Työsuojeluvastuu kuuluu työturvallisuuslain mukaan työnantajan edustajalle, joka metsäalalla on useimmiten työmaan työnjohtaja tai pääasiallista määräysvaltaa käyttävä taho. Suunnittelija huolehtii, että suunnitelmat ovat työturvallisuussäädösten mukaisia. Työn toteuttajat vastaavat työturvallisuusmääräysten noudattamisesta omalta osaltaan. Työturvallisuudesta voit lukea lisää Metsätehon työturvallisuusoppaasta.
Puhelin- ja sähkölinja, turvaetäisyydet
Korjuukohteella, metsäkuljetusreitillä tai varastoalueella olevat puhelin- ja sähkölinjat merkitään karttaan ja tarvittaessa myös maastoon. Linjojen haruksien sijainti selvitetään myös. Kosketus sähköjohtoon on hengenvaarallinen. Suurjännitejohdoissa sähkö voi ”hypätä” useita metrejä ilman suoraa kosketusta.
Varastopaikka sijoitetaan siten, että kuormaimen ja sähkölinjan välillä on riittävä turvaetäisyys. Turvallisuussyistä varastomuodostelmia ei tehdä suurjännitelinjan (yli 110 kV) alle eikä sivusuunnassa mitattuna kymmentä metriä lähemmäksi linjan lähintä virtajohdinta. Jos sähkölinjan alta joudutaan kulkemaan, eikä kulkemista voida tehdä tarvittavien turvaetäisyyksien puitteissa, sovitaan johdon haltijan kanssa tarvittavista menettelyistä turvallisen puunkorjuun toteuttamiseksi. Linjoista huolehtiva yhtiö voi tarvittaessa laskea puunkorjuuta haittaavan linjan maahan puunkorjuun ajaksi.
Vesijohto- ja maakaapelilinja, maakaasuputki
Vesijohto- tai maakaapelilinjan sekä maakaasuputken sijainti selvitetään korjuukohteen suunnittelun yhteydessä. Maakaapeli asennetaan ohjeiden mukaan vähintään 70 cm syvyyteen, mutta käytännössä ne voivat olla paljon lähempänä maanpintaa. Vain osa kaapeleista on merkitty maastoon. Puhelinmaakaapelin sijainnista voi kysyä paikallisesta puhelinyhtiöstä ja sähkömaakaapelin sijainnista paikallisesta sähköyhtiöstä.
Maakaasuputki on noin 1 metrin syvyydessä. Maastossa maakaasuputki on yleensä merkitty merkintäpaalulla. Putkiston käyttäjä on aina velvollinen selvittämään putken tarkan sijainnin, kun maakaasulinjalla tai sen läheisyydessä työskentelevä sitä pyytää. Putkiston käyttäjän nimi ja puhelinnumero löytyvät merkintäpaalusta. Tietoa putken sijainnista voi saada myös kaasulaitoksesta tai kunnan rakennusviranomaiselta. Maakaasulinjan ylittämistä raskailla koneilla on vältettävä. Pehmeässä maaperässä putken ylityskohdat on vahvistettava putkiston käyttäjän hyväksymällä tavalla. Puutavaran varastointi maakaasulinjalla 5 metriä lähempänä putkea on kielletty ilman putkiston käyttäjän lupaa.
Traficom on antanut määräyksen verkkotietojen ja verkon rakentamissuunnitelmien toimittamisesta Traficomille. Keskitetty tietopiste muodostuu Verkkotietopiste.fi palvelusta. Tiedot tulee olla toimitettuna 1.10.2022 mennessä.
Muut työturvallisuustekijät
Korjuuta suunniteltaessa tulee työmaakohtaisesti selvittää työturvallisuuteen vaikuttavat jyrkänteet, pehmeiköt, vesistöjen ylitykset, kulkuväylät sekä muut työntekijän terveyteen ja turvallisuuteen olennaisesti kohdistuvat vaara- ja haittatekijät. Vaaratekijät merkitään työmaasuunnitelmaa tehtäessä karttaan ja lisätään tarpeelliset selitykset. Vaaranpaikoista kertovat karttamerkinnät näet korjuukohteen kartasta.