Puutavaranmittausta ohjaa puutavaranmittauslaki ja käytettävän mittausmenetelmän tulee olla laissa hyväksytty. Käytettävä mittausmenetelmä sovitaan puukauppasopimuksessa. Suomessa puun määrä mitataan kuorellisina kiintokuutiometreinä. Puukaupan päätteeksi ostaja toimittaa puunmyyjälle mittaustodistuksen, jossa virallinen myydyn puun määrä ilmoitetaan. Lisää puutavaranmittauksesta voit lukea Mittaus ja laatu–oppaasta.
Yleisiä mittausmenetelmiä ovat hakkuukonemittaus, tehdasmittaus ja kuormainvaakamittaus. Lisäksi puutavaraa mitataan tienvarressa pinomittauksella ja metsurin toimesta metsurimittauksella. Käytettäessä hakkuukone- tai tehdasmittausta on mittauksesta vastuussa olevan pyydettäessä esitettävä mittalaitteiden ja mittausmenetelmän mittaustarkkuutta koskevat tarkastustulokset.
Katkonta puutavaralajihinnoittelussa
Puutavaralajihinnoittelua käytettäessä puutavara katkotaan puukaupassa sovittujen mittojen mukaisesti niin, että arvokkaampi tukkiosa pyritään hyödyntämään maksimaalisesti käytettävien katkontapituuksien sallimissa puitteissa.
Pääsääntöisesti katkonta tehdään hakkuukoneen hakkuulaitteen automatiikan tuottamien katkontaehdotusten mukaan. Joskus kuljettaja joutuu poikkeamaan ehdotuksen mukaisesta katkonnasta rungossa havaitun vian tai laatutekijän vuoksi. Kuitupuun katkonnassa käytetään vapaita pituuksia, jolloin latvaosa voidaan katkoa aina kuitupuun minimiläpimittaan.
Katkonta runko-, järeysrunko- ja rungonosahinnoittelussa
Runko-, järeysrunko- ja rungonosahinnoittelussa katkonta on erotettu puukaupan hinnoittelusta siten, että puutavarasta maksettava hinta määräytyy puulajin tai puulajin ja rungon eri läpimittaositteiden mukaan. Katkonta voidaan tehdä niistä riippumattomasti kunkin ajankohdan mittavaatimusten mukaisesti.