Leimikon suunnittelulla tarkoitetaan tässä yhteydessä puukaupan valmisteluun liittyvää selvitystä kaupan kohteena olevasta alueesta ja sen puuston määrästä, jota puukauppa koskee. Leimikon suunnittelun ja puukaupan teon jälkeen siirrytään korjuun suunnitteluun, sillä ennen hakkuun aloittamista on suunniteltava käytännön työn toteutus. Leimikko-käsite on peräisin ajalta, jolloin kaadettavat puut merkittiin metsässä yksitellen leimakirveellä ennen hakkuuta. Koska varsinaista leimausta ei nykyään tehdä, voidaan korjuuta varten tehtävää suunnittelua kutsua korjuukohteen suunnitteluksi leimikon suunnittelun sijaan.
Suunnittelun taustalla on tehty puukauppa ja sen asettamat vaatimukset, mutta kunkin kohteen osalta on tehtävä juuri kyseiseen hakkuuseen liittyvät suunnitelmat. On tiedettävä miltä alueelta puita korjataan, on valittava kohteelle soveltuva koneketju ja milloin korjuu toteutetaan. Lisäksi on suunniteltava, miten metsäkuljetus toteutetaan ja mihin puut varastoidaan. Toiminnan suunnittelun täytyy huomioida myös työturvallisuus ja luontoarvot.
Metsäsuunnitelma korjuukohteen suunnittelussa
Metsänomistajan metsäsuunnitelmaa, sen kuviokohtaisia puustotietoja ja toimenpide-ehdotuksia kannattaa hyödyntää korjuukohteen suunnittelussa aina kun riittävän ajantasainen metsäsuunnitelma on saatavissa. Tarvittaessa korjuukohde voi poiketa metsäsuunnitelman metsikkökuvioinnista. Esimerkiksi korjuu voi kohdistua vain johonkin osaan kuviota, tai useita kuvioita voidaan yhdistää korjuuta varten yhdeksi kokonaisuudeksi. Hakkuukertymää arvioitaessa metsäsuunnitelman puustotietoja käytetään pohjatietona, mutta niitä voidaan joutua päivittämään puuston kasvun ja mahdollisesti tehtyjen hakkuiden tai tuhojen mukaan, mikäli tiedot eivät ole ajantasaisia.
Tässä osiossa tutustutaan muun muassa käytännön näkökulmasta metsänhoidon toimenpiteisiin, kuvataan korjuukohteen rajauksen periaatteet, maastomerkintöjen tekeminen, varastopaikkojen ja ajourien suunnittelu sekä työturvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Lisäksi esitetään ennakkoraivauksen ja kantokäsittelyn toteuttamisen periaatteet ja korjuussa huomioitavat luonnonhoidon asiat.