Suurimmat metsähakkeen lisäyspotentiaalit ovat nuorista metsistä saatavassa pienpuussa. Nuorten metsien energiapuuharvennuksissa pienpuuta korjataan vain energiapuuksi. Tavoitteena on saattaa metsikkö hyvään kasvukuntoon ennen varsinaista ensiharvennusta. Pienpuun hakkuussa käytetään joukkokäsitteleviä hakkuulaitteita. Katkaisu hakkuulaitteessa tehdään joko tavanomaisella leikkaavalla teräketjulla tai viiltävällä giljotiiniterällä tai saksiterillä.
Ensiharvennuskohteilla voidaan tehdä aines- ja energiapuun integroitu korjuu, jossa samanaikaisesti korjataan kuitu- ja energiapuuta ns. kahden kasan menetelmällä. Kun käytetään kahden kasan menetelmää, kuitupuu- ja energiapuujakeet hakataan eri kasoihin odottamaan metsäkuljetusta. Lisäksi havu- ja koivukuitupuu erotellaan hakkuussa. Pienpuu korjataan joko koko- tai rankapuuna puuston koosta ja korjuumenetelmästä riippuen.
Energiapuu korjataan harvennuskohteelta pääosin kokopuuna tai karsittuna rankana. Yleensä ainespuun mitat täyttävät rungot valmistetaan kuitu- ja tukkipuuksi ja latvat sekä muut rungot energiapuuksi. Vaihtoehtoisesti kaikki puut voidaan korjata energiapuuksi. Yksittäiset energiapuuksi hakattavat rungot ja puuniput katkotaan 4–6-metrisiksi. Korjuussa kantoläpimitaltaan alle 4 cm:n rungot sekä latvuksen viimeinen osa voidaan jättää metsään.
Hakkuutähteiden ja kantojen korjuu energiapuuksi
Hakkuutähteistä ja kannoista saatava energiapuu hankitaan päätehakkuista, ja korjuusta sovitaan erikseen puukauppasopimuksessa. Hakkuutähteiden ja kantojen korjuu ja siihen tarvittava kalusto suunnitellaan yhdessä ainespuun korjuun kanssa. Korjattavissa olevan energiapuun määrä sekä metsäkuljetusmatka ovat tärkeitä etukäteen arvioitavia tietoja, jotta voidaan päättää, onko energiapuun korjuu kyseiseltä kohteelta kannattavaa.
Jos hakkuutähde on tarkoitus korjata talteen, se kerätään hakkuun yhteydessä kasoihin. Oikein tehty hakkuutähdekasa kuuluu osana hyvään hakkuujälkeen ja varmistaa kustannustehokkaan korjuun ja laadukkaan raaka-aineen. Kasan laadulla on huomattava merkitys hakkuutähteen talteenoton tehokkuuteen ja siksi oksat ja latvat tulee hakata isoihin ja selviin kasamuodostelmiin. Oksat, latvat ja runkohukkapuun tulisi olla hakkuutähdekasassa samansuuntaisesti. Hakkuutähteen joukkoon ei saa joutua kiviä, maa-ainesta ja metallia. Tämä onnistuu parhaiten, kun vältetään hakkuutähteen päällä ajamista, alikasvoksia ei revitä juurineen eikä oksakasoja sijoiteta alikasvoksen päälle tai kiviseen kohtaan.
Hakkuutähteen annetaan yleensä kuivua ja neulasten varista maahan ennen hakkuutähteen metsäkuljetusta tienvarsivarastolle. Kannot nostetaan yleensä erikseen hakkuun jälkeen kaivukoneella, jossa on kannonnostoon tarkoitettu varustus. Peruskoneena käytettävä kaivukone on useimmiten painoltaan yli 20 tonnia. Kantoja nostetaan nykyisin yleisimmin ns. vastateräisillä kannonnostolaitteilla, joissa on maanmuokkaustoiminto.