Puuta käytetään tehtailla normaalitilanteissa tasaisesti ja toimitustarpeet ovat hyvin ennakoitavissa. Sellu- ja paperitehtailla tuotanto on yleensä jatkuvaa ja seisokkeja harvoin. Puutuoteteollisuudessa markkinatilanteista johtuvat tuotannon muutokset ovat yleisempiä, mutta harvoin silti yllätyksellisiä. Suunnitellut kesäaikaiset tuotantoseisokit ovat kuitenkin sahoilla tavallisia. Yleensä syynä puunvastaanoton pysähtymiseen on laitoksissa tehtävät huoltotoimenpiteet tai henkilöstön kesälomat. Tuotantolaitosten puuhuollon tulee ottaa vastaanottotauot huomioon ja puuhuollon tulee sujua saumattomasti kaikissa tilanteissa ja kaikkina vuodenaikoina. Vaikka varastointiajat olisivatkin mahdollisista vastaanoton tauoista johtuen joskus pidempiä, toimitettavan puun laadun pitäisi säilyä mahdollisimman hyvänä ja tasaisena.
Puukauppa ei ole enää yhtä talvipainotteista kuin ennen, mutta talvikorjuuta edellyttäviä kohteita on yleensä enemmän kuin talvikauden toimitustarpeita. Korjuutyöt painottuvat usein talvikauteen, sillä heikosti kantavien maiden hakkuut sekä kuusikoiden harvennukset voidaan yleensä tehdä vain jäätyneen maan aikana. Vuodenaikojen ja säätilojen vaihtelut vaikuttavat korjuu- ja kuljetusolosuhteisiin aiheuttaen toisinaan ongelmia käytännön toimintoihin. Korjuu voidaan joutua keskeyttämään ja korjuuohjelmaa muuttamaan. Korjuun kausivaihtelu aiheuttaa myös sen, että korjuuyritykset joutuvat mitoittamaan korjuukalustonsa määrän talvikauteen osuvan korjuuhuipun mukaan. Siksi kevät- ja kesäkuukausina osa koneista on vajaakäytössä.
Kausivaihtelun pienentäminen
Kausivaihtelun pienentäminen on keskeinen kehittämistavoite puunkorjuussa. Esimerkiksi heikosti kantavien maiden sulan maan aikaista korjuuta voidaan lisätä oikeaoppisella toiminnalla. Esimerkiksi kantavuutta voidaan parantaa varustamalla koneet leveillä teloilla tai renkailla. Myös ajourien ja metsäkuljetuksen aikaisempaa tarkemman suunnittelun avulla voidaan helpottaa maastossa kulkemista sulan maan aikaan. Turvemailla voi olla tarpeen varautua myös talven heikkeneviin kantavuusolosuhteisiin esimerkiksi penkkateitä ja kokoojauria etukäteen polantamalla.
Kausivaihtelun vaikutus varastointiin ja kaukokuljetukseen
Valmista puutavaraa joudutaan varastoimaan pitkäaikaisesti kausivaihtelun vuoksi. Varastoinnin avulla voidaan tasapainottaa hankalien ajanjaksojen puuntoimituksia, mutta se asettaa myös haasteita puun laadun säilyttämiselle, sillä puutavaran kuivuminen alentaa merkittävästi sen jalostusarvoa. Kylmä- ja vesivarastointimenetelmillä voidaan kuitenkin hidastaa varastolahon kehittymistä ja sinistymistä sekä pitää puu tuoreena myöhempää käyttöä varten. Toimitukset tuotantolaitoksille myös kelirikkoaikoina voidaan taata kuljettamalla puut tienvarsivarastoista ainespuuterminaaleihin ennen kelirikon alkamista. Terminaalit sijaitsevat paikoissa, joista liikennöinti onnistuu myös kelirikkoaikana. Kelirikon aikaan tienvarsivarastoissa olevan puutavaran määrää seurataan puunhankintaorganisaatioissa tarkasti, ja korjuun tavoitemääristä annetaan tarkat ohjeet.
Korjuuohjelmien muuttaminen tarvittaessa
Korjuun suunnittelun tavoitteena on muodostaa puunhankinnasta vastaavan yksikön (yleensä hankintatiimi tai vastaava) tai korjuuyrityksen korjuuohjelmat sekä työmaakohtaiset korjuuohjeet suunnittelujaksolle. Toiminnan suunnittelun lähtökohtana ovat tehtaiden vastaanottosuunnitelmat. Korjuuohjelmassa määritetään korjuukohteiden korjuun tavoiteaikataulut tarvittaessa lohkoittain. Korjuujärjestys voidaan määrittää tarkasti tai jättää se suunnittelujakson kuluessa päätettäväksi. Hakkuukoneiden ja metsätraktoreiden työohjelmat suunnitellaan työvuoroineen. Metsurityölle laaditaan omat suunnitelmansa.
Kelirikkokausien korjuuohjelmiin tarvitaan metsäkoneita kantavia kovapohjaisia korjuukohteita. Mitä enemmän turvemaiden hakkuiden ja harvennushakkuiden määrä lisääntyy, sitä enemmän tarvitaan myös kaikkina vuodenaikoina korjattavia leimikoita tasoittamaan puutoimituksia. Metsäkuljetus on puunhankintaketjun kriittisin vaihe kausivaihtelun kannalta. Talvella korjattavaksi suositeltavien kohteiden osuus on yleensä ajankohdan kysyntää suurempi, jolloin suunniteltujen korjuukohteiden hakkuu joudutaan joskus siirtämään seuraavalle talvelle. Sateiset syksyt ja leudot talvet ovat korjuun kannalta hankalia, jos maa ei jäädy kunnolla. Tehtaiden pitämiseksi käynnissä voidaan joutua muuttamaan valmiita korjuuohjelmia nopeastikin ja hakemaan sopivampia korjuukohteita.