Metsätaloudessa ja puunhankinnassa satelliittipaikannusta on käytetty jo pitkään maastosuunnittelussa ja tietojen keruussa, pinta-alojen mittauksissa, puunkorjuussa ja puutavarakuljetuksissa. Maastosuunnittelussa satelliittipaikannusta voidaan käyttää kiinteistön ja korjuukohteen rajojen tarkistamiseksi ja niiden tallentamiseksi suunnittelusovellukseen.
Satelliittipaikannus on maata kiertävien satelliittien ja tukiasemien avulla toimiva maastokohteiden paikannus- ja navigointijärjestelmä. GNSS (global navigation satellite system)pitää sisällään useita eri paikannusjärjestelmiä. Niitä ovat mm. yhdysvaltalainen GPS, eurooppalainen Galileo ja venäläinen GLONASS.
Paikannuksen tarkkuus voi vaihdella ja siihen vaikuttavat mm. näkyvissä olevien satelliittien määrä ja sijainti, maaston peitteisyys ja muodot, ilmakehän häiriöt, sääolosuhteet sekä vastaanottimen ominaisuudet. Sijaintitarkkuutta voidaan myös tarkoituksellisesti häiritä mm. kriisitilanteissa. Tarkkuutta voidaan parantaa käyttämällä tunnetussa pisteessä olevien tukiasemien avulla laskettavaa korjaustietoa, jota voidaan lähettää reaaliaikaisesti vastaanottimelle. Tähän tarkoitukseen on olemassa maksullisia palveluita tai käyttäjä voi perustaa oman tukiasemaverkostonsa. Vastaanottimen koordinaatistoasetukset on varmistettava ennen käyttöä yhdenmukaisiksi karttamateriaalin kanssa.
Metsäkoneiden sijaintitietojen hyödyntäminen
Korjuutyössä satelliittipaikannuksesta on hyötyä etenkin koneen oman sijainnin seurannassa ja varmistettaessa, että työskennellessä pysytään korjuukohteen rajojen sisäpuolella. Sitä varten hakkuukoneisiin voidaan asettaa hälytys, joka varoittaa kuljettajaa, kun lähestytään rajaa tai hakkuussa varottavaa kohdetta.
Liikkuvan koneen sijainti voidaan myös tallentaa paikannuksen avulla. Hakkuukoneissa on sovelluksia, joilla puutavarakasojen paikat tallennetaan liittämällä pölkkytietoihin koneen paikannusjärjestelmän antamat koordinaatit. Tiedot siirretään metsätraktorin karttasovellukseen, jolloin metsäkuljetuksessa nähdään kasojen sijainti, niiden puutavaralajit ja määrät. Kuormatraktorin paikannuksen avulla voidaan määrittää myös keskimääräinen metsäkuljetusmatka. Koneen sijainti voidaan rekisteröidä, jos halutaan tallentaa toteutuneet ajourat tai korjuukohteen rajat. Tiedon perusteella voidaan mm. laskea käsitellyt pinta-alat jälkikäteen. Metsäkoneiden paikannuksen haasteena ovat puiden aiheuttamat katvealueet, jotka heikentävät paikannustarkkuutta.