Puukaupan yhteydessä sovitaan monista asioista, jotka vaikuttavat puunkorjuun toteutukseen ja siksi korjuuta suunniteltaessa on tärkeää tietää mitä puukaupassa on sovittu. Tässä osiossa tutustumme erilaisiin puukauppatapoihin ja hakkuusopimuksen sopimusehtoihin. Erityisesti perehdymme siihen, millaisia asioita puukaupassa sovitaan ja miten puunkorjuu ja sen suunnittelu tulisi huomioida puukaupassa.
Suurin osa teollisuuden raaka-aineeksi ja energiaksi käytettävästä puusta hankitaan yksityismetsistä puukaupalla. Puukauppa elää markkinatilanteen mukaan, mikä aiheuttaa vaihtelua puutavaralajien kysynnässä ja hinnoissa sekä ajallisesti että alueittain. Puukaupassa sovitaan muun muassa hakkuualueista, hakkuutavasta, hinnoittelumenetelmästä, energiapuun korjuusta sekä varastoinnista. Lisäksi sovitaan kaupan voimassaoloajasta, toimituskelpoisuudesta sekä arvioidaan kaupan kohteena oleva puumäärä ja kauppahinta. Puukauppaan yhdistetään usein erilaisia metsänhoidon palveluita, jolloin kokonaisuus käsittää muutakin kuin puun oston ja korjuun. Puukaupan käytännöt ja menettelytavat ovat vuosikymmenien myötä vakiintuneet, mutta uusia tapoja ostaa puuta ja palvella metsänomistajia kehitetään jatkuvasti. Erityisesti sähköinen puukauppa on yleistynyt.
Korjuun onnistumisen kannalta on tärkeää, että tieto korjuuta koskevista asioista välittyy puukaupan tekijältä korjuun suunnittelijalle ja toteuttajalle.