Puunkorjuussa paikkatietosovelluksia käytetään laajasti korjuuketjun eri vaiheissa. Paikkatiedon käytöllä pyritään tehostamaan korjuun suunnittelua ja ohjausta. Erityisen tärkeä merkitys sillä on avustaa kuljettajaa ja korjuuyritystä erilaisissa päätöksentekotilanteissa ja siksi tiedon tulisi olla ajantasaista sekä laadultaan riittävän luotettavaa. Paikkatiedon avulla monet korjuuta koskevat tiedot ja ohjeet voidaan esittää joustavasti ja havainnollisesti käyttäjälle. Korjuukohteen puustoa ja puutavaravarastoja koskevat tiedot ovat paikkaan sidottua ja siksi karttamuodossa käsiteltäviä.
Puunkorjuun paikkatietosovellukset ovat yleensä joko puunhankintaorganisaation omia tai metsäkonevalmistajan asiakkailleen tarjoamia ohjelmistoja. Useimmiten ne ovat jonkin kaupallisen ohjelmiston pohjalle rakennettuja ja varsinkin metsäkoneissa toiminnallisilta ominaisuuksiltaan rajoitettuja. Eri ohjelmistojen tuottamien tiedostojen siirto toiseen järjestelmään onnistuu yleensä joko suoraan tai formaattimuunnosten avulla. Yleisesti käytössä olevan WoodForce-sovelluksen avulla korjuuyritys voi suunnitella työohjelmansa ja seurata hakkuiden etenemistä katkonnan ja metsäkuljetuksen osalta. WoodForcesta kuljettaja löytää kunkin korjuukohteen työohjeet ja voi esimerkiksi kirjata tekemiensä korjuun laatumittausten tulokset kartalle merkitsemiinsä pisteisiin.
Runkokohtainen paikkatieto
Paikkatietoa tallennetaan korjuun eri vaiheissa ja sijaintitietoja liitetään katkottuun puutavaraan. Tämä mahdollistaa mm. puun alkuperäketjun seurannan. Tallennettua paikkatietoa voidaan käyttää myös metsänomistajalle annettavassa korjuupalautteessa sekä metsäsuunnitelmien kuviotietojen päivityksessä. Kerättyä paikkatietoa voidaan hyödyntää myös metsävaratiedon päivityksessä. Metsäkeskus saa Kaato-sovelluksen kautta puunhankintayrityksiltä ajankohtaista tietoa toteutuneiden hakkuiden hakkuukoneella kerätyistä sijaintitiedoista.
Paikkatietoa voidaan hyödyntää korjuussa ja sen suunnittelussa muun muassa:
- korjuukohteen rajojen haku ja merkintä
- ajourien merkintä
- koneen navigointi
- sijaintitiedon liittäminen kaadettuihin runkoihin ja pölkkyihin
- hakatun alueen rajojen ja ajourien tallennus
- jäävän puuston tietojen tallennus (+koealat)
- metsävarastojen sijantien tallennus
- pölkkykasojen löytäminen maastossa
- tienvarsivarastojen merkintä kartalle
- puutavara-autojen navigointi varastoille