ainetta haluamaansa aikaan. Suunnittelussa ja korjuussa on otettava huomioon sekä asiakkaan että lopputuotteiden vaatimukset raaka-aineelle. Myös ympäristön huomiointi on tärkeä osa korjuun suunnittelua ja toteutusta.
Toimitusketju metsästä tehtaalle
Puutavaran toimitus metsästä tehtaalle on monivaiheinen ketju, joka on suomalaisessa puunhankinnassa kehittynyt hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi. Puuraaka-aineen toimitusketju sisältää sekä puunkorjuun että puutavaran kuljetuksen käyttöpaikoille. Puutavaran toimituksista tehtaille ja puuperäisten polttoaineiden toimituksista energialaitoksille vastaavat metsäyhtiöiden puunhankintaorganisaatiot yhdessä sopimusyritystensä kanssa. Toimitusketjuun osallistuvat myös aliurakoitsijat sekä hankintapuun myyjät ja toimittajat. Yrittäjävetoisuus takaa kustannustehokkaan ja joustavan toiminnan. Tärkeää on myös oikeiden korjuumenetelmien ja -kaluston valinta, koska ne ovat kustannustehokkaan ja laadukkaan puunkorjuun edellytyksiä. Korjuun pitäisi olla kannattavaa kaikille osapuolille – niin teollisuudelle, korjuuyritykselle kuin metsänomistajallekin. Menetelmien ja teknologioiden tutkimuksella ja kehityksellä sekä käytäntöjen jatkuvalla parantamisella pyritään luomaan puitteet kilpailukykyiselle raaka-aineen hankinnalle myös tulevaisuudessa.
Toimitus- ja vastaanottosuunnitelmat
Toimitus- ja vastaanottosuunnitelmat laaditaan puunhankintaorganisaatioiden ja niiden asiakastehtaiden yhteistyönä. Puunkäyttömäärät voidaan yleensä ennakoida ja suunnitella karkeasti useita kuukausia etukäteen. Suunnitelmat tarkennetaan viikko- ja päivätason tavoitteiksi, joissa määritetään tarkasti puutavaralajikohtaiset toimitusmäärät. Vastaanotto- ja kuljetussuunnitelmat ovat lähtökohtana korjuun suunnittelulle. Pysty-, tienvarsi- ja tehdasvarastojen pitäminen toimituksia varten riittävällä – mutta ei liian korkealla – tasolla on keskeinen suunnittelun ja ohjauksen tavoite. Suunnittelussa puuraaka-aineen määrien, ominaisuuksien ja toimitusten ajoituksen lisäksi keskeinen tekijä on puun tehdashinta. Tehdashinta muodostuu kuluista, joita raaka-aineen hankintaketjussa on syntynyt siihen mennessä, kun raaka-aine saapuu tehtaalle.