Metsäkeskus ja Maanmittauslaiton tuottavat koko maan kattavaa laserkeilaukseen ja ilmakuviin perustuvaa metsävaratietoa siten, että kukin alue keilataan kuuden vuoden välein. Ilmakuvaus tehdään kolmen vuoden välein. Tuotettu laserkeilausaineisto, ilmakuvat ja metsävaratieto on avoimesti eri toimijoiden käytettävissä.
Ilmakuvat
Digitaalisia ilmakuva-aineistoja käytetään paljon metsätaloudessa, sillä niistä voidaan visuaalisesti helposti tarkastella metsikkökuvioita sekä tulkita kuvan struktuurin ja sävyarvojen avulla puuston ominaisuuksia. Ilmakuvauksia tehdään harmaasävyisinä, väri- tai väri-infrakuvina. Mittakaava voi vaihdella kuvauksesta riippuen paljonkin, mutta yleensä metsätaloudessa käytetään mittakaavaa 1:10 000 – 1:30 000. Ilmakuvat otetaan 7–8 kilometrin korkeudesta ja niiden maastotarkkuus on 40 cm.
Laserkeilaus
Laserkeilausta käytetään metsävaratiedon keräämiseen koko Suomessa. Laserkeilausaineistoja käytetään metsävarojen arvioinnin ja metsäsuunnittelun materiaalina. Keilauksella pystytään kuvaamaan puuston rakenne ja korkeus tarkasti ja tulkitsemaan puustotunnuksia joko yksin tai yhdistettynä digitaalisiin ilmakuviin. Tietojen tarkkuus riippuu mm. keilauksen pulssitiheydestä. Maanmittauslaitos tekee vuosina 2020–2025 koko valtakunnan kattavan laserkeilauksen1,5–2 kilometrin korkeudesta tiheydellä 5 havaintopistettä/m2.
Tulkitusta laserkeilausdatasta voidaan muodostaa ns. mikrokuvioita, jotka ovat normaaleja metsätalouskuvioita homogeenisempia esim. tärkeimpien puustotunnusten suhteen. Keilauksella saadaan myös maaston muodot kuvattua tarkasti.